Harpoon (raketë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një raketë Harpoon në shfaqje statike në muzeun USS Bowfin në Pearl Harbor, Hawaii.

Harpoon është një raketë anti-anije për çdo mot, mbi horizont, e prodhuar nga McDonnell Douglas (tani Boeing Defense, Space & Security). Raketa AGM-84E Standoff Attack Land (SLAM) dhe më vonë AGM-84H/K SLAM-ER (Standoff Land Attack Missile – Expanded Response) janë variante të raketave të lundrimit.

Harpoon i rregullt përdor radar aktiv dhe fluturon pak mbi ujë për të shmangur mbrojtjen. Raketa mund të lëshohet nga:

  • Avion me krahë fiks (AGM-84), pa përforcues rakete me lëndë djegëse të ngurtë)
  • Anije sipërfaqësore (RGM-84), të pajisura me një përforcues rakete me lëndë djegëse të ngurtë që shkëputet kur harxhohet, për të lejuar turbojetin kryesor të raketës të mbajë fluturimin)
  • Nëndetëset (UGM-84), të pajisura me një përforcues rakete me lëndë djegëse të ngurtë dhe të mbyllura në një kontejner për të mundësuar lëshimin e zhytur përmes një tubi silurues);
  • Bateritë mbrojtëse bregdetare (RGM-84), nga të cilat do të qëllohej me një përforcues rakete me lëndë djegëse të ngurtë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]