Paterculi Historiae Romanae

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Historia Romake

Vepra org.:Historiae Romanae nga autori romak Paterkuli përbëhet nga dy libra në të ciliat përshkruhen ngjarjet e gjithë historisë së Romës deri në vitet 30-ta .

Kjo vepër u shkrua gjatë sundimit të perandorit romak Tiberi nën shërbimin e të cilit ishte edhe vetë autori. Në libri e parë trajtohet historia e perandoris romake nga themelimi deri tek shkatërrimi i Kartajenës dhe Korinthit, ndërsa në librin e dytë përshkruhet më gjërsisht historia e perandorië deri në vitin 30.

Kjo vepër edhe pse në kohen e krijimit të saj nuk ishte e popullarizuar pasi që vinte nga oborri perandorak, jepë të dhëna mbi pushtimet romake. Pjesë interesante për studiuesit e Ballkanit është pjesa mbi luftën e ilirëve të veriut kundër pushtimit romak. Po ashtu në këtë vepër të dhëna të rëndësishme mund të nxirren edhe nga ku shkruhet për kryengritjen e madhe ilire të viteve 6-9 të e.s.

  • Libri I (9/5. )
  • Libri II :(49/4, 59/1-4, 90/1, 96/3, 110/1-6, 111/1-4, 114/4, 115/1-4, 121/2, 123/1, )Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]