Jump to content

Pandemia e COVID-19 në Letoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pandemia e COVID-19 në Letoni
SëmundjaCOVID-19
Tendosja e virusitSARS-CoV-2
VendndodhjaLetonia
Rasti i parëRiga
Data e mbërritjes2 mars 2020
OrigjinaWuhan, Hubei, Kinë
Raste të konfirmuara17,687[1][2]
Raste të rënda3
Të shëruar1,806
Vdekje
210
Uebfaqja zyrtare
COVID-19 News

Pandemia COVID-19 në Letoni është pjesë e pandemisë në vazhdim në mbarë botën e shkaktuar nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus 2 ( SARS-CoV-2 ). Virusi u konfirmua se kishte arritur në Letoni më 2 Mars 2020, pasi ishte sjellur së bashku me njerëzit që ktheheshin nga vendet e jashtme.

Qeveria shpalli gjendjen e jashtëzakonshme në 13 Mars me një numër masash dhe kufizimesh të sigurisë epidemiologjike, kryesisht duke kufizuar tubimet, udhëtimet, shumicën e vendeve publike dhe institucionet arsimore. Ndërsa rastet e reja të konfirmuara qëndruan në kufijtë e ulët dyshifrorë në ditë, urgjencat u zgjatën periodikisht deri në mes të vitit 2020, kur rasti i konfirmuar i infeksionit ra në pothuajse 0 dhe gjendja e jashtëzakonshme përfundoi më 9 qershor.

Normat u rritën përsëri në fund të muajit Shtator, nga disa dhe dhjetra në ditë, në qindra të ulta deri në Nëntor, dhe shumë nga kufizimet u rivendosën dhe u forcuan, duke përfshirë një seri kufizimesh të reja. Përfundimisht, një gjendje e re e jashtëzakonshme u rivendos në 9 nëntor me rregulla dhe kufizime të rritura, ndërsa rastet ditore arritën afër një mijë në fund të muajit Nëntor.

Më 12 Janar 2020, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) konfirmoi se një koronavirusi apo COVID-19 ishte shkaku i një sëmundjeje të frymëmarrjes në një grup njerëzish në Qytetin Wuhan, Provinca Hubei, Kinë, e cila u raportua në OBSH më 31 Dhjetor 2019.

Raporti i fatalitetit të rasteve për COVID-19 ka qenë shumë më i ulët se SARS i vitit 2003, por transmetimi ka qenë dukshëm më i madh, me një numër të konsiderueshëm të përgjithshëm të vdekjeve.

