Jump to content

Horgen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Horgen
Qytet
Popullsia
 • Gjithsej22.514
{{{postal_code_type}}}
8810 Horgen
8815 Horgenberg
8816 Hirzel
8135 Sihlbrugg Station
8135 Sihlwald
Faqja zyrtarewww.horgen.ch

Horgen është komunëkantonin Zürich, Zvicër, me një popullsi prej 22,514 banorë sipas vitit 2017.

Më 1 janar 2008, ish-komuna e Hirzelit u bashkua me komunën e Horgenit.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Horgen ka një sipërfaqe prej 21.1 km2. Nga kjo sipërfaqe, 27.7% përdoret për qëllime bujqësore, ndërsa 49.9% është pyllëzuar. Nga pjesa tjetër e tokës, 20.4% janë vendosur (ndërtesa ose rrugë) dhe pjesa tjetër (2%) është jo-produktive (lumenj, akullnajat ose malet). Në vitin 1996 banesat dhe ndërtesat përbëjnë gjithsej 12.5% ​​të sipërfaqes, ndërsa infrastruktura e transportit përbënte pjesën tjetër (7.9%). Nga zona e përgjithshme joproduktive, uji (përrenjtë dhe liqenet) përbënte 1.6% të zonës. Që nga viti 2007, 16% e sipërfaqes së përgjithshme komunale po kalonte një lloj ndërtimi. [5]

Bashkia e madhe shtrihet nga brigjet e Liqenit të Cyrihut (lartësi 408 m), afër Wädenswil mbi Zimmerberg-Plateau ku gjendet fshati i decentralizuar i Horgenberg (lartësia 660 m), megjithëse Lugina e Sihl ( Sihltal), deri në kulmin e zinxhirit Albis (lartësi 915 m). Ai përfshin fshatrat Horgen, Arn dhe Horgenberg.

Deri në vitin 1773, Horgen përfshinte bashkitë tani të ndara të Oberrieden dhe Hirzel. Pylli Sihl (Sihlwald) u bë pjesë e qytetit të Zyrihut në vitin 1803. Megjithatë këshilli i qytetit Horgen refuzoi ta pranonte këtë deri në vitin 1877.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 2007, 27.1% e popullsisë përbëhej nga shtetas të huaj. Shumica e popullsisë (nga 2000) flasin gjermanisht (79.9%), ku italishtja është e dyta më e zakonshme (5.7%) dhe shqipja e treta (2.8%).

Që nga viti 2008 kishte 5924 katolikë dhe 6170 protestantë në Horgen. Në regjistrimin e vitit 2000, feja u nda në disa kategori më të vogla. Nga regjistrimi, 39.3% ishin një lloj protestante, me 36.9% që i përkisnin Kishës Zvicerane të Reformuar dhe 2.4% i përkisnin kishave të tjera protestante. 33.6% e popullsisë ishin katolikë. Nga pjesa tjetër e popullsisë, 7% ishin myslimanë, 9.5% i përkisnin një feje tjetër (jo të renditur), 4.2% nuk jepnin fe, dhe 11.7% ishin ateist ose agnostik.