Ndikimi i pandemisë COVID-19 në aviacion

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dezinfektimi i kabinës së aeroplanit

Pandemia COVID-19 ka pasur një ndikim të rëndësishëm në industrinë e aviacionit, për shkak të kufizimeve të udhëtimit dhe rënies së kërkesës ndërmjet udhëtarëve.

Reduktimet e ndjeshme të numrit të pasagjerëve kanë rezultuar në anulimin e fluturimeve ose fluturimin e aeroplanëve bosh midis aeroporteve, të cilat nga ana tjetër ulën masivisht të ardhurat për linjat ajrore dhe detyruan shumë kompani ajrore të pushonin nga puna punonjësit ose të deklaronin falimentimin. Disa janë përpjekur të shmangin rimbursimin e udhëtimeve të anuluara në mënyrë që të zvogëlojnë humbjet e tyre. Prodhuesit e aeroplanëve dhe operatorët e aeroporteve gjithashtu kanë larguar punonjës. Sipas disa komentuesve,[1] kriza që po kalojmë është më e keqja që është hasur ndonjëherë në historinë e industrisë së aviacionit.

Anulimet e fluturimeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rregulloret qeveritare në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara kanë urdhëruar që linjat ajrore të rimbursojnë çmimet kur anulohen fluturimet, por në shumë raste linjat ajrore kanë ofruar kupona ose kredi udhëtimi që duhet të përdoren deri në fund të vitit (disa kompani ajrore e kanë zgjatur afatin e kuponit deri në maj të vitit 2022). Pavarësisht lutjeve nga lobistët industrial për të zgjeruar rregulloret e lejimit të kredive të udhëtimit, Departamenti i Transportit në SHBA ka përsëritur se linjat ajrore janë të detyruara të sigurojnë rimbursime për fluturimet e anuluara. Kuponat e udhëtimit aktualisht lejohen kur pasagjerët anulojnë planet e udhëtimit për shkak të paralajmërimeve të udhëtimit, urdhërave të qëndrimit në shtëpi dhe kufizimeve të tjera.[2]

Sektori i aviacionit regjistroi një rënie prej 80% në lëvizjet e fluturimit në të gjitha rajonet gjeografike, duke përfshirë Amerikën, Evropën, Paqësorin- aziatik dhe Lindjen e Mesme që nga 4 maji 2020.
Shumë fluturime nga Hong Kong-u u anuluan në mars të vitit 2020, për shkak të pandemisë.

Në fillim të marsit 2020 u anuluan 10% të të gjitha fluturimeve në krahasim me vitin 2019. Ndërkohë që pandemia përparonte, në fund të marsit u regjistruan 40-60% më pak lëvizje fluturimi, me fluturimet ndërkombëtare të prekura më shumë. Deri në prill të vitit 2020, mbi 80% të lëvizjeve të fluturimit ishin të kufizuara në të gjitha rajonet. Hulumtimet tregojnë se rigjenerimi i kërkesës në botë për pasagjerë në nivelet para-COVID-19, vlerësohet të marrë 2.4 vjet kohë (deri në fund të vitit 2022). Vlerësimi më optimist është që rigjenerimi të kryhet për 2 vjet (deri në mes të vitit 2022) dhe vlerësimi më pesimist, për 6 vjet (rimëkëmbja në vitin 2026). Janë zbuluar diferenca të mëdha rajonale: Paqësori-aziatik ka kohën më të shkurtër të rimëkëmbjes prej 2.2 vjet, e ndjekur nga Amerika e Veriut prej 2.5 vjet dhe Evropa 2.7 vjet. Për kërkesën e transportit ajror, parashikohet një kohë mesatare më e shkurtër e rimëkëmbjes botërore prej 2.2 vitesh në raport me kërkesën e pasagjerëve. Në nivelin rajonal, Evropa dhe Amerika e Veriut pritet të rimëkëmben me kohën mesatare prej 2.2 vitesh, ndërsa Paqësori-aziatik parashikohet të rimëkëmbet më shpejt, në 2.1 vjet.[3]

Ngarkesa ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa fluturimet e pasagjerëve u anuluan, kostoja e dërgimit të ngarkesave me aeroplan ndryshoi me shpejtësi. Kostoja e dërgimit të ngarkesave përtej Oqeanit Paqësor u trefishua deri në fund të marsit 2020.[4]

Kapaciteti i rregulluar i ngarkesave ra me 4.4% në shkurt të vitit 2020, gjersa kërkesa për ngarkesa ajrore gjithashtu ra me 9.1%, por ndalimi i shpeshtë i trafikut të pasagjerëve uli edhe më shumë kapacitetin pasi që gjysma e ngarkesave ajrore globale bartet në pjesën e poshtme të avionëve. Si pasojë, tarifat e transportit ajror u rritën nga 0,80$/kg për ngarkesat transatlantike në 2,50–4$/kg, duke joshur linjat ajrore të pasagjerëve të kryejnë fluturime vetëm për ngarkesa, ndërsa linjat ajrore të ngarkesave sollën përsëri në shërbim aeroplanët e deponuar me karburant, të ndihmuar nga rënia e çmimeve të naftës.[5] Linjat ajrore të udhëtarëve u joshën për t'i rikthyer avionët.[6]

