Jump to content

Anaksagora

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anaksagora, pjesë e një afresku Universitetin Kombëtar të Athinës

Anksagora (Klazomenë viti 500 para Krishtit - Lampsakë 428 para Krishtit) ishte një filozof grek, përfaqësues i shkollës joniane dhe autor i një studimi Sur la nature (mbi natyrën) ku shtjellon teorinë e atomeve (homeomeri) si embrione të sendeve. Sipas Sokratit (në Fedonin e Platonit) ishte i pari filozof që konceptoi idenë e një qëllimi final në natyrë : Në fillim mbizotëronte kaosi, shkruante ai, pastaj erdhi inteligjenca që vendosi rendin kudo.