Gjuha perse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Persisht)
Jump to navigation Jump to search
Gjuha perse
Flitët në Azia
Taksonomia
Filogjeneza Perse

Gjuha perse (persishtja) është një gjuhë iranike që flitet ne Irani, Afganistan dhe Taxhikistan. Është e klasifikuar si vazhdim i persishtes së mesme, gjuha zyrtare dhe letrare e Perandorisë Sasanide, vetë një vazhdim i persishtes së vjetër, gjuha e Perandorisë Ahemenide. Gjuha perse është gjuhë pluricentrike dhe gramatika e saj është e ngjashme me shumë gjuhët e sotme Evropiane.

Me një histori të gjatë para Islamit (kur ishte persishtja e mesme), persishtja ishte gjuha e parë në botën Islame që e thyej monopolin e arabishtës në letërsi. Kështu u popullarizua persishtja në shkrimin e poezisë në botën lindore.