COVID-19

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
COVID-19
Emra të tjerë
 • Sëmundja akute e frymëmarrjes 2019-nCoV
 • Wuhan coronavirus
 • "Coronavirus"
 • Në mediet sociale nganjëherë vetëm "Corona (Korona)"
Novel Coronavirus SARS-CoV-2.jpg
Imazh mikroskopik i SARS-CoV-2
Specialitet Infektologji, Pneumologjia, Virologjia, Epidemiologjia, emergency medicine Redakto këtë në Wikidata
Simptomat Ethe, kollitje, vështirësi në frymëmarrje
Komplikimet Pneumonia, ARDS, Lëndim i veshkës
Shkaktar(ë) SARS-CoV-2
Metoda diagnoztifikuese Testim i transkriptimit të polimerazës, testim i imunitetit, CT scan
Parandalimi Pastrimi i duarve, vënia e maskave, shmangia e kontakteve të afërta me njerëzit e infektuar
Trajtimi Sipas simptomave dhe me mbështetje
Shpeshtësia 16,296,635 raste të konfirmuara që nga 30 dhjetori 2019
Vdekje 649,662 (4.0% e rasteve)


Sëmundja koronavirus 2019 (COVID-19) është një sëmundje infektive e shkaktuar nga sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2).[1] Sëmundja është përhapur globalisht që nga viti 2019, duke rezultuar në pandeminë e koronavirusit 2019-2020.[2] Simptomat e zakonshme përfshijnë ethe, kollë dhe gulçim. Dhimbja e muskujve, prodhimi i pështymës dhe dhimbja e fytit janë simptoma më pak të zakonshme.[3][4] Ndërsa shumica e rasteve rezultojnë në simptoma të buta,[5] disa përparojnë në pneumoni dhe dështim shumë-organesh.[6] Vdekjet për një numër të rasteve të diagnostikuara vlerësohen në mes 1% dhe 5% por ndryshojnë sipas moshës dhe kushteve të tjera shëndetësore.[7][8]

Infeksioni përhapet nga një person tek të tjerët përmes stërkalave të pështymës apo nxjerrjes së frymës, që shpesh prodhohen gjatë kollitjes dhe teshtitjes. [9] [10] Koha nga ekspozimi deri në fillimin e simptomave është përgjithësisht midis 2 dhe 14 ditë, me një mesatare prej 5 ditësh. [11] [12] Metoda standarde e diagnozës është me anë të reaksionit të zinxhirit të polimerazës me transkriptim të kundërt (rRT-PCR) nga një shtupë nazofaringeale ose pllaka e fytit. Infeksioni gjithashtu mund të diagnostikohet nga një kombinim i simptomave, faktorëve të rrezikut dhe një skanimi i gjoksit që tregon veçoritë e pneumonisë. [13] [14]

Masat e rekomanduara për të parandaluar sëmundjen përfshijnë larjen e shpeshtë të duarve, ruajtjen e distancës nga njerëzit e tjerë dhe mos prekjen e fytyrës së dikujt. [15] Përdorimi i maskave rekomandohet për ata që dyshojnë se kanë virusin dhe kujdestarët e tyre por jo për publikun e gjerë. [16] [17] Nuk ka asnjë vaksinë ose trajtim specifik antiviral për COVID-19; menaxhimi përfshin trajtimin e simptomave, kujdesin mbështetës dhe masat eksperimentale. [18]

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka shpallur shpërthimin e koronavirusit 2019-2020 një pandemi dhe një Urgjencë e Shëndetit Publik të Shqetësimit Ndërkombëtar (PHEIC). [19] [20] Dëshmi e transmetimit lokal të sëmundjes është gjetur në shumë vende në të gjashtë rajonet e OBSH-së . [21]

Shenjat dhe simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ata që janë të infektuar me virus mund të jenë asimptomatikë ose të zhvillojnë simptoma të ngjashme me gripin që përfshijnë ethe, kollë dhe gulçim. [3] [22] [23] Diarreja dhe simptomat e sipërme të frymëmarrjes si teshtima, hundë rrufe ose dhimbja e fytit janë më pak të zakonshme. [24] Rastet mund të përparojnë në pneumoni, dështim të shumë organeve dhe vdekje te më të prekurit. [2] [6]

Periudha e inkubacionit varion nga 2 deri në 14 ditë, me një periudhë mesatare të inkubacionit nga 5 deri në 6 ditë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO). [25] [26] Koha mesatare nga fillimi deri në rikuperimin klinik për raste të buta është afërsisht 2 javë dhe është 3-6 javë për pacientët me sëmundje të rëndë ose kritike. Të dhënat paraprake sugjerojnë që periudha kohore nga fillimi deri në zhvillimin e sëmundjes së rëndë, përfshirë hipoksinë, është 1 javë. Në mesin e pacientëve që kanë vdekur, koha nga fillimi i simptomave deri në rezultatin varion nga 2-8 javë. [27]