Në fund të marsit 2020, kapaciteti i ngarkesave ra me 35% krahasuar me një vit më parë: Kapaciteti i Amerikës së Veriut deri në Paqësorin-aziatik bie me 17% (19% në drejtim të kundërt), Paqësori-aziatik deri në Evropë ishte me 30% ulje (anasjelltas : -32%), Azia e brendshme ra me 35%. Duke vonuar zvogëlimet e kapacitetit, kërkesa u ul me 23% në mars duke rezultuar në tarifa më të larta të mallrave: nga Kina/Hong Kong-u, midis 2 marsit - 6 Prillit 2020 +158% në Evropë dhe +90.5% në Amerikën Veriore.[7] Nga maji, tarifat e transportit nga Shangai për në Amerikën e Veriut ishin 12$/kg dhe 11$/kg për në Evropë.[8]

Mungesa e ngarkesave mund të pakësohet nëse kriza ekonomike globale zvogëlon kërkesën : OBT parashikon një tkurrje të tregtisë globale prej 13–32% në vitin 2020.[9]

Posta ndërkombëtare midis shumë vendeve ndaloi plotësisht; ose për shkak të pezullimit të shërbimit të brendshëm ose për shkak të mungesës së transportit.[10]

Aviacioni i biznesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aviacioni i biznesit ishte më pak i prekur sesa trafiku i linjave ajrore, pasi udhëtimi i drejtuesve të lartë shpesh konsiderohet thelbësor. Aeroporti "Biggin Hill'' i Londrës raportoi që trafiku të ishte rreth 30% e niveleve të vitit 2019, me trafikun e fortë transatlantik. Sapo të lehtësohen kufizimet e mbylljes, aviacioni i biznesit ka një mundësi për të kapur pasagjerë superiorë, të cilët më parë mund të kishin zgjedhur linjat ajrore, por që tani mund të preferojnë distancën shoqërore të siguruar nga një avion privat.[11]

Statuti ajror i udhëtimeve i Shteteve të Bashkuara u rrit fuqimisht në shkurt dhe mars. Ndërsa linjat ajrore shkurtuan oraret, duke i bërë fluturimet tregtare gjithnjë e më të paparashikueshme; megjithatë, disa operatorë qera-marrës si JetSuite më pas panë një rënie drastike të biznesit pasi urdhërat e përhapura të qëndrimit në shtëpi hynë në fuqi në prill të vitit 2020.[12]

Sipas sektorit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linjat ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Boeing 777-200ERsKLM i zbarkuar në pistën e Schiphol gjatë krizës

Më 5 mars 2020, Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror vlerësoi se industria e linjave ajrore mund të humbasë midis 63 deri 113 miliardë dollarë të ardhura për shkak të numrit të zvogëluar të udhëtarëve.[13] [14] SHNTA më parë kishte vlerësuar humbjet e të ardhurave prej rreth 30 miliardë dollarë dy javë para vlerësimit të tyre të 5 marsit.[15] Nga 17 marsi, SHNTA kishte deklaruar se vlerësimi i saj i 5 marsit ishte "i vjetëruar" dhe se linjat ajrore do të kërkonin 200 miliardë dollarë ndihma për t'i mbijetuar krizës.[16] SHNTA rishikoi më tej vlerësimin e tyre të humbjes së të ardhurave që më 24 mars të jetë 252 miliardë dollarë globalisht, një rënie prej 44%.[17] Një vlerësim tjetër i mëtejshëm u publikua më 14 prill, i cili parashikonte një rënie të të ardhurave për 314 miliardë dollarë (55%) dhe një rënie të trafikut prej 48% në numrin e pasagjerëve për vitin 2020.[18]

Për shkak të humbjeve të papritura dhe të mëdha të të ardhurave, linjat ajrore filluan të kundërshtojnë rimbursimin e fluturimeve dhe biletave të anuluara për të kursyer para, pavarësisht nga rregulloret e qeverisë. Në Evropë, linjat ajrore kishin negociuar me sukses për të shtyrë rreth 1.2 miliardë dollarë në akuzat e kontrollit të trafikut ajror.[19]

Oliver Wyman raportoi se linjat ajrore aziatike ulën njësitë e vendeve të lira në dispozicion me 23% në mars 2020.[20] Në Evropë, ndikimi i trazirave pritet të përshpejtojë përforcimin e korporatave në industrinë e linjave ajrore.[21] Sipas konsulencës VKP - Qendra për aviacion, shumica e linjave ajrore do të falimentonin deri në fund të majit 2020.[22]

