Jump to content

Hekurudha me shpejtësi të lartë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Treni origjinal i serisë 0 Shinkansen. I prezantuar në vitin 1964, ai arriti një shpejtësi prej 210 km/h.

Hekurudha me shpejtësi të lartë (HSR) është një lloj rrjeti i transportit hekurudhor që përdor trena që lëvizin dukshëm më shpejt se ato të hekurudhave tradicionale, duke përdorur një sistem të integruar të mjeteve të specializuara lëvizëse dhe binarëve të dedikuar. Ndërsa nuk ka asnjë standard të vetëm që zbatohet në mbarë botën, linjat e ndërtuara për të përballuar shpejtësitë mbi 250 km/h ose linjat e përmirësuara mbi 200 km/h konsiderohen gjerësisht si shpejtësi të lartë.

Sistemi i parë hekurudhor me shpejtësi të lartë, Tōkaidō Shinkansen, filloi operimin në Honshū, Japoni, në vitin 1964. Për shkak të konit të thjeshtë të hundës në formë spitzer të lokomotivës, sistemi u bë i njohur edhe me pseudonimin e tij në anglisht "treni plumb". Shembulli i Japonisë u ndoq nga disa vende evropiane, fillimisht në Francë dhe Gjermani, e më vonë edhe në Spanjë, Itali e të tjera. Sot Evropa ka një rrjet të gjerë me lidhje të shumta ndërkombëtare. Ndërtimet më të fundit që nga shekulli i 21-të kanë bërë që Kina të marrë një rol udhëheqës në hekurudhat me shpejtësi të lartë. Që nga viti 2023, rrjeti i saj përbënte mbi dy të tretat e totalit në botë.

Përveç këtyre, shumë vende të tjera kanë zhvilluar infrastrukturën hekurudhore të shpejtësisë së lartë për të lidhur qytetet kryesore, duke përfshirë Austrinë, Belgjikën, Danimarkën, Finlandën, Greqinë, Indonezinë, Japoninë, Marokun, Holandën, Norvegjinë, Poloninë, Portugalinë, Rusinë, Arabinë Saudite. , Serbia, Koreja e Jugut, Suedia, Zvicra, Tajvani, Turqia, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe Uzbekistani. Vetëm në Evropën kontinentale dhe Azinë hekurudhat me shpejtësi të lartë i kalojnë kufijtë ndërkombëtarë.[1]

Trenat me shpejtësi të lartë kryesisht operojnë në shina standarde të hekurudhave të salduara vazhdimisht në të drejta kalimi të ndara sipas shkallës me rreze të mëdha. Megjithatë, disa rajone me hekurudha më të gjera të trashëgimisë, duke përfshirë Rusinë dhe Uzbekistanin, kanë kërkuar të zhvillojnë një rrjet hekurudhor të shpejtësisë së lartë në kufirin rus. Nuk ka trena me shpejtësi të lartë me matës të ngushtë. Vendet, rrjeti i trashëguar i të cilëve është tërësisht ose kryesisht i një matësi të ndryshëm nga 1435 mm - duke përfshirë Japoninë, Spanjën dhe Indinë - megjithatë shpesh kanë zgjedhur të ndërtojnë linjat e tyre të shpejtësisë së lartë në matës standard në vend të matësit të trashëguar hekurudhor.

Hekurudha me shpejtësi të lartë është metoda më e shpejtë dhe më efikase me bazë tokësore të transportit tregtar, megjithatë, për shkak të kërkesave për kthesa të mëdha të trasesë, gradientëve të butë dhe binarëve të ndarë nga klasa, ndërtimi i hekurudhës me shpejtësi të lartë është më i kushtueshëm se hekurudha konvencionale dhe për këtë arsye nuk bën paraqet gjithmonë një avantazh ekonomik ndaj hekurudhës me shpejtësi konvencionale.

  1. ^ "High Speed Lines in the World" (PDF). International Union of Railways. 27 shkurt 2020. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 janar 2021. Marrë më 18 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)