Henri Lebesgue

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Henri Léon Lebesgue ForMemRS [1] ( Frëngjisht: [ɑ̃ʁi leɔ̃ ləbɛɡ] ; 28 qershor 1875 - 26 korrik 1941) ishte një matematikan francez i njohur për teorinë e tij të integrimit, e cila ishte një përgjithësim i konceptit të integrimit të shekullit të 17-të - duke gjetur si shumë zonën midis një boshti dhe kurbës së funksionit. . Teoria e tij u botua fillimisht në disertacionin e tij Intégrale, longueur, aire ("Integral, gjatësia, sipërfaqe") në Universitetin e Nancy në vitin 1902. [2]

  1. ^ Burkill, J. C. (1944). "Henri Lebesgue. 1875-1941". Obituary Notices of Fellows of the Royal Society. 4 (13): 483–490. doi:10.1098/rsbm.1944.0001. JSTOR 768841. S2CID 122854745.
  2. ^ Henri Lebesgue at the Mathematics Genealogy Project