Kërkesa për udhëtime ajrore u rrit për 2.4% nga viti në vit në janar 2020, më e ulëta që ka qenë që nga shpërthimet e Eyjafjallajökull prej prillit 2010, megjithëse ndërprerjet e udhëtimit për shkak të koronavirusit filluan vetëm në fund të janarit.[23] Nga marsi, numri i fluturimeve kishte rënë, me rreth 280,000 fluturime të raportuara midis 24 - 30 marsit 2020 krahasuar me rreth 780,000 në një periudhë të ngjashme të një viti më parë.[24] Përkundër mungesës së pasagjerëve, rregulloret në lidhje me aktivitetin e fluturimit fillimisht i detyruan linjat ajrore britanike të fluturonin me aeroplanë bosh në aeroportet evropiane, në mënyrë që të shmangnin humbjen e aktivitetit të tyre.[25] Rënia e çmimeve të karburantit (për shkak të një lufte të çmimit të naftës midis Rusisë dhe Arabisë Saudite) me rreth një të katërtën nuk mund të kompensonte rënien e kërkesës.[26] Google Trends tregojnë se departamentet e shërbimit të klientëve të linjave ajrore kanë arritur ngritjen më të madhe të kërkimeve në Internet midis shkurtit dhe marsit 2020 në krahasim me çdo departament tjetër të shërbimit të klientit gjatë asaj periudhe kohore.[27]

Analistët presin që linjat ajrore të zvogëlojnë madhësinë e flotave të tyre si rezultat i rënies dhe të tregojnë se kjo mund të bëhet ose duke modernizuar flotat – përshpejtimin e daljes në pension të avionëve të vjetër dhe mbajtjen e dërgesave të planifikuara të modeleve të reja, më efikase të karburantit – ose duke mbajtur aeroplanë të vjetër dhe duke zvogëluar shpenzimet kapitale për avionë të rinj.[28]

Nga mesi i prillit të vitit 2020, flota joaktive u ngrit në gati 14.400, mbi dy të tretat e 22,000 linjave ajrore kryesore të pasagjerëve, duke lënë vetëm 7,635 linja në veprim: kryesisht në Evropë, ku operojnë më pak se 15%, sesa në Amerikën e Veriut (45%) ose Azia (49%); dhe që ndikojnë në avionët me trup të ngushtë (37%) më pak se avionët me trup të gjerë (27%).[29] Si pasojë, kërkesa për ruajtjen e avionëve u rrit deri në pikën ku pistat dhe autostradat në aeroportet normalisht të zëna si Aeroporti i Frankfurtit dhe Aeroporti i Atlantës u mbyllën për të lënë vend për ruajtje.[30]

Në prill 2020, kapaciteti global i pasagjerëve është ulur 91%; ONAC parashikon 1.2 miliardë udhëtarë më pak deri në shtator 2020 krahasuar me një vit tipik, një rënie e të ardhurave prej 160-253 miliardë dollarë për nëntë muajt e parë të vitit 2020.[31] Ndërsa linjat ajrore evropiane kanë borxh 10 miliardë dollarë për fluturimet e anuluara, SHNTA po parashikon një rënie prej 55% të të ardhurave krahasuar me vitin 2019, një rekord prej 89 miliardë dollarë, duke kushtuar 452 miliardë dollarë në ekonominë e gjerë.[32] Boeing parashikon që trafiku i pasagjerëve të rigjenerohet në dy ose tre vjet deri në nivelet e vitit 2019, por pritet që prodhimi të zgjasë më shumë.[33]

Këshilli Ndërkombëtar i Aeroporteve llogarit 4.6 miliardë më pak pasagjerë në vitin 2020, nga 9.1 miliardë në 2019. SHNTA pret që KUA (RPKs) të ulet përgjysmë nga 2019, përveç në Amerikën e Veriut, me rënie prej 36%; për 314 miliardë dollarë të ardhura më të ulëta, një rënie prej 55%. Shoqata parashikoi që udhëtimet ajrore të vonojnë rimëkëmbjen ekonomike deri në dy vjet: trafiku ajror në 2021 do të binte akoma me 24% nga 2019 dhe një kthim në nivelet e 2019 do të ndodhte në 2023-2025.[34]

Në qershor 2020, SHNTA po projektonte një humbje neto kolektive prej 84.3 miliardë dollarë në vjet për Airlines, më keq se humbja prej 30 miliardë dollarësh gjatë krizës financiare të 2008-2009 dhe projektet që të ardhurat do të mbeteshin negative deri në vitin 2021.[35]