Është vërejtur se fëmijët kanë simptoma më të buta sesa të rriturit. [28]

Shkalla e simptomave [29]
Simptomat Përqindja
Ethe 87.9%
Kolle e thate 67.7%
Lodhje 38.1%
Prodhimi i pështymës 33.4%
Gulçimi 18.6%
Dhimbje muskulore ose dhimbje në nyje 14.8%
Dhimbje të fytit 13.9%
Dhimbje koke 13.6%
Të dridhura 11.4%
Nauze ose të vjella 5.0%
Ngjeshja e hundës 4.8%
Diarre 3.7%
Haemoptysis 0.9%
Kongjestioni konjuktiv 0.8%
Simptomat e COVID-19

Shkaktari[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sëmundja është shkaktuar nga virusi i rëndë i sindromës akute të frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2), i referuar më parë si novel koronavirus 2019 (2019-nCoV). [30] Kryesisht përhapet midis njerëzve përmes pikave të frymëmarrjes nga kollitjet dhe teshtitjet . [10]

Mushkëritë janë organet më të prekura nga COVID-19 sepse virusi akseson qelizat pritëse përmes enzimës ACE2, e cila është më e bollshme në qelizat alveolare të tipit II të mushkërive. Virusi përdor një glikoproteinë të veçantë sipërfaqësore, të quajtur "spike", për t'u lidhur me ACE2 dhe ndërhyn qelizën pritëse. [31] Dendësia e ACE2 në secilin ind lidhet me ashpërsinë e sëmundjes në atë ind dhe disa kanë sugjeruar që zvogëlimi i aktivitetit ACE2 mund të jetë mbrojtës, [32] [33] megjithëse një pamje tjetër është se rritja e ACE2 duke përdorur barna bllokues të receptorëve të Angiotensin II mund të jetë mbrojtës dhe që këto hipoteza duhet të testohen. [34] Ndërsa sëmundja alveolare përparon dështimi i frymëmarrjes mund të zhvillohet dhe vdekja mund të pasojë. ACE2 mund të jetë gjithashtu rruga që virusi të sulmojë zemrën duke shkaktuar lëndime akute të zemrës. Njerëzit me gjendje kardiovaskulare ekzistuese kanë prognozë më të dobët. [35]

Virusi mendohet të ketë një origjinë shtazore. [36] Është transmetuar për herë të parë te njerëzit në Wuhan, Kinë, në nëntor ose dhjetor 2019, dhe burimi kryesor i infeksionit u bë konsumimi i kafshëve të egra, nga ku u mor dhe virusi, e më pas vazhdoi transmetimi njeri-tek-njeri në fillim të janarit të vitit 2020. [37] [38] Më 14 mars 2020, lajmet kineze njoftoi se rasti i parë i konfirmuar i sëmundjes COVID-19, shkaktuar nga SARS-cov-2 virus, ka qenë në një pacient 55-vjeçar në provincën Hubei, dhe është raportuar në një gazetë kineze më 17 nëntor 2019. Deri më sot (15 Mars 2020), 67,790 raste dhe 3,075 vdekje nga virusi janë raportuar në provincën Hubei; një shkallë fataliteti në raste (CFR) prej 4.54%. [39]

Parandalimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak se një vaksinë kundër SARS-CoV-2 nuk pritet të bëhet e disponueshme deri më 2021, [40] një pjesë kryesore e menaxhimit të pandemisë COVID-19 është duke u përpjekur të ulë kulmin e epidemisë, i njohur si rrafshim i kurbës së epidemisë . [41] Kjo ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të tejkalimit të shërbimeve shëndetësore dhe siguron më shumë kohë për të zhvilluar një vaksinë dhe trajtim.

Masat parandaluese për të zvogëluar shanset e infeksionit në vendet me një shpërthim të sëmundjes janë të ngjashme me ato të publikuara për koronaviruset e tjera: qëndroni në shtëpi, shmangni udhëtimet dhe aktivitetet publike, lani duart me sapun dhe ujë të nxehtë sa më shpesh, praktikoni higjienë të mirë të frymëmarrjes dhe shmangni prekjen e syve, hundët ose gojën, me duar të palara. [42] [43] Strategjitë e distancës sociale synojnë të zvogëlojnë kontaktin e personave të infektuar me grupe të mëdha duke mbyllur shkollat dhe vendet e punës, duke kufizuar udhëtimin dhe duke anuluar tubimet masive.

