Iberët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Iberët ishin një grup kombëtarë ose fisnor, të cilët jetuan prej kohëve prehistorike në Gadishullin Iberik dhe ndër kohë edhe jashtë këtij Gadishulli.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Fëneciant ishin të parët të cilët e bërën të parën koloni në Gadishullin Iberikshekullin e 8 p.e.s. (kolonia është Gades ; në kohën tonë quhet Cadiz). Fënecianët në këtë kohë morën edhe kontaktet e para me Iberët.

Iberët jetuan në fise. Ata përpunonin metalet, prodhonin Bronz dhe punonin arat. Më vonë Iberët krijuan një kulturë më të madhe me ndërtimin e qyteteve dhe rangun shoqërorë. Iberët gjatë viteve 800 p.e.s. kishin kontakte tregtare me Fënecianët dhe Grekët, në të cilat argjendi i cili ishte i bollshëm në Gadishullin Iberik ishte një produkt i dashur. Kjo periodë e tregtisë e cila zgjati deri në shekullin e 5 p.e.s. ishte edhe lulëzimi i kulturës Iberike.

Literatura[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Michael Koch (Hrsg.): Die Iberer. (Ausstellungskatalog Paris, Galeries Nationales du Grand Palais, 15. Oktober 1997 - 5. Januar 1998 ; Barcelona, Centre Cultural de la Fundación "La Caixa", 30. Januar - 12. April 1998 ; Bonn, Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, 15. Mai - 23. August 1998) Hirmer, München 1998. ISBN 3-7774-7710-9
  • Michael Kunst: Zambujal. Madrider Beiträge 5 (Mainz 1987), 9-17 zur Geschichte des Begriffs "Iberer" in der spanischen Archäologie.