Nga mesi i prillit 2020, 14,500 linja ajrore kryesore u ruajtën, duke lënë aktive vetëm 7,400: një e treta e flotës së tërë, madje edhe një e pesta për transportuesit evropianë; nga 20,200 në shërbim aktiv dhe 1,800 në hapësirë ruajtëse. Nga mesi i qershorit, 10,500 ishin ruajtur akoma ndërsa 11,500 ishin aktivë, me një përdorim mesatar ditor me 35% nga 2019; të udhëhequr nga linjat ajrore të Paqësorit-aziatik me pothuajse 75% të flotës që fluturon, pastaj Evropa me një të tretën akoma joaktive, pastaj Amerika e Veriut me një ndarje 50/50.[36] Dorëzimet kryesore të aeroplanëve ranë nga një aeroplan tipik 90-100 në muaj në një mesatare prej më pak se 40 në gjysmën e parë të vitit 2020.[37]

Ndërsa trafiku mund të mos kthehet në nivelet para-pandemike deri në vitin 2024, pensionimi i avionëve më të vjetër, me më pak efikasitet të karburantit dhe mirëmbajtjes më të lartë po përshpejtohet, duke përfshirë Boeing 777, Airbus A330 dhe A380 . Ata janë zëvendësuar me versione më të reja; A350 dhe Boeing 787, pasi një numër i avionëve të përdorur pritet deri në vitin 2030.[38]

Nga tremujori i tretë i vitit 2020, China Southern u bë e para nga transportuesit e mëdhenj kinezë që patën përfitim, ndërsa Air China dhe China Easternarritën të zvogëlojnë humbjet e tyre, të ndihmuar nga rimëkëmbja e udhëtimit të brendshëm deri në shtator pasi trafiku përfundoi në shkurt, por kërkesa ndërkombëtare është akoma në ngecje.[39]

