Jump to content

Hamami i Daut Pashës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hamami i Daut Pashës
Воздушен поглед на Даут-пашиниот амам
Informacion i përgjithshëm

Hamami i Daut Pashës është një hamam i vjetër ku ndodhet galeria e sotme e artit në Shkup , në fillim të Çarshisë së Vjetër të Shkupit , në afërsi të kishës “Shën. Dimitria". Objekti u ndërtua në fund të shekullit të 15-të , si trashëgimi e Daut Pashës , për nder të të cilit mori emrin. Dihet se hamami nuk është vënë kurrë në përdorim si hamami dhe dy legjenda citohen si mbështetje për këtë. Sot hamami përdoret si galeri arti dhe aty ndodhet selia e Galerisë Kombëtare të Maqedonisë . Është i regjistruar si monument kulture i Republikës së Maqedonisë.[1] [2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hamami i Daut Pashës pas Tërmeti i Shkupit në vitin 1963

Hamami është ndërtuar në periudhën 1489-1497, si testament i vezirit të atëhershëm të Rumelisë, Daut Pasha, por emrat e arkitektëve të tij ende janë ende të panjohur. Ndërtesa pësoi rëndë në zjarrin e vitit 1689 dhe u la në një rënie graduale. U rivendos në vitin 1948, kur u shndërrua në Galeria E Arteve. Ajo gjithashtu pësoi dëme në tërmetin e vitit 1963, por u rinovua shpejt dhe që atëherë ka funksionuar përsëri si një galeri arti. Sot, ajo është ndërtesa e vetme e mbetur e Ish "Trojkës Islame", e cila ende përbëhej nga xhamia Ibni Pajko dhe karvani-Saraj.

Arkitektura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtesa ka një formë drejtkëndëshe, me shtrirje të vogla të parëndësishme në anët e saj jugore dhe veriore. Arkitektura e saj është monumentale, dhe ndërtimi kryhet me përsosje. Muret e ndërtesës janë masive dhe përmbajnë hapje të vogla me hark dhe arkitrarë fusha të harkuara, në të cilat vendosen dritaret dhe dyert. Dyert e hyrjes janë të vendosura në mure që janë bërë me pllaka të profilizuara, dhe në anën perëndimore të fasadës së Hamamit ka një hapje, e cila është e përshtatur në një kornizë mermeri të profilizuar, në të cilën kishte një pllakë me një mbishkrim. Brendësia është e mbuluar me 13 kupola të madhësive të ndryshme, nga të cilat dy më të mëdhatë dallohen në anën perëndimore, ndërsa 11 të tjerat janë të shpërndara në mënyrë të pangjashme në pjesën tjetër të Hamamit. Ka 15 dhoma në ndërtesë, të cilat ndriçohen me ndihmën e hapjeve të yjeve të kupolave të mbuluara me xham. Nga brenda, muret ishin zbukuruar me zbukurime piktoreske. Duke qenë Një Hamam i dyfishtë (chifte), ai kishte dy hyrje të veçanta, një për burrat dhe një për gratë. Në përputhje me kanonet Islame, hyrje të tilla të ndara nuk ishin të vendosura në të njëjtën anë.

Legjenda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas informacioneve, Hamami I Daut Pashës nuk është vënë asnjëherë në përdorim si Hamam ka dy legjenda. Sipas njërit, ngrohja E Hamamit kërkonte sasi të mëdha dru zjarri, të cilat nuk mund të siguroheshin për shkak të pyllit në mal Vodno pothuajse u shkatërrua, kështu që mungesa e druve të zjarrit e bëri të pamundur vënien në punë të ndërtesës. Legjenda e dytë lidhet me vajzën E Daut Pashës, e cila vizitoi Hamamin para se të vihej në punë dhe u kafshua nga një gjarpër helmues dhe më pas vdiq. Daut Pasha pastaj urdhëroi që han të mbyllej dhe të mos përdorej më kurrë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Национална галерија на Македонија, официјално мрежно место.
  2. ^ Киселиновски, C. (2000). Македонски историски речник (në maqedonisht). Скопје: ИНИ. fq. 143. ISBN 9989-624-46-1.