Jump to content

Pr-tech

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Webfaqjahttp://www.pr-tech.net
KomercialJo
Tipi i faqesinformatikë
Regjistrim30 mars, 1998
Gjuha(t) e gjendshmeshqip
PronariEkipi Pr-Tech
Krijuar ngaBetim Deva
Të ardhuras'ka
Gjendja e tanishmefunksionale

pr-tech është një faqe e prezantuar në internet nga Misioni Pr-Tech një nismë, në nxitimin e ndërtimit dhe ringjalljes së trojeve Shqiptare në aspektin teknologjik, shkencor dhe kompjuterik.

Statusit në bazë të së cilit vepron misioni Pr-Tech thontë se bërthama e Pr-Tech është se njohuria duhet të jetë e hapur dhe e freskët. Pr-Tech e arrinë këtë duke e mundësuar publikimin e materialit dhe duke ofruar informim të freskët me perspektivë Shqiptare por me prapavijë ndërkombëtare.

Faqja ka disa hapësira si Informimi ku anëtarët paraqesin informata nga bota e informatikës, Sfida, Enckloedin e informatikës, pastaj faqen e Publikime ku anëtarët i publikojnë punimet dhe disa hapësira tjera.

Fleta e informimit në këtë faqe interneti gjendet në anglisht, frëngjisht, gjermanisht dhe japonisht.

Rregullorja e punës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rregullorja e punës së misionit parasheh disa kritere që i përmbushin kërkesat e një faqe profesionale. Në këtë rregullore janë të parapara disa veprime me të cilat sigurohet funksionimi dhe bashkëpunimi me faktorët që përputhen me kriteret që dalin nga statusi i misionit. Në ëtë rregullore janë paraparë veprimet me materiali kontribuues i cili lëshohet nën licencën Creative Commoons (Attribution ShareAlike) pastaj rregullorja rreth përfiimeve nga Pr-Tech ndër të tjer thotë se : Kontribuuesit nuk janë të detyruar të ndajnë përfitimet me anëtarët tjerë të Pr-Tech nëse përfitimet janë rezultat i punës së tyre.

Projektet (aplikacionet/sistemet/zhvillimet softuerike) e derivuara nga anëtarët e Pr-Tech licencohen në mënyrë të ndryshme nga materiali tjetër. Licenca e projektit caktohet nga anëtarët të cilët e themelojnë atë projekt, por ajo duhet të jetë e tipit Open Source. Pr-Tech nuk i detyron anëtarët të përhapin projektet falas por kërkon që kodi burimor i projektit të jetë i hapur.

Përjashtim janë projektet të cilat shërbehen nga vet faqja e Pr-Tech, si p.sh. Harta e Prishtinës. Kjo për arsye të sigurimit të sitit.

Projektet e shërbyera nga siti i Pr-Tech duhen të ofrojnë kompensime për resurset e përdorura dhe për përkrahje.

Projektet e tjera të ndërtuara nga Ekipi i Pr-Tech, si projekte vet-ekzistuese, mund të kenë çfarëdo karakteri. Projektet e tilla mund të kenë lidhje (Ang: interface) me material të ndryshëm në internet, duke përfshirë edhe Pr-Tech.

Përfitimet nga projektet që mund të shkarkohen apo ato që shërbehen nga siti i Pr-Tech, nuk duhen të ndahen me anëtarët tjerë të Pr-Tech. P.sh. nëse ndonjë anëtarë krijon softuerin për arkivim të skedave dhe e shet atë, anëtarët në Pr-Tech nuk përfitojnë nga puna e autorit. Vetëm autorët mund të kenë përfitime nga projektet e tyre përderisa kodi (në rastin e projekteve që shkarkohen) dhe çasja (në rastin e projekteve të shërbyera nga siti i Pr-Tech) janë falas dhe të hapura.

Po ashtu në rregulloren e këtij misioni janë të parapara edhe disa rregulla tjera që e bëjnë atë të hy në projekte profesionale me kodin e hapur (open source).

Informatat Teknike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faqja është e dizajnuar në rezolucionin 1024x768 dhe është provuar me shtatë shfletues interneti Kjo faqe është testuar në shfletuesit: Mozilla 1.x;Mozilla FireFox 0.8 dhe 1.x, 1.5; Opera 7.23, 7.50;lynx 2.8.4; Netscape 7; Epiphany 1.x.x; Safari 1.2.3 (v125.9). Disa funksione të shfletuesit Internet Explorer nuk paraqiten i duhet. Sipas mbajtësve të faqes këto probleme dhe problemet me shfletuesin Netscape 4.x duhet të qëndrojnë në strukturën e programimit të këtyre shfletuesve.

Makina e Pr-Tech është e ndërtuar në PHP dhe MySQL dhe punon në server Apache. Përveç skriptës eksternale në javascript për hashimin MD5, asgjë në faqen e Pr-Tech-it nuk është nga burimet e huaja. Kjo makinë është krijuar nga zhvilluesit e Ekipi Pr-Tech punën e të cilëve e ka koordinuar Betim Deva

Komunikimi i anëtarëve bëhet në kanalin #pr-tech të irc.freenode.net. Ky kanal është i parashikuar për biseda të çfarëdoshme dhe është i hapur për të gjithë. Nuk ka censurë dhe rregullat e mirësjelljes në IRC aplikohen. Kanali është i hapur për tema të ndryshme. Për shkak të kohës së kufizuar ekziston mundësia që Ekipi i Pr-Tech-ut të mos jetë i pranishëm.

Mbrojtja e të dhënave të anëtarëve të misionit garantohet në bazë të rregullores e cila parasheh që të dhënat mbi përdoruesit të mbahen vetëm për qëllime të projektit dhe nuk i shpërndanë ato.

Bashkëpunimi i Misionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkëpunimi është i orientuar në bazë të qëllimit të Misionit, nxitimi, ndërtimi dhe ringjallja e trojeve Shqiptare në aspekt teknologjik, shkencor dhe kompjuterik. Pr-Tech tenton ti ngritë shtetet Shqiptare në nivel të duhur për te ekzistuar si konkurrencë serioze në tregun e sotëm teknologjik, duke filluar me Evropë Jug-Lindore.

Në këtë koncept anëtarët e pr-tech bashkëpunojnë me Firefox, Rrjeta.net, Alb-Shkenca, AlbaLinux dhe Wikipedian

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]