Hidroizolimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hidroizolimi i kryer në pjesën e jashtme të një tuneliautostradës.

Hidroizolimi është procesi i bërjes së një objekti ose strukture të papërshkueshëm nga uji ose rezistent ndaj ujit në mënyrë që të mbetet relativisht i paprekur nga uji ose t'i rezistojë hyrjes së ujit në kushte të caktuara. Artikuj të tillë mund të përdoren në mjedise të lagështa ose nën ujë deri në thellësi të caktuara.

Rezistent ndaj ujit dhe i papërshkueshëm nga uji shpesh i referohet rezistencës ndaj depërtimit të ujit në gjendjen e tij të lëngshme dhe ndoshta nën presion, ndërsa rezistenca ndaj lagështirës i referohet rezistencës ndaj lagështirës. Përhapja e avullit të ujit përmes një materiali ose strukture raportohet si një shkallë e transmetimit të avullit të lagështisë (MVTR).

Trupat e varkave dhe anijeve dikur ishin të papërshkueshme nga uji duke aplikuar katran ose katran. Artikujt modernë mund të hidroizolohen duke aplikuar veshje kundër ujit ose duke mbyllur shtresat me guarnicione ose unaza o.

Hidroizolimi përdoret në lidhje me strukturat e ndërtesave (si bodrumet, kuvertat ose zonat e lagura), mjetet ujore, kanavacën, veshjet (palltot e shiut ose gërmimet), pajisjet elektronike dhe paketimin e letrës (të tilla si kartonat për lëngje).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]