Sipas vendit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshimi në konsumimin e karburantit e avionëve nga vendi në krahasim me vitin 2019
Aeroporti Ndërkombëtar i kryeqytetit të Pekinit, bosh
Një fluturim gati bosh nga Pekini në Los Anxhelos
 •  Canada  (Kanada) : Kanadezët u këshilluan të shmangin udhëtimet e panevojshme në 13 mars 2020, ndërsa kufiri kanadez ishte i mbyllur përveçse për qytetarët kanadezë dhe banorët e përhershëm më 16 mars (kufiri Kanada – Shtetet e Bashkuara u mbyll më vonë më 18 Mars).[40] Udhëtimet thelbësore përjashtohen dhe udhëtarët ndërkombëtarë duhet të hyjnë përmes Aeroportit Ndërkombëtar të Calgary, Aeroportit Ndërkombëtar të Vankuvër, Aeroportit Ndërkombëtar "Pearson" i Toronto-s ose Aeroportit Ndërkombëtar Montréal – Trudeau me karantinë të detyrueshme 14-ditore. Mbyllja e kufirit është zgjatur shumë herë dhe ka mbetur e mbyllur të paktën deri më 21 gusht.[41] Shumica e fluturimeve ndërkufitare janë anuluar që nga fundi i marsit për shkak të mungesës së kërkesës.[42] Ndalimi i zgjatur ndërkombëtar i udhëtimit rezultoi në humbjen e Air Canada prej 1.75 miliardë dollarë në gusht dhe ata që atëherë kanë kërkuar lehtësimin e kufizimeve të udhëtimit.[43]
 •   China (Kina) : Afërsisht dy të tretat e fluturimeve ndërkombëtare për në dhe nga Kina u anuluan në shkurt 2020. Fluturimet midis Japonisë dhe Kinës patën një ulje prej 60% të trafikut, ndërsa SHBA dhe Kina panë një ulje prej 86%.[44] Dy të tretat e fluturimeve të brendshme në Kinës u anuluan në mënyrë të ngjashme, duke numëruar rreth 10,000 fluturime çdo ditë, ndërsa çmimet e biletave për fluturimet e mbetura ranë - South China Morning Post raportoi se një ulëse për një fluturim tre-orësh midis Shangait dhe Chongqing kushtonte më pak se 29 Yuan (4.1 dollarë). Trafiku i udhëtarëve midis 25 janarit dhe 14 shkurtit ra me 75% krahasuar me të njëjtën periudhë në 2019.[45] Që nga 23 marsi 2020, të gjitha fluturimet ndërkombëtare të pasagjerëve që drejtohen për në Pekin devijohen në dymbëdhjetë pikat e para të hyrjes, nën udhëzimin e Administratës së Aviacionit Civil të Kinës (CAAC).[46] Që nga 29 marsi, të gjitha fluturimet ndërkombëtare për në dhe nga Kina janë zvogëluar, me kapacitetin e fluturimit.[47] Që nga 4 qershori 2020, CAAC vendosi të lejojë më shumë linja ajrore të huaja që të kryejnë fluturime pasagjerësh në Kinë nga 8 qershori, ndërsa masat e "ndërprerësve" do të zbatoheshin gjithashtu.[48]
 •   Colombia (Kolumbia) : Kolumbia ndërpreu të gjitha udhëtimet ajrore tregtare në fillim të pandemisë. Fluturimet vendase rifilluan gradualisht duke filluar më 20 korrik 2020, Dita e Pavarësisë së Kolumbisë, me një fluturim të vetëm më pak se 200 km.[49] Aeroporti Ndërkombëtar "El Dorado" në Bogota u rihap në 1 shtator me 38 fluturime.[50]
 •   Denmark (Danimarka) : Shifrat e pasagjerëve ranë me rreth 99% në prill 2020 krahasuar me prillin 2019. Kjo ndikoi si në fluturimet e brendshme ashtu edhe në ato ndërkombëtare. Danimarka mbylli kufirin e saj për të gjithë turizmin dhe udhëtimet e tjera jo me përparësi. Dy raste të dukshme ishin Aeroporti i Aarhusit i cili nuk kishte pasagjerë në prill dhe Aeroporti i Bornholm-it i cili kishte 16% më shumë pasagjerë në prill 2020 krahasuar me 2019. Në shumicën e linjave ajrore të brendshme udhëtimi me makinë është i mundur me 3-4 orë kohë udhëtimi, por Bornholm është një ishull ku trageti dhe ajri janë të vetmet mundësi.
 •  Fixhi: Në prill të vitit 2020, Fiji Airways pezulloi të gjitha fluturimet ndërkombëtare dhe aeroporti kryesor ndërkombëtar në Nadi u mbyll.[51] Si rezultat, linja ajrore kombëtare largoi nga puna më shumë se 700 punonjës.[52][53] Më 26 maj, qeveria lëshoi ​​garanci në mbështetje të iniciativave në vlerë prej 450 milionë FJ (208 milionë dollarë amerikanë) që synojnë forcimin e rezervave të parave të Fiji Airway.[54]
 •  India (India) : Linjat ajrore indiane vlerësohet të raportojnë një humbje prej 600 milionë dollarë amerikanë (duke mos përfshirë Air India në pronësi të shtetit) për tremujorin janar-mars. Qeveria e Indisë në Nju-Delhi po planifikon një paketë shpëtimi për industrinë e aviacionit për më shumë se 120 miliardë funte (1.6 miliardë dollarë amerikanë).[55]
 •   Indonesia (Indonezia) : Më 2 prill 2020, Indonezia ndaloi hyrjen e të huajve në kufijtë e tyre. Duke filluar nga 24 prilli, të gjitha fluturimet e pasagjerëve, me përjashtim të atyre që mbanin personel mjekësor/pajisje ose riatdhesime të qytetarëve indonezianë nga jashtë/të huaj nga Indonezia, u ndaluan.[56] Pas zbatimit të udhëzimeve shëndetësore, ndalimi i fluturimeve të pasagjerëve u hoq në 7 maj, duke filluar me rikthimin e fluturimeve të pasagjerëve vendas.[57]
 •   Italy (Italia) : Për shkak të shpërthimit pandemik dhe bllokimit pasues kombëtar, mijëra fluturime për në dhe nga Italia u anuluan.[58]
 •   Mauritius (Mauritiusi) : Që nga marsi i vitit 2020 të gjitha fluturimet ndërkombëtare për në Mauritius u pezulluan. Transportuesi kombëtar, Air Mauritius hyri në administratën vullnetare pasi bëri humbje për mjaft vite.[59]
 •      Nepal (Nepali) : Nga marsi i vitit 2020 për të parandaluar importimin dhe përhapjen e infeksionit të koronavirusit, të gjitha avionët, përfshirë ata vendor dhe ndërkombëtar (me përjashtim të fluturimeve humanitare) u ndaluan të mbërrinin në Nepal.[60]
