Hans Krahe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hans Krahe (7 shkurt 1898-25 June 1965) ishte një gjerman filologu dhe gjuhëtar, i specializuar gjatë shumë dekadave në [gjuhën [ilir]] s.

Midis 1936 dhe 1946 ai ishte një profesor në University of Würzburg, ku ai themeloi Archiv für die Gewässernamen Deutschlands[1] 1942. Ndërmjet viteve 1947 dhe 1949 ai mbajti një karrige në Heidelberg dhe nga 1949 në kohën e vdekjes së tij ai ishtevergleichende Profesor für Sprachwissenschaft und SlavistikdheLeiter des indologischen Seminare und slavischenUniversity of Tübingen. Në vitin 1949 esenë e tijOrtsnamen als Geschichtsquelle("Placenames si burime për historinë") krahë paraqiti analizën e hydronymy (emrat e lumit) si burim i informatave si historike dhe prehistorik, me një analizë të zgjeruar të River kryesore si një shembull (krahë 1949:17 ff). supozimin e tij se shtresat gjuhësore të shtresave të përgjigjej etnik erdhi në dekada reappraisal kritike pas vdekjes së tij, në punën e Valter Pohl dhe të tjerët.

Notes[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Archive for German Hydronymy.

Publikime[redakto | përpunoni burim]

Përveç artikujve të tij të shumta, krahë të botuar:

  • Die alten balkanillyrischen geographischen Namen (Heidelberg 1925). "The old Balkan-Illyrian geographical names", his first book.
  • Lexikon altillyrischen Personennamen (1929). "Dictionary of Old Illyrian personal names.
  • Indogermanische Sprachwissenshaft (Berlin 1948) "Indo-German linguistics"
  • Ortsnamen als Geschichtsquelle (Heidelberg 1949) "Places names as sources of history"
  • Die Sprache der Illyrier I. Die Quellen (1955). ISBN 3-447-00534-3 "Languages of the Illyrians I: Sources", a summary of his previous work. Volume II. Die messapischen Inschriften und ihre Chronologie ("Messapian inscriptions and their chronology") is by Carlo de Simone and Volume III. Die messapischen Personennamen ("Messapian personal names") by Jürgen Untermann. (Wiesbaden 1964). . ISBN 3-447-00535-1
  • Die Strukture der alteuropäischen Hydronomie (Wiesbaden 1963). "The structure of Old-European river names".
  • Unsere ältesten Flussnamen (1964). "Our oldest river names".
  • Germanische Sprachwissenschaft. Wortbildungslehre. (Berlin 1969). "German linguistics".