Hazarët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Hazarët (Hasara, Hesoreh, nga persishtja hazar këtu në kuptimin mijëfisht) është emër përmbledhës i disa grupeve të njerëzve që sot jetojnë në Iran, Pakistan, ish-BRSS dhe Afganistan.

Këto grupe u krijuan pas marshimin mongol në këto anë (shekulli XIV/XV) dhe përbëhen nga ardhacakë ndër të cilët ka dhe mongolë, e të cilët u përzien me elemente vendëse afgane. Për shkak rrjedhës së formimit të këtyre grupeve, këto grupe nuk paraqesin apo nuk merren si njësi etnike. Një pjesë e madhe e hazarëve, me pamje evropiane, u vendosën në Hasaraxhat. Janë malësorë, me ekonomi të përzierë. Mirëpo si pasojë e trysnisë nga ana e nomadëve afganë, shumica e tyre shpërngulen nëpër qytet ku punojnë kryesisht si shërbëtorë dhe punëtorë krahu. E përbashkëta e këtyre grupeve duket se është përkatësia e drejtimit fetar shia, e rrethuar nga elementi sunit. Numri i tyre llogaritet të jetë diku 1,5 milion.