Jump to content

Holandezi fluturues

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Holandezi fluturues nga Albert Pinkham Ryder

Holandezi fluturues (Holandisht: De Vliegende Hollander) është një anije legjendare fantazmë që nuk mundet të ndaloj asnjëherë dhe është e dënuar të lundrojë oqeanet përgjithmonë. Miti ka të ngjarë të ketë origjinën nga epoka e artë e shekullit të 17-të të Kompanisë Holandeze të Indisë Lindore (VOC). Versioni më i vjetër ekzistues është datuar në fund të shekullit të 18-të. Pamjet në shekujt 19 dhe 20 raportuan që anija të shkëlqente me dritë fantazmë. Nëse përshëndetet nga një anije tjetër, ekuipazhi i Holandezi fluturues do të përpiqet të dërgojë mesazhe në tokë, ose për njerëz të vdekur. Në detin e oqeanit, pamja e kësaj anije fantazmë është një pjesë e dënimit.

Legjenda u adoptua në shumë filma, letërsi, opera, teatër, video lojëra etj. Disa parqe argëtuese kanë emëruar lojëra zbavitëse bazuar në Flying Dutchman (Holandezi fluturues).