Jump to content

Infeksioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Infeksioni është pushtimi i indeve nga patogjenët, shumimi i tyre dhe reagimi i indeve strehuese ndaj agjentit infektiv dhe toksinave që ata prodhojnë. Një sëmundje infektive, e njohur gjithashtu si sëmundje e transmetueshme ose sëmundje ngjitëse, është një sëmundje që vjen nga një infeksion.

Infeksionet mund të shkaktohen nga një gamë e gjerë patogjenësh, më së shumti nga bakteret dhe viruset. Pritësit mund të luftojnë infeksionet duke përdorur sistemin e tyre imunitar. Pritësit e gjitarëve reagojnë ndaj infeksioneve me një përgjigje të lindur, që shpesh përfshin inflamacion, e ndjekur nga një përgjigje adaptive.

Medikamentet specifike të përdorura për trajtimin e infeksioneve përfshijnë antibiotikët, antiviralët, antimykotikët, antiprotozoalët dhe antihelmintikët. Vlerësimet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tregojnë se numri i plotë i vdekjeve të lidhura drejtpërdrejt ose tërthorazi me pandeminë COVID-19 midis 01.01.2020 dhe 31.12.2021 ishte afërsisht 14.9 milionë (prej 13.3 milionë në 16.6 milionë).[1][2]

  1. ^ "Infection", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-20, marrë më 2022-12-20
  2. ^ "14.9 million excess deaths associated with the COVID-19 pandemic in 2020 and 2021". www.who.int (në anglisht). Marrë më 2022-12-20.