Jump to content

Ilham Aliyev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Foto e Ilham Aliyev, në vitin 2022.

Ilham Heydar oghlu Aliyev (azerisht: İlham Heydər oğlu Əliyev, i lindur më 24 dhjetor 1961) është presidenti i katërt i Azerbajxhanit, që shërben në këtë post që nga 31 tetori 2003.

Djali dhe fëmija i dytë i ish-udhëheqësit të Azerbajxhanit Heydar Aliyev, Ilham Aliyev u bë president i Azerbajxhanit në vitin 2003 pas vdekjes së babait të tij, në një zgjedhje të përcaktuar nga mashtrimi zgjedhor. Duke qenë i pasur me naftë Azerbajxhani ka forcuar stabilitetin e regjimit të Aliyevit dhe ka pasuruar elitat qeverisëse në Azerbajxhan, duke bërë të mundur që vendi të presë ngjarje ndërkombëtare luksoze, si dhe të përfshihet në përpjekje të gjera lobimi.

Familja e Aliyev është pasuruar përmes lidhjeve të tyre me bizneset shtetërore. Ata zotërojnë pjesë të konsiderueshme të disa bankave të mëdha të Azerbajxhanit, firmave të ndërtimit dhe firmave të telekomunikacionit dhe pjesërisht zotërojnë industritë e naftës dhe gazit të vendit. Pjesa më e madhe e pasurisë fshihet përmes një rrjeti të përpunuar kompanish offshore. Ai u emërua 'Personi i Vitit' i Korrupsionit nga Projekti i Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit në 2012. Në vitin 2017, u zbulua se Aliyev dhe familja e tij ishin përfshirë në lavanderi në Azerbajxhan, një skemë komplekse e pastrimit të parave për të paguar politikanë të shquar evropianë për të shmangur kritikat ndaj Aliyevit dhe për të promovuar një imazh pozitiv të regjimit të tij.

Shumë vëzhgues e shohin Alijevin si diktator. Ai sundon një regjim autoritar në Azerbajxhan; zgjedhjet nuk janë të lira dhe të ndershme, pushteti politik është i përqendruar në duart e Aliyev dhe familjes së tij të gjerë, korrupsioni është i shfrenuar dhe shkeljet e të drejtave të njeriut janë të rënda (duke përfshirë torturën, arrestimet arbitrare, si dhe ngacmimet e gazetarëve dhe organizatave joqeveritare) . Konflikti i Nagorno-Karabakut vazhdoi gjatë presidencës së Aliyevit dhe kulmoi në një luftë të plotë në vitin 2020, në të cilën Azerbajxhani rifitoi kontrollin mbi territoret e pushtuara nga armenët përreth Nagorno-Karabakut, të humbura gjatë Luftës së Parë të Nagorno-Karabakut, si dhe një pjesë të vetë rajonit të Nagorno-Karabakut.