Heckler & Koch MP5

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Heckler & Koch MP5
Heckler & Koch MP5A3
TypeArmë automatike
Place of originFlamuriGjermania
Service history
In service1975–tani
Production history
DesignerTilo Möller, Manfred Guhring, Georg Seidl, Helmut Baureuter
Designed1966
ManufacturerHeckler & Koch
Produced1966–tani
VariantsMP5A2, MP5A3, MP5A4, MP5A5, MP5N, MP5A4PT, MP5A5PT, MP5SFA2, MP5SFA3, MP5SD1, MP5SD2, MP5SD3, MP5SD4, MP5SD5, MP5SD6, MP5SDN, MP5K etj.
Specifications
Mass
 • 2.5kg (MP5A2)
 • 3.1kg (MP5A3)
 • 2.9kg (MP5A4)
 • 3.1kg (MP5A5)
 • 2.7kg qytë e fiksuar /
  2.85kg qytë e tërheqshme (MP5/10)
 • 2.7kg qytë e fiksuar /
  2.85kg qytë e tërheqshme (MP5/40)
 • 2.8 (MP5SD1)
 • 3.1kg (MP5SD2)
 • 2.8kg (MP5SD3)
 • 2.8kg (MP5SD4)
 • 3.1kg (MP5SD5)
 • 3.4kg (MP5SD6)
 • 2.0kg (MP5K, MP5KA1, MP5KA4, MP5KA5)
 • 2.5kg (MP5K-PDW)
LengthQytë e fiksuar:
 • 680mm (MP5A2, MP5A4, MP5/10, MP5/40)
 • 790mm (MP5SD2, MP5SD5)
Qytë teleskopi:
 • 700mm qytë e zgjatur /
  550mm qytë e mbledhur (MP5A3, MP5A5)
 • 660mm qytë e zgjatur /
  490mm qytë e mbledhur (MP5/10, MP5/40)
 • 805mm qytë e zgjatur /
  670mm qytë e mbledhur (MP5SD3, MP5SD6)
 • 603mm qytë e zgjatur /
  368mm qytë e përthyer (MP5K-PDW)
Barrel length
 • 225mm (MP5A2, MP5A3, MP5A4, MP5A5, MP5/10, MP5/40)
 • 146mm (MP5SD1, MP5SD2, MP5SD3, MP5SD4, MP5SD5, MP5SD6)
 • 115mm (MP5K, MP5KA1, MP5KA4, MP5KA5, MP5K-PDW)
Width
 • 50mm (MP5A2, MP5A3, MP5A4, MP5A5, MP5K, MP5KA1, MP5KA4, MP5KA5, MP5K-PDW, MP5/10, MP5/40)
 • 60mm (MP5SD1, MP5SD2, MP5SD3, MP5SD4, MP5SD5, MP5SD6)
Height
 • 260mm (MP5A2, MP5A3, MP5A4, MP5A5, MP5SD1, MP5SD2, MP5SD3, MP5SD4, MP5SD5, MP5SD6, MP5/10, MP5/40)
 • 210mm (MP5K, MP5KA1, MP5KA4, MP5KA5, MP5K-PDW)

Cartridge
Rate of fire
 • 800 goditje/min (MP5A, MP5/10 dhe MP5/40)
 • 700 goditje/min (MP5SD)
 • 900 goditje/min (MP5K)
Muzzle velocity
 • 400m/s (MP5A2, MP5A3, MP5A4, MP5A5)
 • 425m/s (MP5/10)
 • 315m/s (MP5/40)
 • 285m/s (MP5SD1, MP5SD2, MP5SD3, MP5SD4, MP5SD5, MP5SD6)
 • 375m/s} (MP5K, MP5KA1, MP5KA4, MP5KA5, MP5K-PDW)
Effective firing range
 • 200m (MP5A2, MP5A3, MP5A4, MP5A5)
 • 100m (MP5/10)
 • 50m (MP5/40)
 • 100m (MP5K, MP5KA1, MP5KA4, MP5KA5, MP5K-PDW)
Feed systemKarikator me 15- ose 30- ose 32- fishekë, Karkator cilindrik me 100 fishekë
Sightsshënjestrues hekuri

Heckler & Koch MP5 (gjermanisht: Maschinenpistole 5) është një automatik që mbushet me 9x19 mm Parabellum, i zhvilluar në vitet 1960 nga një ekip inxhinierësh nga prodhuesi gjerman i armëve të vogla Heckler & Koch. Ka mbi 100 variante dhe klone të MP5[1], duke përfshirë disa versione gjysmë automatike.

MP5 është një nga automatikët më të përdorur në botë, që është miratuar nga mbi dyzet vende dhe organizata të shumta ushtarake, të zbatimit të ligjit, inteligjencës dhe sigurisë.

Në 1999, Heckler & Koch zhvilluan UMP, pasardhësin e MP5. Pavarësisht kostos së tij më të lartë, MP5 mbeti më i suksesshmi nga të dy.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://web.archive.org/web/20130119043103/http://www.heckler-koch.com/en/military/products/submachine-guns/mp5/mp5/overview.html
 2. ^ "Heckler & Koch MP5", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-17