Hedhja e pjerret

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hedhja e pjerret[redakto | përpunoni burim]

Hedhje e pjerrët quhet hedhja e trupit nën një kënd ndaj horizontit. Me komponentët vertikale dhe horizontale

  • Vx=Vοx=Vο*cosφ
  • Vy=Voy-gt=Vo*sinφ-gt

Komponenti horizontal i hedhes

  • x=Vox*t=Vo*t*cosφ

Lartësia e arritur nga predha pas kohës t, nga fillimi i lëvizjes është:

  • y=Voy*t-1/2*gt^2=Vo*t*sinφ-1/2*gt^2

Duke eliminuar kohën nga dy barazimet e fundit gjendet ekuacioni i hedhes së pjerrtë.

  • y=x*tanφ-g*x^2/2*〖Vo〗^2*〖cos〗^2 φ

Dumping slope.jpg

Detyra interaktive[redakto | përpunoni burim]

Hedhja e pjerrët për φ=54º[redakto | përpunoni burim]

  • Vlerat e përfituar në mënyrë teorike duke shpërfillur rezistencën e ajrit:
Vo=50
φ=25º52’
m=10kg
  • Vlerat e përfituar në mënyrë grafike:

Projectile motion.jpg

Shiko Gjithashtu[redakto | përpunoni burim]

Referencat:[redakto | përpunoni burim]

1.Prof. Skender H. Skenderi & Prof. Rashit Maliqi "Fizika për studentët e fakulteteve teknike"

2.Sajti URL: https://web.archive.org/web/20100613095302/http://galileoandeinstein.physics.virginia.edu/more_stuff/Applets/ProjectileMotion/enapplet.html