 •   Pakistan (Pakistani) : Qeveria e Pakistanit kishte lejuar rifillimin e fluturimeve të brendshme, pas pezullimit gjatë pandemisë COVID-19 më 16 maj.[61] Gjashtë ditë më vonë, Avioni 8303 i International Airlines i Pakistanit u rrëzua në Karaçi nga Lahore.[62]
 •   Philippines (Philippines) : Autoriteti Kombëtar i Ekonomisë dhe Zhvillimit parashikon një humbje prej të paktën 1.2 milionë turistëve duke supozuar që pandemia të vazhdojë deri në qershor 2020.[63]
 •   South Africa (Afrika Jugore) : South African Airways ishte vendosur në mbrojtje nga falimentimi në dhjetor 2019. Sidoqoftë, me pandeminë që çoi në anulimin e plotë të të gjitha fluturimeve dhe qeveria duke refuzuar të vinte më shumë financa në dispozicion, linja ajrore shkoi drejt një procesi të mbylljes ose likuidimit, në varësi të rezultatit të negociatave me sindikatat dhe punëtorët për tërheqjet.[64]
 •  Turkmenistan (Turkmenistani) : Nga marsi i vitit 2020 për të parandaluar importimin dhe përhapjen e infeksionit të koronavirusit, të gjithë avionët që mbërrijnë në Turkmenistan nga jashtë janë ridrejtuar në Aeroportin Ndërkombëtar të Turkmenabat. Pasagjerët që vijnë nga jashtë Turkmenistanit kontrollohen për shenja të infeksionit aktiv, në veçanti matet temperatura e trupit. Vizitorët të cilët dyshohen gjatë kontrollit dërgohen në një spital të caktuar. Qendra mjekësore e aeroportit është e pajisur me pajisje mbrojtëse personale. Pasi kaloi një ekzaminim mjekësor, aeroplani së bashku me pasagjerët në bord nisen për në Ashgabat. Nisjet nga Turkmenistani kryhen nga Aeroporti Ndërkombëtar i Ashgabat-it. Personat e autorizuar vetëm për qëllime diplomatike, zyrtare, humanitare lejohen të hyjnë në territorin e Turkmenistanit.[65]
 •  (Shtetet e Bashkuara) : Shumë kompani ajrore hoqën dorë nga tarifat për ndryshimet dhe anulimet e rezervimeve të fluturimeve gjatë shpërthimit të koronavirusit pas një kërkese nga senatori Richard Blumenthal.[66] Midis 20 janarit dhe 7 marsit 2020, çmimet e aksioneve në linjat ajrore amerikane u ulën me 30%.[67] Tarifat e fluturimit për fluturimet e brendshme gjithashtu ranë.[68]
Më 25 Mars, Senati i Shteteve të Bashkuara miratoi një projektligj që do të ndajë 58 miliardë dollarë kredi dhe garanci për kompanitë e lidhura me aviacionin, duke përfshirë 25 miliardë dollarë për transportuesit e pasagjerëve dhe 4 miliardë dollarë për transportuesit e mallrave, plus 17 miliardë dollarë për kompanitë "kritike për ruajtjen e sigurisë kombëtare", siç është Boeing. Linjat ajrore që pranojnë paketën do të ndalohen nga rritja e pagës ekzekutive, lëshimi i dividentëve ose blerja e aksioneve gjatë periudhës së ndihmës.[69]
Më 3 shtator 2020, shefi ekzekutiv (CEO) i grupit lobues Airlines për Amerikën (Airlines for America) tha "Ne nuk e shohim atë [kërkesë] të tërhiqet plotësisht deri në 2024. . . Tani për tani, ne po luftojmë për mbijetesë."[70]
 •  Vietnam ( Vietnami) : Autoriteti i Aviacionit Civil të Vietnamit (AACV) tha se industria e aviacionit është në situatën më të keqe në 60 vitet e zhvillimit. Nga 234 aeroplanë të regjistruar në Vietnam, më shumë se 200 ishin në tokë ndërsa linjat ajrore ende duhet të shpenzojnë qindra miliona dollarë për të mirëmbajtur operacione të tilla si: kostoja e qirasë së avionit, pagesa për punonjësit, mirëmbajtja e avionit dhe tarifa e parkimit.[71] Vietnam Airlines vlerëson se të ardhurat e saj në vitin 2020 mund të bien me 2.1 miliardë dollarë. Kjo ka parë deri në 10,000 punonjës të transportuesit të flamurit kombëtar, mbi 50% të forcës së stafit të tij, duke marrë leje pa pagesë. Duong Tri Thanh, shefi ekzekutiv (CEO) i Vietnam Airlines theksoi se agjensia transportuese po kalonte kohën më të vështirë në historinë e saj.[72]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Such as industry executives:
 2. ^ "Airlines Want To Cancel Rule Requiring Them To Refund Fares For Canceled Flights". NPR. 7 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Gudmundsson, S.V., Cattaneo, M., Redondi, R. Forecasting recovery time in air transport markets in the presence of large economic shocks: COVID-19". SSNR. 9 qershor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Bradsher, Keith; Swanson, Ana (23 mars 2020). "The U.S. Needs China's Masks, as Acrimony Grows". The New York Times. Marrë më 23 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Cirium (3 prill 2020). "Freight rates on the rise amid slump in passenger flights". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Asaf, Seher. "Airlines remove seats from planes for cargo". Business Traveller. Arkivuar nga origjinali më 16 gusht 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Brett, Damian (21 prill 2020). "Air freight market goes into overdrive". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Damian, Brett (11 nëntor 2020). "Emirates calls A380s up for all-cargo duties". Air Cargo News (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 11 nëntor 2020. $12.27 per kg carriers were able to achieve on Shanghai to North America and $11.18 per kg to Europe in mid-May – at the height of the PPE capacity crunch
