Gustave Courbet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gustave Courbet

Jean Désiré Gustave Courbet (frëngjisht: [ɡystav kuʁbɛ]; 10 qershor 1819 - 31 dhjetor 1877) ishte një piktor francez që udhëhoqi lëvizjen realiste në pikturën e shekullit të 19. I angazhuar për pikturë vetëm atë që ai e shikonte hodhi poshtë konventën akademike dhe Romantizmin e brezit të mëparshëm të artistëve vizual. Pavarësia e tij për të vendosur një shembull që ishte e rëndësishëm për artistët e mëvonshëm siç janë impresionistët dhe kubistët. Courbet zë një vend të rëndësishëm në pikturën franceze të shekullit të 19 si një novator dhe si një artist i gatshëm për të bërë deklarata të guximshme sociale përmes punës së tij