Shfletuesi i internetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Webbrowser [ˈbɹaʊ̯zə˞] apo Shfletues rrjeti (Browser angl. për "shfletues") apo Shfletuesi elektronik është program i kompjuterit për shikimin e faqeve të Internet-it. Përkrah HTML është shfletuesit i tregojnë edhe dokumente të ndryshme si Word (.Doc).

Shfletuesi elektronik zakonisht kryen më së paku dy funksione : shfletimin (gjurmimin) dhe interpretimin e fletëve të gjetura në internet. Në praktikë këto programe kanë edhe komponent tjera që ju mundësojnë kryerjen më shumë funksioneve si p. sh. : bllokimin e fletëve të padëshiruara, etj.

Poshtë e shihni listën e Shfletuesve të Internetit të kategorizuar sipas platformës.

Për më shumë platforma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për ?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfletuesit për JAVA[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoren vetëm për një platformë të gjuhës programuese JAVA

Shfletuesit për Linux[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Po ashtu për Linux përdoren shletuesit e sistemit Unix.

Shfletues për Microsoft Windows[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfletues me funksione plotsuese për IExplorer[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këta shfletues përdorin bërthamën e Internet Eksplorës, mirëpo i kanë disa funksione më tepër, ose më pakë, por kryesisht të bazuara në Inerenet Eksplorer.

Shfletues për DOS[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emacs[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emacs përdorë dy llojë shfletuesi : W3 dhe emacs-w3m të cilët funksionojnë sikurse në fletat në konsolë (mekanike) dhe në pjesën grafike të përdorimit (vizuale).

Shfletues për Macintosh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfletues për Palm OS[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfletues për Amiga[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfletues për Atari[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shfletues për BeOS[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për platforma tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]