Jump to content

Hashimitët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ngjyra e kuqe përdorej nga Dinastia Hashemite

Hashemitët (arabisht: الهاشميون‎, el-Hāshimījūn) është familje mbretërore në Jordani. Gjithashtu ishte familje mbretërore e Sirisë (920), Hixhazit (1916–1925) dhe Irakut (1921–1958). Familja i përket Dhawu Awn, një nga degët e Sharifit Hasanid të Mekës - të quajtur edhe Hashemitët - që vazhdimisht e sunduan Mekën nga shekulli i 10-të deri në pushtimin e saj nga Shtëpia e Saudit në vitin 1924.[1] Hashemitët pretendojnë se kanë prejardhje pre Hashim ibn Abdumenaf, stërgjyshi i profetit islam, Muhammed.

Dinastia moderne u themelua nga Hussein Ibn Ali, i cili u emërua Sherifi i Mekës nga Abdyl Hamiti II në vitin 1908, pastaj në vitin 1916 u shpall Mbreti i Hixhazit pas fillimit të Kryengritjes Arabe kundër Perandorisë Osmane. Bijtë e tij Abdullah dhe Feisal morën fronet e Jordanisë dhe Irakut në vitin 1921.

Lufta e Parë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sherifi Hussein bin Ali u rebelua kundër sundimit të osmanëve gjatë Kryengritjes Arabe të vitit 1916.[2] Ndërmjet viteve 1917 dhe 1924, pas rënies së pushtetit osman, Hussein bin Ali sundoi një Hixhaz të pavarur, prej të cilit ai u shpall mbret, me mbështetjen e heshtur të Zyra Britanike e Jashtme. Udhëheqësi i Hussein bin Aliut në Gadishullin Arabik, mbreti i Nexhdit, Ibn Saudi, aneksoi Hixhazin në vitin 1925 dhe themeloi djalin e tij, Feisal bin Abdulaziz El Saudi, si guvernator. Rajoni u përfshi më vonë në Arabinë Saudite.

Husein bin Aliut kishte pesë djem:

Ali, i cili shkurtimisht arriti në fronin e Hixhazit para humbjes së saj ndaj familjes Saud në vitin 1925. Abdullah, u bë emir i Transjordanit në vitin 1921 dhe mbreti i Jordanisë në vitin 1946, dhe pasardhësit e të cilit vazhdojnë të sundojnë mbretërinë e njohur që nga Mbretëria Hashemite e Jordanisë. Feisal, i shpallur shkurt Mbreti i Mbretërisë Arabe të Sirisë në vitin 1920, u bë Mbret i Irakut në vitin 1921. Princi Zeid bin Hussein, i cili u shpërngul në Jordani kur nipi i vëllait të tij, Mbreti Faisal II i Irakut, u rrëzua dhe u vra me grusht në vitin 1958. Hassan, vdiq në një moshë të re.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ https://kingabdullah.jo/en/page/the-hashemites/hashemites
  2. ^ T. E. Lawrence (1926), Seven Pillars of Wisdom, reprinted 2000 Penguin classics, p. 53