Jump to content

Project Gutenberg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Project Gutenberg - Logo
Michael S. Hart (majtas) dhe Gregory Newby (djathtas) të Projektit Gutenberg, në Hakerat në planetin Tokë - Konferenca HOPE, 2006

Projekti Gutenberg (PG) është një përpjekje vullnetare për të dixhitalizuar dhe arkivuar veprat kulturore, si dhe për të "inkurajuar krijimin dhe shpërndarjen e librave elektronikë ". [1]

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Projekti Gutenberg u themelua në vitin 1971 nga shkrimtari amerikan Michael S. Hart dhe është biblioteka më e vjetër dixhitale . [2] Shumica e artikujve në koleksionin e tij janë tekste të plota librash ose tregime individuale në domenin publik . Të gjithë skedarët mund të aksesohen falas nën një plan urbanistik të formatit të hapur, i disponueshëm në pothuajse çdo kompjuter. Deri më 3 tetor 2015, Projekti Gutenberg kishte arritur në 50,000 artikuj në koleksionin e tij të librave elektronikë falas. [3]

Publikimet janë të disponueshme në tekst të thjeshtë, si dhe në formate të tjera, si HTML, PDF, EPUB, MOBI dhe Plucker kudo që të jetë e mundur. Shumica e botimeve janë në gjuhën angleze, por shumë vepra jo-anglisht janë gjithashtu të disponueshme. Ka shumë projekte të lidhura që ofrojnë përmbajtje shtesë, duke përfshirë vepra specifike për rajonin dhe gjuhën. Projekti Gutenberg është i lidhur ngushtë me Distributed Proofreaders, një komunitet i bazuar në internet për korrigjimin e teksteve të skanuara.

Projekti Gutenberg mban emrin e Johannes Gutenberg, i cili prezantoi shtypjen e librave me tipe të lëvizshme në Evropë.

Partnerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Projekti Gutenberg Consortia Center është i specializuar në koleksionet e koleksioneve. Këto nuk kanë mbikëqyrjen editoriale ose formatimin e qëndrueshëm të Projektit kryesor Gutenberg. Janë paraqitur koleksione tematike, si dhe gjuhë të shumta. [4] Kjo sponsorizohet nga worldlibrary.net, e cila pret self.gutenberg.org, një portal vetë-publikues. [5]
  • ibiblio, në Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill, tani pret Projektin Gutenberg [5]
  • Korrektues të shpërndarë

Filialet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Arkivi i Internetit, faqja e mëparshme e shpërndarjes së kopjeve rezervë për një kohë të gjatë dhe faqja kryesore e mëparshme e pritjes. [5]
  • Librivox.org, partneri i ri kryesor i audioBooks [5]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hart, Michael S. (23 tetor 2004). "Gutenberg Mission Statement by Michael Hart" (në anglisht). Project Gutenberg. Arkivuar nga origjinali më 14 korrik 2007. Marrë më 15 gusht 2007.
  2. ^ Thomas, Jeffrey (20 korrik 2007). "Project Gutenberg Digital Library Seeks To Spur Literacy" (në anglisht). US Department of State, Bureau of International Information Programs. Arkivuar nga origjinali më 14 mars 2008. Marrë më 20 gusht 2007.
  3. ^ "Project Gutenberg Releases eBook #50,000". Project Gutenberg News (në anglisht). 25 shkurt 2017. Arkivuar nga origjinali më 25 shkurt 2017.
  4. ^ "Project Gutenberg Consortia Center" (në anglisht). 2004. Arkivuar nga origjinali më 9 gusht 2007. Marrë më 20 gusht 2007.
  5. ^ a b c d "Partners, Sister Projects, Affiliates and Resources". Project Gutenberg (në anglisht). Marrë më 13 shkurt 2022.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]