Valer Maksimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Valer Maksimi (Valerii Maximi) jetoi rreth viteve 10-40. Valer Maksimi ishte një shkrimtar romak i kohës së perandorit Tiberi.

Për jetën e tij dihet shumë pak, të vetme të dhëna janë konkludimet nga vepra e tij e titulluar "Factorum et dictorum memorabilium" (Ngjarje dhe thënie të shënuara). Këtë vepër autori ia kishte kushtuar perandorit Tiberi. Në bazë të studiuesve të veprës së tij del se ai duhet të ketë kaluar jetën në varfëri dhe se kishte marrë ndihma nga Sekst Popeu (konsull në vitin 14). Maksimi si duket këto ndihma i kishte marrë edhe në Azi gjatë kohës së prokonsulatës së Popeut rreth vitit 27. Me kthimin e tij nga Azia, ai filloi të krijojë veprën e lartpërmendur, në të cilën paraqet historishkruesit më të përmendur latinë e helenë.

Tituj të veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]