Jump to content

Habilitacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Habilitacioni (Latin: habilis - i aftë, i përshtatshëm) është një kualifikim i kërkuar për të kryer mësimdhënie universitare të pavarur dhe për të fituar gradën profesor në shumë vende evropiane. Pavarësisht ndryshimeve të zbatuara në sistemet evropiane të arsimit të lartë si pasojë e Procesit të Bolonjës, aftësimi është kualifikimi më i lartë i lëshuar përmes procesit të një provimi universitar dhe mbetet një koncept thelbësor i karrierës shkencore në këto vende. [1]

Termi habilitacion rrjedh nga habilitare latine mesjetare , që do të thotë "të bësh të përshtatshëm, të përshtatësh", nga Latinishtja klasike habilis "i përshtatshëm, i duhur, i aftë". Shkalla është paraqitur në Gjermani në shekullin XVII ( rr. 1652 ). Fillimisht, habilitacioni ishte sinonim i kualifikimit të doktoratës . Termi u bë sinonim i kualifikimit pas doktoratës në Gjermani në shekullin XIX "kur mbajtja e një doktorature nuk dukej më si e mjaftueshme për të garantuar një transferim të aftë të njohurive tek brezi i ardhshëm". [2] Më pas, u bë normale në sistemin universitar gjerman të shkruheshin dy teza doktorature: teza e inaugurimit (gjermanisht: Inauguraldissertation), duke përfunduar një kurs studimi; dhe teza e habilitacionit (gjermanisht: Habilitationsschrift), e cila hap rrugën për gradën e profesorit. [3]

Shkalla e habilitacionit jepet pas një tezë të habilitacionit bazuar në një studimi të pavarur, e cila rishikohet dhe mbrohet me sukses para një komisioni akademik në një proces të ngjashëm me atë të një disertacioni doktorature . Në disa vende, një diplomë e aftësimit është një kualifikim formal i kërkuar për të mësuar dhe ekzaminuar në mënyrë të pavarur një lëndë të caktuar në nivelin universitar.

Kualifikimet e habilitacionit ekzistojnë ose ekzistonin në:

 • Belgjikë (pjesa që flet frëngjisht: Agrégation de l'enseignement supérieur, deri në 2010)
 • Brazil ( livre-docência )
 • Francë ( Habilitation diriger des recherches, "akreditim për të mbikëqyrur kërkimin", shkurtuar HDR)
 • Zvicra (PD dhe/ose Dr. habil. )
 • Gjermani (Priv -Doz. dhe/ose Dr.Habil. )
 • Luksemburgu ( autorizimi à diriger des recherches, "autorizimi për të mbikëqyrur kërkimin", ose ADR)
 • Poloni (dr. Hab., Doktor habilitowany)
 • Austria (ish Univ. -Doz., Tani Priv. -Doz. )
 • Egjipt (العالمية Ālimiyya/Al-Azhar)
 • Danimarka (dr. Mjek./Shkencore./fil. )
 • Itali (Abilitazione Scientifica nazionale, që nga viti 2012)
 • Bullgaria (Docent)
 • Portugali (Agregação)
 • Rumania (abilitare)
 • Çekia (doc., Docent)
 • Finlandë (Dosentti/Docent)
 • Serbia (Docent)
 • Sllovakia (Docent)
 • Suedi (Docent)
 • Hungari (Dr. habil )
 • Letonia (Dr. habil. )
 • Sllovenia (Docent)
 • Greqia (υφηγεσία, υφηγητής), u shfuqizua në 1983
 • Armenia, Azerbajxhani, Lituania (Habil dr.; Aktualisht i shfuqizuar dhe nuk është dhënë më, por ata që kanë fituar diplomën më herët do ta përdorin atë për tërë jetën)
 • Moldavia
 • Bjellorusia ( Доктар навук, Łacinka : Doktar navuk)
 • Rusia, Kirgistani, Kazakistani, Uzbekistani, Ukraina ( Доктор наук - Doktor nauk, Doktor i Shkencave)
 1. ^ Weineck SB, Koelblinger D, Kiesslich T (2015). "Medizinische Habilitation im deutschsprachigen Raum" [Medical habilitation in German-speaking countries]. Der Chirurg (në gjermanisht). 86 (4): 355–65. doi:10.1007/s00104-014-2766-2. PMID 25047266.
 2. ^ Christian Fleck, Sociology in Austria, Palgrave Macmillan, 2015.
 3. ^ Carl Brockelmann, History of the Arabic Written Tradition, Volume 1, BRILL, 2016, p. vii.