Herbert Wilf

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Herbert Saul Wilf (lindi më 1931) është matematikan i specializuar në kombinatorikë dhe në teorinë e grafeve. Ka publikuar shumë punime shkencore dhe shumë libra. Së bashku me Neil Calkin në vitin 1994 ka themeluar Revistën elektronike për kombinatorikë kryeredaktor i së cilës ishte deri në vitin 2001.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

H. S. Wilf ka qenë mentor dhe këshilltar i shumë studentëve dhe kolegëve të tij. Prej bashkëpuntorëve më të shquar të tij veçohen Doron Zeilberger dhe Donald Knuth.

Publikime të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • The Number of Independent Sets in a Grid Graph
    NJ Calkin, HS Wilf - SIAM JOURNAL ON DISCRETE MATHEMATICS, 1998 - SOCIETY FOR INDUSTRIAL AND APPLIED MATHEMATICS
  • An inequality for the chromatic number of a graph
    G Szekeres, HS Wilf - J. Combinatorial Theory, 1968

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Leksione të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërblime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1998, Wilf dhe Zeilberger morë shpërblimin Leroy P. Steele Prize për punimin e përbashkët, "Rational functions certify combinatorial identities" (Journal of the American Mathematical Society, 3 (1990) 147–158). Në vitin 2002, Wilf e mori medaljen e Eulerit nga instituti i kombinatorikës dhe aplikimeve të saj.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]