Jump to content

Vellej Paterkuli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Historia romana, 1600

Paterkuli (C. Vellei Paterculi rreth 19 p.e.s. - rreth 6-9 e.s ) është një autor përfaqësues i literaturës së oborrit perandorak të Romës. Paterkuli u lind në Kapua rreth vitit 19 p.e.s. ai për një kohë të gjatë ishte ushtarak. Gjatë kësaj kohe shërbeu në ekspedita të ndryshme të udhëhequra nga perandori Tiberi dhe shkroi veprën "Historia Romana" (Historia e Romës). Me zgjedhjen e tij senator, ai filloi karrieren e tij politike që më vonë i solli edhe titullin e pretorit.

Në veprat letrare të tij përshkruhen ngjarjet e gjithë historisë së Romës deri në vitet e 30-ta. Po ashtu në veprat e tij, ky autor jep disa të dhëna të rëndësishme për kryengritjen e madhe që kishte përfshirë Ilirinë e viteve 6-9 p.e.s .

Tituj të veprave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]