Jump to content

Hekateu i Miletit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hekateu i Miletit
Skeda:Hekataios von Milet.JPG
Statujë e Hekataeut të Miletit.
U lind në550 pes
Miletus
Vdiq476 pes (74)
Karriera shkencore
Fushathistorian - gjeograf
Harta e Botës sipas Hekateut të Miletit

Hekataeu i Miletit ( rreth 550 pes - rreth 476 pes), i biri i Hegesanderit, ishte një historian dhe gjeograf i hershëm antik grek . [1]

Hekateu i Miletit rrjedh nga një familje e pasur, që jetonte në Milet, atëherë nën sundimin persian. [2] Ai ishte aktiv gjatë kohës së Luftërave Greko-Persiane . Pasi udhëtoi shumë, ai u vendos në qytetin e tij të lindjes, ku zuri një pozitë të lartë, dhe ia kushtoi kohën shkrimit të veprave gjeografike dhe historike. Kur tirani i Miletit Aristagoras, organizoi një këshill të jonëve kryesorë të qytetit për të filluar një rebelim kundër sundimit persian, Hekataeu u përpoq më kot të shkëpus bashkatdhetarët e tij nga një ndërmarrje e tillë. [3] Në vitin 494 pes, kur jonianët e mundur ishin detyruar të paguani për termat, ai ishte një nga ambasadorët e satrapit persian Artafernes, të cilin ai e bindi për të rivendosur kushtetutën e qyteteve joniane. [4] Hekataeu është i pari historian i njohur antik grek [5] dhe ishte një nga shkrimtarët e parë klasikë që përmendi ilirët dhe keltët. Ai njihet si "Babai i Gjeografisë".

Janë të njohura dy vepra të Hekateut: Περίοδος γῆς ( Periodos ges, "Udhëtimi rreth tokës" ose "Vëzhgimi botëror") dhe Γενεαλογίαι ( Genealogiai ) ose Ἱστορία ( Historia ). Megjithatë, ato kanë mbetur vetëm në fragmente. [6]

  • Hecataei Milesii Fragmenta: Scylacis Caryandensis Periplus 1831 edition of Hecateus fragments from Google Books
  • Shotwell, James T. (1922). The History of History (në anglisht). NY: Columbia University Press.
  1. ^ Herodotus (1907). "Book VI, Section 137". Histories (në anglisht).
  2. ^ Dandamaev, M. A. (1989). A Political History of the Achaemenid Empire (në anglisht). BRILL. fq. 153. ISBN 978-9004091726. During the period of Achaemenid rule in Miletus, which was the most important city of Ionia, there lived the eminent philosopher Anaximander and the geographer and historian Hecataeus.
  3. ^ Herodotus, Histories, Book 5, Sections 36, 125
  4. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 10.25
  5. ^ Lamberg-Karlovsky, C. C.; Sabloff, Jeremy A. (1979). Ancient Civilizations: The Near East and Mesoamerica (në anglisht). Benjamin/Cummings. fq. 5.
  6. ^ "Hecataeus" in Oxford Classical Dictionary 3rd. ed.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Wiesehöfer, Joseph (2003). "Hecataeus of Miletus". Encyclopedia Iranica (Online ed.).
  • Lendering, Jona. "Hecataeus of Miletus" (në anglisht). livius.org.