Ibrahim Shyti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ibrahim Shyti lindi në Tragjas me 1879. Mësimet e para i mori në vendlindje. Në vitin 1897, internohet në Krujë nga pushtuesit osman për shkak të shkrimeve në gjuhën shqipe. Vijoi mësimet në gjimnazin "Lasima" të Janinës 2 vjet. Punoi në Athinë dhe Stamboll ku u lidh me shumë patriotë shqiptarë. Në vitin 1908 ishte korrespodent i gazetës "Dielli", "Shqypja e Shqipërisë", "Rrufeja", "Besa", "Liria", etj.

Ka shkruar me pseudonimet : "Brahim Vlora", "Ujku Plak", "Topi I Vlorës", etj. Ka qenë anëtar i klubit "Labëria". Ka qenë hapës i librarië "Shpresa" në Vlorë e cila u bë qendër e rëndësishme e përhapjes së ideve kombëtare.