Historia ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sarkofagu i Madh Ludovisi i shekullit të 3-të përshkruan një betejë midis romakëve dhe gotëve.

Historia ushtarake është studimi i konfliktit të armatosur në historinë e njerëzimit, dhe ndikimi i tij në shoqëritë, kulturat dhe ekonomitë e tyre, si dhe ndryshimet që rezultojnë në marrëdhëniet lokale dhe ndërkombëtare.

Historianët profesionistë zakonisht përqendrohen në çështjet ushtarake që patën një ndikim të madh në shoqëritë e përfshira, si dhe në pasojat e konflikteve, ndërsa historianët amatorë dhe hobiistët shpesh kanë një interes më të madh për detajet e betejave, pajisjeve dhe uniformave në përdorim.

Lëndët thelbësore të studimit të historisë ushtarake janë shkaqet e luftës, themelet sociale dhe kulturore, doktrina ushtarake nga secila anë, logjistika, lidershipi, teknologjia, strategjia dhe taktikat e përdorura dhe si ndryshuan këto me kalimin e kohës. Nga ana tjetër, teoria e luftës së drejtë eksploron dimensionet morale të luftës dhe për të kufizuar më mirë realitetin shkatërrues të shkaktuar nga lufta, kërkon të vendosë një doktrinë të etikës ushtarake.

Si një fushë e aplikuar, historia ushtarake është studiuar në akademi dhe shkolla shërbimi, sepse komanda ushtarake kërkon të mos përsërisë gabimet e së kaluarës dhe të përmirësojë performancën e saj aktuale duke rrënjosur një aftësi te komandantët për të perceptuar paralelet historike gjatë një beteje, në mënyrë që të përfitojnë nga kapitali. mbi mësimet e nxjerra nga e kaluara. Kur certifikon instruktorët e historisë ushtarake, Instituti i Studimeve Luftarake thekson memorizimin përmendësh të detajeve dhe fokusohet në temat dhe kontekstin në lidhje me konfliktin aktual dhe të ardhshëm, duke përdorur moton "E kaluara është prolog".

Disiplina e historisë ushtarake është dinamike, duke ndryshuar me zhvillimin po aq të fushës lëndore sa edhe shoqëritë dhe organizatat që e përdorin atë. Natyra dinamike e disiplinës së historisë ushtarake lidhet kryesisht me shpejtësinë e ndryshimit të forcave ushtarake dhe artit dhe shkencës së menaxhimit të tyre, si dhe ritmin furishëm të zhvillimit teknologjik që kishte ndodhur gjatë periudhës së njohur si Industriale. Revolucioni, dhe së fundmi në epokën bërthamore dhe të informacionit. Një koncept i rëndësishëm i kohëve të fundit është Revolucioni në Çështjet Ushtarake (RMA) i cili përpiqet të shpjegojë se si lufta është formësuar nga teknologjitë në zhvillim, të tilla si baruti. Ai nënvizon shpërthimet e shkurtra të ndryshimit të shpejtë të ndjekur nga periudha të stabilitetit relativ.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]