Herodiani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Herodiani ose Herodianus i njohur ndonjëherë edhe si "Herodiani i Antiokisë" (rreth 170 - rreth 240), ishte një nëpunës civil i vogël romak me prejardhje greke që shkroi një histori në gjuhën greke me titull Historia e Perandorisë nga Vdekja e Markusit (τῆς μετὰ Μάρκον βασιλείας ἱστορία) në tetë libra që përfshijnë vitet 180 - 238. Vepra e tij nuk është plotësisht e besueshme edhe pse tregimi i tij relativisht i paanshëm Elagabalus është më i dobishëm se sa ai i Dion Kasit (Cassius Dio). Ai ishte një grek (mbase nga Antiokia) i cili duket se ka jetuar për një periudhë të konsiderueshme kohore në Romë, por pa ndonjë detyrë të rëndësishme publike. Nga vepra e tij e gjerë, mund të pohojmë se ai ende jetonte në një epokë të përparuar gjatë mbretërimit të Gordianit III, i cili u ngrit në fron në vitin 238. Përtej kësaj, asgjë nuk dihet nga jeta e tij.

Herodiani shkruan (1.1.3; 2.15.7) se ngjarjet e përshkruara në historinë e tij ndodhën gjatë jetës së tij. Photius (Codex 99) jep një përmbledhje të përmbajtjes së kësaj vepre me një paraqitje mahnitëse për stilin e Herodianit, të cilin ai e përshkruan si të qartë, të fuqishëm, të pranueshëm si dhe për ruajtjen e një mediumi të lumtur midis një mosrespektimi të plotë të artit dhe elegancës dhe një përdorimi të tepruar të artikujve dhe formave të njohura nën emrin Aticizëm, si dhe midis guximit dhe bombastikës. Ai duket se ka përdorur Thukididin si një model në një farë mase, si për stilin, ashtu edhe për përbërjen e përgjithshme të veprës së tij, duke prezantuar shpesh fjalime tërësisht ose pjesërisht imagjinare. Përkundër pasaktësive të rastit në kronologji dhe gjeografi, narracioni i tij qëndron në të vërtetën kryesore dhe të paanshme. Sidoqoftë, disa e kritikojnë atë për një parcialitet tepër të madh ndaj Pertinaksit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Browning, Robert. The Classical Review, New Series, Vol. 21, No. 2 (Jun., 1971), pp. 194–196. Oxford: Cambridge University Press, 1995.
  • Carney, T.F.. The Classical Review, New Series, Vol. 21, No. 2 (Jun., 1971), pp. 194–196. Oxford: Cambridge University Press, 1995.
  • Downey, Glanville. The Classical Journal, Vol. 67, No. 2 (Dec., 1971 - Jan., 1972), pp. 182–184. Northfield: The Classical Association of the Middle West and South, Inc.
  • Roos, A.G. The Journal of Roman Studies, Vol. 5, (1915), pp. 191–202. London: Society for the Promotion of Roman Studies.
  • Whittaker, C.R.. Herodian: History of the Empire, Volume I, Books 1–4 (Loeb Classical Library No. 455). London: Loeb Classical Library, 1970.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]