Hajderabadi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hiderabad
qytet
vendodhja
Administrimi
Statistika
Popullsia
-dendësia
7,749,334 banorë
10,477/km2 banorë/km²
Prefiksi telefonik 040
Qeverisja
Kryetari i Bashkisë Bonthu Ram Mohan


Hderabad (anglisht: Hyderabad /ˈhdərəbɑːd/ HY-dər-ə-bahd) është kryeqyteti i shtetit IndianTelanganas dhe ligjërisht kryeqyteti i Andhra Pradesh. Me një sipërfaqe prej 650 square kilometres (250 sq mi) përreth brigjeve të Lumit Musi, ka një popullsi prej afërsisht 6.7 milion dhe një popullsi metropolitane prej afërsisht 7.75 milion, kjo e bën atë qytetin e katërt më të populluar dhe të gjashtin me grumbullimin më të madh urban në Indi. Me një lartësi mesatare prej 542 metres (1,778 ft), shumica e Hiderabadit ndodhet në terren kodrinor përreth liqeneve artificial, përfshirë Hysen Sagar e cila tejaklon nga vjetërsia themelimin e qëndres ne veri të qytetit.

Themeluar më 1591 nga Muhammad Quli Qutb Shah, Hiderabadi mbeti nën sundimin e Dinastis Qutb Shahi për gati një shekull para Moghulët të pushtonin rajonin. Më 1724, nën-mbreti Moghul Asif Xhah I deklaroi sovranintetin e tij dhe krijoi dinastin, e nohur si Nizamët e Hiderabadit. Sundimi i Nizamit u bë principatë gjatë Raxhit Britanik, dhe qëndroi i tillë për 150 vjet, dhe qyteti sherbeu si kryeqytet.