 9. ^ Lewis Harper (28 prill 2020). "Air cargo capacity crunch to vanish as recession takes hold: IATA". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "International service disruptions". 14 maj 2020. Marrë më 14 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Morrison, Murdo (4 maj 2020). "Transatlantic traffic keeps Biggin Hill's head above water". Flight Global (në anglisht).
 12. ^ Arnold, Kyle (23 prill 2020). "Southlake travel tech firm Sabre furloughing one-third of workers". The Dallas Morning News. Dallas, Texas. Marrë më 24 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Airlines slash capacity to cut costs as coronavirus hits demand". Financial Times. 10 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Doherty, Ben (9 mars 2020). "Qantas slashes flights as coronavirus hits passenger numbers". The Guardian. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "UK airline Flybe collapses as coronavirus crisis deals the final blow". CNN. 5 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Airlines Need Up to $200 Billion to Survive Virus, IATA Says". Bloomberg (në anglisht). 17 mars 2020. Marrë më 19 mars 2020.
 17. ^ "Air Canada to cut 16,500 workers". Flight Global (në anglisht). 30 mars 2020. Marrë më 11 maj 2020.
 18. ^ Harper, Lewis (14 prill 2020). "IATA deepens projected airline revenue loss to $314 billion". flightglobal.com. Marrë më 1 qershor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Refunds row escalates as airlines warn millions of jobs at risk". Reuters (në anglisht). 7 prill 2020. Marrë më 7 prill 2020.
 20. ^ Coren, Michael J. (7 mars 2020). "Coronavirus is spreading turbulence in the airline industry". Quartz (në anglisht). Marrë më 10 mars 2020.
 21. ^ "Coronavirus to drive European airline industry shakeout". Reuters (në anglisht). 9 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020.
 22. ^ Ziady, Hanna (16 mars 2020). "Most airlines could be bankrupt by May. Governments will have to help". CNN. Marrë më 16 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "American, United, Delta cut domestic flights as coronavirus saps demand". Philadelphia Inquirer. 10 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "The toll on travel". Reuters (në anglisht). 2 prill 2020. Arkivuar nga origjinali më 14 gusht 2020. Marrë më 5 prill 2020.
 25. ^ Paton, Graeme (6 mars 2020). "Airlines are flying empty planes to keep slots during the coronavirus crisis". The Times (në anglisht). Marrë më 10 mars 2020.
 26. ^ "Coronavirus/airlines: cancellations outweigh cheap fuel". Financial Times. 11 mars 2020. Marrë më 11 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Coronavirus and Customer Service: How to Optimize in Times of Stress". Netomi (në anglishte amerikane). 2020-03-09. Marrë më 2020-03-18.
 28. ^ Hemmerdinger, Jon (13 prill 2020). "Out with the old jets? How virus-led fleet decisions will impact OEMs, aftermarket providers". Flight Global (në anglisht).
 29. ^ Kingsley-Jones, Max (15 prill 2020). "Mixed fortunes globally as active fleet drops towards 7,000 aircraft". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Delta, American, and other airlines are parking planes on closed runways at major airports as carriers struggle to store grounded airliners, Business Insider – Business Insider Singapore". Business Insider. 26 mars 2020. Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. Marrë më 24 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "ICAO predicts 1.2 billion fewer air travellers by September". Flightglobal. 23 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Shutdown to cost European airlines $89 billion: IATA". Flightglobal. 24 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Hamilton, Scott (27 prill 2020). "Boeing sees air traffic recovering in 2–3 years; production will take longer". Leeham News. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Graham Dunn (4 qershor 2020). "The story of the coronavirus impact on airlines in numbers". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Graham Dunn (9 qershor 2020). "Airlines to post record net loss of $84bn this year: IATA". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Max Kingsley-Jones (17 qershor 2020). "Active mainline fleet over takes idle tally as recovery picks up". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Max Kingsley-Jones (22 qershor 2020). "By the numbers: coronavirus effect on the global fleet". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "Pandemic speeds retirement of older, high-maintenance aircraft". Flightglobal. 28 tetor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Alfred Chua (31 tetor 2020). "China Southern first among 'Big Three' to return to profitability since pandemic began". Flightglobal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ Staples, David. "The road to Canada's COVID-19 outbreak, Pt. 3: timeline of federal government failure at border to slow the virus". Edmonton Journal. Marrë më 5 gusht 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ Aiello, Rachel. "PM Trudeau confirms Canada-U.S. border closure extending to Aug. 21". CTV News. Ottawa News Bureau Online Producer. Marrë më 5 gusht 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Karp, Aaron. "Canadian airlines react to border closure with significant cuts". RoutesOnline. Marrë më 5 gusht 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ MacGregor, Sandra (2 gush 2020). "Air Canada Posts Loses Of 1.75 Billion, Urges Easing Of Travel Restrictions". Forbes. Marrë më 5 gusht 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Zhou, Youyou (11 shkurt 2020). "Two-thirds of China's international flights cancelled amid coronavirus outbreak". Quartz. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Flight for less than a cup of coffee? China's airlines try to lure customers". South China Morning Post (në anglisht). 26 shkurt 2020. Marrë më 10 mars 2020.
