Izolimi (shëndetësi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në spitalet ose zonat e kujdesit shëndetësor, izolimi është një nga shumë masat që mund të merren për të ndaluar përhapjen e sëmundjeve të caktuara pasi do të ulte sasinë e njerëzve që infektohen prej saj. Rasti më i fundit janë njerëzit të detyruar nga ligji të qëndrojnë në shtëpi pasi shkollat dhe vendet e punës janë mbyllur për shkak të pandemisë së koronavirusit 2020. Kjo është ndryshe nga karantina pasi kjo është për njerëzit që nuk janë infektuar.

Cfarë është?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas CDC, izolimi është akti i ndarjes së një individi të sëmurë me një sëmundje ngjitëse nga individë të shëndetshëm pa atë sëmundje ngjitëse në mënyrë që të mbrojë publikun nga marrja e sëmundjes ngjitëse.[1]

Pse është e rëndësishme?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sëmundjet ngjitëse mund të përhapen tek të tjerët përmes shumë formave. Mund të ndodhin katër lloje të transmetimit të sëmundjes infektive: (1) transmetimi i kontaktit, i cili mund të bëhet përmes kontaktit fizik të drejtpërdrejtë (2) transmetimi i automjetit, i cili përfshin objekte të kontaminuara, (3) transmetimi përmes ajrit, i cili përfshin përhapjen e grimcave infektive përmes ajrit dhe (4) transmetimi vektorial, i cili përhapet përmes insekteve ose kafshëve.[2] Meqenëse sëmundjet mund të përhapen përmes shumë formave të transmetimit është e rëndësishme që njerëzit që nuk janë të infektuar të qëndrojnë në shtëpi në mënyrë që të mos sëmuren. Për ata që janë të sëmurë, atëherë është e rëndësishme që ata të bëjnë karantinë për t'u siguruar që nuk e përhapin sëmundjen.

Faqet e lidhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Quarantine and Isolation". Centers for Disease Control and Prevention (në anglisht). 2018-10-03. Marrë më 2019-05-01.
  2. ^ The Contagious Patient (në anglisht) (bot. 3rd). Butterworths. 1990. ISBN 978-0-409-90077-4. PMID 21250179. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]