Jump to content

Atheneu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Atheneu i Naukratis (greqishtja e lashtë: [Ἀθήναιος ὁ Nαυκρατίτης ose Nαυκράτιος, Athēnaios Naukratitēs ose Naukratios] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help); Latin: Athenaeus Naucratita) ishte një retor (orator) dhe gramatikan grek, që jetoi rreth fundit të shekullit II dhe fillimit të shekullit III. Suda thotë vetëm se ai ka jetuar në kohën e Marcus Aurelius, por përbuzja me të cilën ai flet për Commodus, i cili vdiq në vitin 192, tregon se ai i mbijetoi atij perandori. Ai ishte një bashkëkohës i Adrantusit .

Disa nga veprat e tij kanë humbur, por Deipnosophistae me pesëmbëdhjetë vëllime ka mbijetuar. Në veprën e tij gjejmë të dhëna edhe për ilirët.

  • David Braund and John Wilkins (eds.), Athenaeus and his world: reading Greek culture in the Roman Empire, Exeter: University of Exeter Press, 2000.  ISBN 0-85989-661-7.
  • Christian Jacob, The Web of Athenaeus, (Hellenic studies, 61), Washington, DC: Center for Hellenic Studies at Harvard University, 2013.