Jump to content

Honshū

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Honshu

Honshu(Japonisht:本州) është një nga katër ishujt kryesorë të Japonisë.

Honshu përafërsisht është i gjatë 1.300 km , ndërsa i gjerë 50 deri 240 km. Ishulli ka një sipërfaqe prej e 230.500 km², i cili përfshinë 60% të sipërfaqes së përgjithshme të Japonisë. Gjatësia e bregdetit është 5.450 km. maja më e lartë është Fuji me 3.776 m.

Honshu kishte një popullsi prej 104 milionë banorësh në 2018 duke patur rreth 81,3% të popullsisë së Japonisë dhe përgjithësisht është e përqëndruar në vende bregdetare dhe ultësira.

Shumica e industrisë së Japonisë përqëndrohet në zonën bregetare jugore të ishullit nga TokioNagoja, Kjoto, Osaka, Kobe dhe Hiroshima.