Domen publik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Simboli përDomen publik

Me kete terme kuptojm të drejtat e pronsise të cilat kan dalur jashtë mbrojtjes së drejtave të autorit. Mirëpo çdo shtete i ka ligjet e veta ne lidhje me drejtat e autorit dhe domain public (fusha e pergjithshme) që i takon secilit te perdori kete apo ate imazh apo vepër por s'do të thotë qe ta shfrytezoje ate pa e cituar emrin e tijë. Domeni apo "pasuria e gjithkujt" ështe një status juridikë i një "vepre" krijimtari, këngë, foto apo ndonjë kompozim opere apo tjeter vepër arti. Derisa autori është gjallë, "vepra" e tijë i takon krijuesit i cili nxjerrë perfitime, mvaret nga kontrata e tijë, mirëpo kur vdes autori "vepra" e tijë vazhdon te mbetet ne duart e trasheguesve të tijë të familjes, sipas ligjit deri shtatdhjet vjet pas vdekjes se tijë ! Me te kalur keto 70 vite, "vepra" kalon menjihere ne fushen e gjdokujt apo si e quajn Domain public, ku secili ka te drejtë te ndryshoje te vazhdoje punen e autorit por mr kushte qe të citohet se paku emri i autorit dhe titulli, eventualishtë edhe data. Kemi rastin e romancieres se njohur Margaret Miçel përe titullin e njohur "U zhduk me eren" ku pas 75 vite e mori një autore tjeter vazhdimin e vepres, sepse kjo tani i perket Domenit public; apo secilit, siç e thash me kushte qe te citohet emri i autorit se perndryshe i shkel te drejtat e "pronsisë intelektuale" dhe mund te padisin trashegimtaret e tije ose avokatet e tije apo edicioni i cili shpeshehere i mbron te drejtat e autorit. Fotografit te cilat i nxjerrim shpeshëhere nga interneti, i takojn dikujt, andaj duhet te citohet revista apo Fotoreporteri i cili e ka realizuar foton, por edhe me kete nuk mjafton nese autori ështe ende gjallë, andaj duhet kerkur leje nga autori për përdorimin e saj.

Shqfaqjet publike në teritoret shqiptare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas ligjit shqiptarë (Republikës së Shqipërisë) kopje e filmit është një objekt material, në të cilin prodhimi ka marrë një formë të fiksuar me njërën prej teknikave të njohura dhe që producenti e ka materializuar për herë të parë[1].

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ për kinematografi, neni 2[lidhje e vdekur], në internet prill 2007

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]