Jump to content

Hitodama

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hitodama nga Konjaku Gazu Zoku Hyakki nga Toriyama Sekien

Hitodama (Japonisht: 人魂; që do të thotë “shpirti i njeriut”) janë topa të zjarrit që kryesisht notojnë në mes të natës. Thuhet se ata janë "shpirtra të të vdekurve që janë ndarë nga trupat e tyre".

Teoritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas një teorie, "që nga funeralet para luftës ishin varrime, kështu që do të ishte e zakonshme për fosforin që vjen nga trupi për të reaguar ndaj ujit të shiut në netët me shi dhe për të prodhuar dritë dhe njohuritë e pakta për shkencën nga masat e prodhuara ideja e hitodama."

Një mundësi tjetër është që ata të vijnë nga xixëllonjat, prej të cilave tre lloje janë të zakonshme në Japoni: Luciola cruciata (源氏 ホタル, Genji hotaru; shqip „xixëllonja e Genjit“), Luciola lateralis (平家 ホタル, Heike hotaru; meaning "xixëllonja prej Heike"), dhe Colophotia praeusta. Të gjithë këta brumbull kërmilli dhe larvat e tyre janë të njohur për aftësinë e tyre për të bërë pjesë të veçanta të trupit shkëlqim dhe i bëjnë ato të ndizet ritmikisht. Çdo vit në Fusa-park në Tokjo festohet festivali legjendar Hotarugari (蛍 狩 り, që do të thotë "kapjen e xixëllonjave"). Ata gjithashtu janë menduar të jenë ndoshta mosnjohje të yjeve të shtënat, kafshë që kanë bryofite të ndritshme të lidhura me to, gazra që vijnë nga kënetat, llamba, ose hallucinacione vizuale. Ka pasur gjithashtu një "hitodama artificiale" të krijuar duke përdorur gazra të djegshme (një eksperiment në vitin 1976 nga profesori i Universitetit Meiji, Masao Yamana duke përdorur gazin metan).

Në vitet 1980, Yoshiko Ootsuki tregoi idenë se ata janë "plazma nga ajri".

Megjithatë, ka disa hitodama që nuk mund të shpjegohen nga teoritë e mësipërme, kështu që ata mendohet të vijnë nga fenomene të ndryshme.