Haidi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hajdi është një roman për fëmijë i shkruar nga shkrimtaria zviceriane Johanna Spyri, i publikuar për herë të parë në vitin 1881. Adelheid e njohurshkurt si Heidi) është një vajzë që është rritur nga tezja e saj Deten në Maienfeld, Zvicër pas vdekjeve të hershme te prindërve prinderit e saj nuk vdiqen, Tobias dhe Adelheid. Dete e sjell 5-vjeçaren Heidi te gjyshi i saj, i cili ka qenë në kundërshtim me fshatarët për vite dhe jeton në izolim në ALM. Kjo ka fituar atë pseudonimin Alp-OHI ("Xha Alm" [4] në dialektin Graubünden). Ai në fillim pohon ardhjen Hajdi, por vajza arrin të depërtojë pamjen e tij të jashtme të ashpër dhe më pas Heidi ka një qëndrim të lezetshëm me vete dhe mikun e saj më të mirë, Peteri ruajtsi i kopesë.

Dete kthehet tre vjet më vonë për të sjellë Hajdin në Frankfurt si shoqërues i një vajze 12-vjeçare me emrin Klara Sesemann, i cili konsiderohet si një e pavlefshme. Hajdi kalon një vit me Klara, konfliktohet me Sesemanns's Gallery Rottenmeier kujdesje, sjellje të rreptë Fraulein dhe duke u bërë gjithnjë e më të përmalluar për shtëpi. Devijim i saj një është të mësuarit për të lexuar dhe shkruar, e motivuar nga dëshira e saj për të shkuar në shtëpi dhe të lexoni për gjyshen e verbër Pjetrit. Heidi është gjithnjë e dështuar shëndetin, dhe disa raste të përgjumur që histerinë shkaktojnë në shtëpi se nuk është një i bezdisshëm, mjeku shpejtë Klara për të dërguar Heidi shtëpi për gjyshin e saj. Kthimi i saj bën të gjyshit të zbresin në fshat, për herë të parë në vite, duke shënuar një fund veçimit të tij.

Hajdi dhe Klara vazhdojnë të kontaktojnë njëri-tjetrin. Një vizitë nga mjeku për të Hajdi dhe gjyshi i saj bind atij që të rekomandojë Klara për të vizituar Heidi. Ndërkohë, Heidi mëson Pjetrin për të lexuar dhe shkruar. Klara bën udhëtim sezonin e ardhshëm dhe shpenzon një verë të mrekullueshme me Heidi. Klara bëhet më e fortë në qumështin e dhisë dhe ajri i freskët malor, por Peter, ndjenjë të privuar nga vëmendjes Heidi-së, shtyn karrocë Klara e poshtë në mal për të shkatërrimit të saj. Pa karrocë e saj, Klara tenton të eci gradualisht dhe është e suksesshëme. Klara, gjyshja dhe babai janë të habitur dhe për të kapërcyer me gëzim për të parë që Klara ëeshtë në këmbë. Familja pasur Klara premton për të siguruar një strehë për Heidi, në rast se gjyshi i saj nuk do të jetë në gjendje për ta bërë këtë