Jump to content

Dion Kasi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dion Kasi ose Cassius Dio (155 - 235) ose Lucius Cassius Dio ( Greqisht : Δίων Κάσσιος) ishte një historian dhe burrë shteti romak me origjinë greke. Ai shkroi 80 vëllime të historisë mbi Romën e lashtë, duke filluar me ardhjen e Eneas në Itali. Vëllimet dokumentuan themelimin pasues të Romës (753 para Krishtit), formimin e Republikës (509 p.e.s) dhe krijimin e Perandorisë (31 para Krishtit), deri në 229 pas Krishtit. Shkruar në greqishten e lashtë mbi 22 vjet, vepra e Dion Kasit përfshin rreth 1.000 vjet histori. Shumica nga 80 librat e tij kanë mbijetuar të paprekur, ose si fragmente, duke u dhënë studiuesve modernë një këndvështrim të hollësishëm mbi historinë romake.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fragmentet e 36 librave të parë, siç janë përmbledhur, përbëhen nga katër lloje:

 1. Fragmenta Valesiana : fragmente që u shpërndanë nëpër shkrimtarë të ndryshëm, studiues, gramatikë dhe leksikografë, dhe u grumbulluan nga Henri Valois .
 2. Fragmenta Peiresciana : ekstrakte të mëdha, të gjetura në pjesën me titull "Për virtytet dhe veset", të përfshira në koleksion, ose bibliotekë portative, të përpiluar me urdhër të Konstandinit VII Porfirogjenit. Dorëshkrimi i kësaj i përkiste Nicolas-Claude Fabri de Peiresc .
 3. Fragmentet e 34 librave të parë, të ruajtura në pjesën e dytë të së njëjtës vepër të Kostandinit, me titull "Për ambasadat". Këto njihen me emrin Fragmenta Ursiniana, sipas dorëshkrimit në të cilin ato u gjetën në Siçili nga Fulvio Orsini .
 4. Excerpta Vaticana nga Angelo Mai : Përmban fragmente të librave 1 deri 35 dhe 61 deri 80. Për më tepër, përfshihen fragmente të një vazhduesi të panjohur të Dios ( Anonymus post Dionem ), të identifikuar përgjithësisht me historianin e shekullit VI, Peter Patrician ; këto datojnë nga koha e Kostandinit. Fragmente të tjera nga Dio që lidhen kryesisht me 34 librat e parë u gjetën nga Mai në dy MSS të Vatikanit ;; këto përmbajnë një koleksion që u përpilua nga Maximus Planudes . Analet e Joannes Zonaras përmbajnë gjithashtu ekstrakte të shumta nga Dioni.

Dioni u përpoq të imitojë Thukididinstilin e tij të të shkruarit. Stili i Dion Kasit, ku duket se nuk ka korruptim të tekstit, është përgjithësisht i qartë edhe pse i plotë me latinizma . Shkrimi i Dionit u mbështet nga një sërë rrethanash personale, me anë të së cilës ai ishte në gjendje të vëzhgonte ngjarje të rëndësishme të Perandorisë në vetën e parë, ose kishte kontakte të drejtpërdrejta me figurat kryesore që ishin të përfshira.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Aalders, G. J. D. 1986. "Cassius Dio and the Greek World." Mnemosyne 39: 282–304.
 • Baltussen, Han. 2002. "Matricide Revisited: Dramatic and Rhetorical Allusion in Tacitus, Suetonius and Cassius Dio." Antichthon 36: 30–40.
 • Burden-Strevens, C. and Lindholmer, M. O. 2018 (eds.). Cassius Dio's Forgotten History of Early Rome: The Roman History. Leiden: Brill.
 • Eisman, M. M. 1977. "Dio and Josephus: Parallel Analyses." Latomus 36: 657–673.
 • Fromentin, V., Bertrand, E. Coltelloni-Trannoy, M., Molin, M and Urso, G. (eds.) 2016. Cassius Dion: nouvelles lectures. Bordeaux: Ausonius.
 • Gleason, Maud. 2011. "Identity Theft: Doubles and Masquerades in Cassius Dio's Contemporary History." Classical Antiquity 30.1: 33–86.
 • Gowing, Alain M. 1990. "Dio’s Name." Classical Philology 85: 49–54.
 • Kordos, Jozef. 2010. "Thucydidean Elements in Cassius Dio." Acta Antiqua Academiae Scientiarum Hungaricae 50.2-3:249-256.
 • Lange, C. H. and Madsen, J. M. 2016 (eds.). Cassius Dio: Greek Intellectual and Roman Politician. Leiden: Brill.
 • Mallan, C. T. 2013. "Cassius Dio on Julia Domna: A Study of the Political and Ethical Functions of Biographical Representation in Dio's Roman History." Mnemosyne 66.4-5: 734–760.
 • McDougall, Iain. 1991. "Dio and His Sources for Caesar’s Campaigns in Gaul." Latomus 50: 616–638.
 • Millar, F. G. B. 1964. A Study of Cassius Dio. Oxford: Oxford Univ. Press.
 • Murison, C. L. 1999. Rebellion and Reconstruction: Galba to Domitian: An Historical Commentary on Cassius Dio’s Roman History. Books 64–67 (A.D. 68–96). Atlanta: Scholars Press.
 • Reinhold, Meyer. 1988. From Republic to Principate. An Historical Commentary on Cassius Dio's Roman History Books 49-52 (36-29 B.C.). Atlanta: Scholars Press.
 • Swan, P.M. 2004. The Augustan Succession. An Historical Commentary on Cassius Dio's Roman History Books 55-56 (9 B.C.-A.D.14). Oxford: Oxford University Press.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Dion Kasi.