 46. ^ "CAAC Publishes Designated First Points of Entry into China for International Flights Bound for Beijing". Civil Aviation Administration of China (në anglisht). 22 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020.
 47. ^ "Notice on Further Reducing International Passenger Flights during the Epidemic Prevention and Control Period". Civil Aviation Administration of China (në anglisht). 26 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020.
 48. ^ "民航局关于调整国际客运航班的通知" (në kinezisht). Civil Aviation Administration of China. 4 qershor 2020. Marrë më 4 qershor 2020.
 49. ^ "Despegó primer vuelo piloto de reactivación del transporte aéreo". El Tiempo (në spanjisht). 2020-07-21. Marrë më 2020-09-04.
 50. ^ "Así será el dispositivo de seguridad en la reapertura de El Dorado". El Tiempo (në spanjisht). 2020-09-01. Marrë më 2020-09-04.
 51. ^ News, Indra Singh Manager. "Nadi Airport to close, shipping services end Sunday". Fiji Broadcasting Corporation. Marrë më 2020-07-04. {{cite web}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ "Fiji Airways terminations, no other option says PM". Fiji Broadcasting Corporation. Marrë më 2020-07-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ "Fiji Airways is not making any money". Fiji Broadcasting Corporation. Marrë më 2020-07-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ "Support by government will bolster Fiji Airways operations". Fiji Broadcasting Corporation. Marrë më 2020-07-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ "India mulls up to $1.6 billion rescue plan for aviation sector after coronavirus". The Economic Times. 19 mars 2020. Marrë më 5 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ "Mudik Ban; Indonesia Suspends All Commercial Flights". Tempo (në indonezisht). 23 prill 2020. Marrë më 24 prill 2020.
 57. ^ Post, The Jakarta. "Indonesian airlines resume domestic passenger flights with strict health protocols". The Jakarta Post (në anglisht). Marrë më 2020-07-13.
 58. ^ "Coronavirus: Airlines cancel thousands of flights". BBC. 10 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ "Air Mauritius Goes Into-administration". Business Traveller. 23 prill 2020. Marrë më 28 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Prasain, S.; Shrestha, P.M. (18 mars 2020). "Government bans entry of all passengers, including Nepalis, from midnight March 20". The Kathmandu Post. Kathmandu. Marrë më 19 shtator 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ "Pakistan resumes domestic flights partially as nation-wide lockdown eased". The Economic Times. 2020-05-16. Marrë më 2020-05-23. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ "Pakistan resumes domestic flights partially as nation-wide lockdown eased". The Economic Times. 2020-05-16. Marrë më 2020-05-23. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ "NEDA: Tourist arrivals in the Philippines to drop by 1.42M amid COVID-19 situation". GMA News. 9 mars 2020. Marrë më 26 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Writer, Staff. "The 2 options left for SAA: wind down or liquidate" (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-04-23.
 65. ^ "Информация для граждан Республики Беларусь, рекомендации Посольства в связи с коронавирусом – Посольство Республики Беларусь в Туркменистане" [Information for citizens of the Republic of Belarus, recommendations of the Embassy in connection with the coronavirus - Embassy of the Republic of Belarus in Turkmenistan]. turkmenistan.mfa.gov.by (në rusisht). Marrë më 25 mars 2020.
 66. ^ Nguyen, Terry (5 mars 2020). "How the coronavirus outbreak is affecting US airlines". Vox (në anglisht). Marrë më 10 mars 2020.
 67. ^ Assis, Claudia (7 mars 2020). "Airline stocks slammed by coronavirus fears, but experts say reaction may be overdone". MarketWatch. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ Nguyen, Terry (10 mars 2020). "Plane ticket prices are dropping because of the coronavirus". Vox (në anglisht). Marrë më 10 mars 2020.
 69. ^ Slotnick, David (25 mars 2020). "Airlines would get the $60 billion bailout they asked for in the new Senate coronavirus stimulus bill, which would prohibit layoffs and ban stock buybacks and dividends". Business Insider. Marrë më 26 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 70. ^ Blum, Jeremy (2020-09-03). "U.S. Airline Industry Says It Won't Bounce Back From COVID-19 Until 2024". HuffPost (në anglisht). Marrë më 2020-09-04.
 71. ^ "Hàng không không phải là thiệt hại bao nhiêu mà là cứu vãn được bao nhiêu" (në vietnamisht). Vietnamnet.
 72. ^ "10,000 Vietnam Airlines staff take unpaid leave over Covid-19 crisis" (në anglisht). VnExpress.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]