Jump to content

Hiri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hiri i drurit.

Hiri është mbetje e fortë e zjarreve.[1] Në mënyrë të veçantë, hiri i referohet të gjitha mbetjeve jo ujore, jo të gazta që mbeten pasi diçka digjet. Në kiminë analitike, për të analizuar përmbajtjen minerale dhe metalike të mostrave kimike, hiri është mbetje jo e gaztë, jo e lëngshme pas djegies së plotë.

Hiri si produkti përfundimtar i djegies jo të plotë është kryesisht mineral, por zakonisht ende përmban një sasi të mbetjeve organike të djegshme ose të tjera të oksidueshme. Lloji më i njohur i hirit është hiri i drurit, si produkt i djegies së drurit në zjarre kampi, kamina etj. Sa më i errët të jetë hiri i drurit, aq më i lartë është përmbajtja e qymyrit të mbetur nga djegia jo e plotë. Hiri është i llojeve të ndryshme. Disa hiri përmbajnë komponime natyrore që e bëjnë tokën pjellore. Të tjerët kanë komponime kimike që mund të jenë toksike, por mund të shpërthehen në tokë nga ndryshimet kimike dhe aktiviteti i mikroorganizmave.

Ashtu si sapuni, hiri është gjithashtu një agjent dezinfektues (alkalik).[2] Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon hirin ose rërën si alternativë për larjen e duarve kur nuk ka sapun.[3]

  1. ^ "the definition of ash". www.dictionary.com (në anglisht). Marrë më 2018-06-18.
  2. ^ Howard et al. 2002: Healthy Villages A guide for communities and community health workers. CHAPTER 8 Personal, domestic and community hygiene. WHO. Accessed Oct. 2014. http://www.who.int/water_sanitation_health/hygiene/settings/hvchap8.pdf
  3. ^ WHO 2014: Water Sanitation Health. How can personal hygiene be maintained in difficult circumstances? Accessed Oct. 2014 [1]