Skymni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Skymni ose Scymni chii, (jetoi në III - II p.e.s ), ishte gjeograf grek nga Hiosi që jetoi në shek. III-II p.e.s . Për këtë autor thuhet pa të drejtë se ka përpiluar një vepër të emërtuar "Periegesis" (Përshkimi i botës). Autori i vërtet i kësaj vepre ka hyrë në histori si Pseudo-Skymni që si duket ka jetuar diku në shek. e I p.e.s .

"Periegesis" apo latinisht "Orbis descriptio" është e shkruar në vargje, prej kësaj vepre kanë mbetur vetëm disa fragmente. Vepra përbëhej nga disa libra dhe si duket ndahej në dy pjesë të veçanta për Evopën dhe Azinë.

Burimet e përdorura në këtë vepër janë nga shekulli IV p.e.s dhe në disa raste ka të dhëna edhe nga shekulli V e VI p.e.s . Autorët më të preferuar kanë qenë Herodoti, Efori, Theopompi dhe Eratosthen. Në këtë vepër nuk përenden ngjarjet pas shekullit IV p.e.s.

Në fragmentet e ruajtuara të vepres mund të nxjerrën disa të dhëna gjeografike për truallin e Ilirëve.

Tituj të veprave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]