Larja e duarve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Larja e duarve

Qendrat për Kontrollimin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandojnë larjen e duarve rregullisht me sapun për të paktën 20 sekonda, veçanërisht pasi të shkoni në tualet, para se të hani, dhe pas shtrëngimit të hundës, kollitjes ose teshtitjes. Nëse sapuni nuk është i disponueshëm, atëherë rekomandohet çdo larëse dore me të paktën 60% alkool. [42] OBSH këshillon individët që të mos prekin sytë, hundën ose gojën me duar të palara. [43] Duhet të shmanget edhe pështymja në vendet publike. [44]

Organizata Botërore e Shëndetit për SARS-CoV-2 rekomandon përdorimin e dezinfektuesve, të cilët kanë të paktën 69% të përmbajtjes bazë të alkoolit në përbërjen e tyre, në parandalimin e përhapjes së tij.

Masat tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas OBSH-së, përdorimi i maskave rekomandohet vetëm nëse një person kollitet ose teshtitet ose kur dikush kujdeset për dikë me një infeksion të dyshuar. [45] Për të parandaluar transmetimin e virusit, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (SHBA) rekomandojnë që personat e infektuar të qëndrojnë në shtëpi përveç që të marrin kujdesin e duhur mjekësor, telefononi përpara se të vizitoni një ofrues të kujdesit shëndetësor, të vishni një maskë për fytyrën kur ekspozoheni ndaj një individi ose vendndodhjeje të një infeksion të dyshuar, mbuloni kollën dhe teshtitjet me një faculetë ose leckë, lani rregullisht duart me sapun dhe ujë dhe shmangni ndarjen e sendeve personale shtëpiake. [46] [47] [42]

Përhapja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pandemia e koronavirusit 2019–20 nga shteti dhe territori
Vendet Raste Vdekje Shërime
157 225,252 9,276 85,826
SHBA 522000 20086 28600
Kinë 80,928 3,245 70,420
Itali 153000 19500 32500
Iran 18,407 1,284 5,710
Spanjë 17,395 803 1,107
Gjermani 13,744 42 113
Francë 9,134 264 602
Korea e Jugut 8,565 91 1,947
Zvicër 3,438 33 15
Britani 2,626 103 65
Hollandë 2,468 77
Austria 1,843 5 9
Belgjia 1,795 21 31
Norvegjia 1,716 7 1
Suedia 1,231 10 15
Danimarkë 1,206 6
Japoni 923 32 191
Malajzi 900 2 75
Portugali 785 3 3
Kanada 727 9 11
Australia 709 6 46
Republika Çeke 631 0 3
Brazil 529 4 2
Izrael 529 0 12
Katar 452 0 4
Greqi 418 5 14
Finlandë 400 0 10
Pakistan 384 2 13
Irlandë 366 2 5
Singapor 345 0 124
Luksemburg 335 4 0
Islandë 330 0 5
Polandë 325 5 13
Indonezia 309 25 15
Sllovenia 286 1 0
Romania 277 0 25
Tailandë 272 1 42
Estonia 267 0 1
Arabia Saudite 238 0 8
Filipine 217 17 8
Egjipt 210 6 32
Hong Kong 208 4 98
Rusia 199 0 5
Turkqi 191 2 0
India 173 4 20
Irak 164 12 41
Ekuador 155 3 0
Africa Jugore 150 0 0
Peru 145 0 1
San Marino 144 14 4
Emiratet e Bashkuara Arabe 140 0 31
Armenia 122 0 1
Meksikë 118 0 4
Panama 109 1 0
Taivan 108 1 26
Sllovakia 105 0 0
Kolumbia 102 0 1
Kroacia 99 1 5
Argjentina 97 3 3
Serbia 97 0 1
Bullgaria 94 3 0
Latvia 86 0 1
Uruguaj 79 0 0
Vietnam 76 0 16
Algjeria 75 7 32
Brunei 73 0 0
Hungari 73 1 2
Kosta Rika 69 1 0
Shqipëri 64 2 0
Qipro 58 0 0
Andora 53 0 1
Siri Lanka 53 0 3
Bjellorusia 51 0 5
Malta 48 0 2
Palestina 47 0 0
Bosnja e Herzegovina 45 0 2
Kazakhistan 44 0 0
Maqedonia 43 0 1
Gjeorgjia 40 0 1
Oman 39 0 13
Kambodia 37 0 1
Lithuania 36 0 1
Moldova 36 1 1
Senegal 36 0 2
Venezuela 36 0 0
Azerbaijxhan 34 1 10
Tunisia 29 0 1
Litenshtein 28 0 0
Zerlanda e Re 28 0 0
Uzbekistan 23 0 0
Afghanistan 22 0 1
Qipro Verior 20 0 0
Bangladesh 18 1 3
Makau 17 0 10
Ukraina 16 2 0
Bolivia 15 0 0
Xhamaika 15 1 2
Kamerun 13 0 0
Maldives 13 0 0
Kosovë 13 0 0
Kuba 11 1 0
Paraguaj 11 0 0
Monako 9 0 0
Guatemala 8 1 0
Mali i Zi 8 0 0
Nigeria 12 0 1
Kenia 7 0 0
Ethiopia 6 0 0
Mongolia 6 0 0
Seishells 6 0 0
Tanzania 6 0 0
Barbados 2 0 0
Liberia 2 0 0
Mauritania 2 0 0
Namibia 2 0 0
Santa Luçia 2 0 0
Sudan 2 1 0
Zambia 2 0 0
Bahamas 1 0 0
Republika e Afrikës Qendrore 1 0 0
Republika e Kongo 1 0 0
El Salvador 1 0 0
Fixhi 1 0 0
Gujnea 1 0 0
Nepal 1 0 1
Somalia 1 0 0
Vatikan 1 0 0

Prognoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë prej atyre që vdesin nga COVID-19 kanë edhe parakushte ekzistuese, përfshirë hipertensionin, diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare. [48] Në një studim të rasteve të hershme, koha mesatare nga shfaqja e simptomave fillestare deri në vdekje ishte 14 ditë, me një gamë të plotë nga 6 deri në 41 ditë. [49] Në një studim të Komisionit Kombëtar të Shëndetit (NHC) të Kinës, burrat kishin një vdekje prej 2.8% ndërsa gratë kishin një normë vdekjeje prej 1.7%. [50] Te personat nën moshën 50 vjeç rreziku i vdekjes është më pak se 0.5%, ndërsa tek ata mbi moshën 70 vjeç është më shumë se 8%. Asnjë vdekje nuk kishte ndodhur në njerëz nën moshën 10 vjeç, (deri më 26 shkurt 2020). Disponueshmëria e burimeve mjekësore dhe socioekonomia e një rajoni gjithashtu mund të ndikojnë në vdekshmërinë. [51]

Shkalla e vdekshmërisë së rasteve (%) sipas moshës dhe vendit
Mosha 80+ 70-79 60-69 50-59 40-49 vjeç 30-39 20-29 10-19 0-9
Kina që nga 11 shkurt [52] 14.8 8.0 3.6 1.3 0.4 0.2 0.2 0.2 0.0
Italia që nga 9 Mars [53] 13.2 6.4 2.5 0.2 0,1 0.0 0.0 0.0 0.0
Koreja e Jugut që nga 12 Mars [54] 8.2 4.8 1.4 0.4 0,1 0,1 0.0 0.0 0.0

Vaksina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Vaksina për COVID-19.

Megjithëse nuk ka ende një vaksinë, ekzistojnë përpjekje të shumta në zhvillim e sipër për të zhvilluar një të tillë. Në fund të shkurtit 2020, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha që ishte e pamundur të krijohej një vaksinë kundër SARS-CoV-2, virusit shkaktar të COVID-19 në më pak se 18 muaj.[55] Deri në fillim të marsit 2020, rreth 30 kompani farmaceutike ishin në kandidaturë për krijimin e vaksinës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 2. ^ a b Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 3. ^ a b Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 4. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 5. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 6. ^ a b Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 7. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 8. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 9. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 10. ^ a b Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 11. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 12. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 13. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 14. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 15. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 16. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 17. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 18. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 19. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 20. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 21. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 22. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1/Identifiers at line 1074: attempt to compare nil with number.
 23. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 24. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 25. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 26. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 27. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 28. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 29. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 30. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 31. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 32. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 33. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 34. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 35. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 36. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 37. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 38. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 39. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 40. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 41. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 42. ^ a b c Centers for Disease Control (3 shkurt 2020). "Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): Prevention & Treatment" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 15 December 2019. Marrë më 10 February 2020.
 43. ^ a b Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 44. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 45. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 46. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 47. ^ Centers for Disease Control and Prevention (11 shkurt 2020). "What to do if you are sick with 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV)" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 14 February 2020. Marrë më 13 February 2020.
 48. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 49. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 50. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 51. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
 52. ^ http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51
 53. ^ "Cosa dice il nuovo rapporto dell'Istituto Superiore di Sanità sul coronavirus" [What the new report of the Istituto Superiore di Sanità says about coronavirus]. Il Post (në italisht). 11 mars 2020. Marrë më 2020-03-12.
 54. ^ https://www.cdc.go.kr/board/board.es?mid=a30402000000&bid=0030
 55. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).