Jump to content

Hasani II

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hasani II-të (lindi më 9 korrik 1929) politikan, që nga 1961 mbret i Marokut.

Hasani i II-të është i biri më i vjetër i Muhamedit V-të. Shërbente si këshilltar i të atit të tij dhe nga 1960-61, ishte zëvendëskryeministër dhe ministër i mbrojtjes. Më 3 mars 1961 mori fronin dhe gjatë periudhave 1961-63, 1965-67 njëkohësisht ishte edhe kryeministër. I mbështetur nga grupet politike të ndryshme kishte fuqi të madhe udhëheqëse sa që më 1965 suspendoi kushtetutën e vitit 1962 dhe nxjerri atë të vitit 1972. Gjatë kësaj periudhës (1965-72), e udhëhoqi vendin pa parlament dhe u mundua të ndërmerrte reforma shoqërore. Në vitet 1971 dhe 1972, iu shmang dy atentateve. Në politiken e jashtme, Hasani II, ndiqte një politikë të butë, së paku në rastet si ai i Lindjes së afërt. Ndërsa sa i përket çështjes së Saharës perëndimore, ai nxiti dhe zhvilloi një vijë nacionaliste.