Rastet e COVID-19 në Letoni
Date # of cases # of deaths
2020-03-02 1(n.a.) 0(n.a.)
2020-03-03 1(=) 0(n.a.)
1(=) 0(n.a.)
2020-03-07 2(+100%) 0(n.a.)
2020-03-08 6(+200%) 0(n.a.)
2020-03-09 8(+33%) 0(n.a.)
2020-03-10 10(+25%) 0(n.a.)
2020-03-11 16(+60%) 0(n.a.)
2020-03-12 17(+6%) 0(n.a.)
2020-03-13 26(+53%) 0(n.a.)
2020-03-14 30(+15%) 0(n.a.)
2020-03-15 34(+13%) 0(n.a.)
2020-03-16 49(+44%) 0(n.a.)
2020-03-17 71(+45%) 0(n.a.)
2020-03-18 86(+21%) 0(n.a.)
2020-03-19 111(+29%) 0(n.a.)
2020-03-20 124(+12%) 0(n.a.)
2020-03-21 139(+12%) 0(n.a.)
2020-03-22 180(+29%) 0(n.a.)
2020-03-23 197(+9%) 0(n.a.)
2020-03-24 221(+12%) 0(n.a.)
2020-03-25 244(+10%) 0(n.a.)
2020-03-26 280(+15%) 0(n.a.)
2020-03-27 305(+9%) 0(n.a.)
2020-03-28 347(+12%) 0(n.a.)
2020-03-29 376(+8%) 0(n.a.)
2020-03-30 398(+6%) 0(n.a.)
2020-03-31 446(+11%) 0(n.a.)
2020-04-01 458(+3%) 0(n.a.)
2020-04-02 493(+7%) 0(n.a.)
2020-04-03 509(+3%) 1(n.a.)
2020-04-04 533(+5%) 1(=)
2020-04-05 542(+2%) 1(=)
2020-04-06 548(+1%) 2(+100%)
2020-04-07 577(+5%) 2(=)
2020-04-08 589(+2%) 2(=)
2020-04-09 612(+6%) 2(=)
2020-04-10 630(+3%) 3(+50%)
2020-04-11 651(+3%) 5(+67%)
2020-04-12 655(+1%) 5(=)
2020-04-13 657(+<1%) 5(=)
2020-04-14 666(+1%) 5(=)
2020-04-15 675(+1%) 5(=)
2020-04-16 682(+1%) 5(=)
2020-04-17 712(+4%) 5(=)
2020-04-18 727(+2%) 5(=)
2020-04-19 739(+2%) 5(=)
2020-04-20 748(+1%) 9(+80%)
2020-04-21 761(+2%) 11(+22%)
2020-04-22 778(+2%) 11(=)
2020-04-23 784(+1%) 12(+9.1%)
2020-04-24 804(+3%) 12(=)
2020-04-25 812(+1%) 12(=)
2020-04-26 818(+1%) 13(+8.3%)
2020-04-27 836(+2%) 13(=)
2020-04-28 849(+2%) 15(+15%)
2020-04-29 858(+1%) 15(=)
2020-04-30 870(+1%) 16(+6.7%)
2020-05-01 871(+<1%) 16(=)
2020-05-02 879(+1%) 16(=)
2020-05-03 896(+2%) 16(=)
2020-05-04 896(=) 17(+6.2%)
2020-05-05 900(+<1%) 17(=)
2020-05-06 909(+1%) 18(+5.9%)
2020-05-07 928(+2%) 18(=)
2020-05-08 930(+0.22%) 18(=)
2020-05-09 939(+0.96%) 18(=)
2020-05-10 946(+0.74%) 18(=)
2020-05-11 950(+0.42%) 18(=)
2020-05-12 951(+0.11%) 19(+5.6%)
2020-05-13 962(+1.16%) 19(=)
2020-05-14 970(+0.83%) 19(=)
2020-05-15 997(+2.7%) 19(=)
2020-05-16 1,008(+1.1%) 19(=)
2020-05-17 1,009(+0.1%) 19(=)
2020-05-18 1,012(+0.3%) 21(+11%)
2020-05-19 1,016(+0.4%) 21(=)
2020-05-20 1,025(+0.9%) 22(+4.8%)
2020-05-21 1,030(+0.5%) 22(=)
2020-05-22 1,046(+1.6%) 22(=)
2020-05-23 1,047(+0.1%) 22(=)
2020-05-24 1,049(+0.2%) 22(=)
2020-05-25 1,053(+0.4%) 22(=)
2020-05-26 1,057(+0.4%) 23(+4.5%)
2020-05-27 1,061(+0.4%) 24(+4.3%)
2020-05-28 1,064(+0.3%) 24(=)
2020-05-29 1,065(+0.1%) 24(=)
2020-05-30 1,066(+0.1%) 24(=)
2020-05-31 1,066(=) 24(=)
2020-06-01 1,071(+0.5%) 24(=)
2020-06-02 1,079(+0.7%) 24(=)
2020-06-03 1,082(+0.3%) 25(+4.2%)
2020-06-04 1,085(+0.3%) 25(=)
2020-06-05 1,086(+0.1%) 25(=)
2020-06-06 1,088(+0.2%) 25(=)
2020-06-07 1,088(=) 26(+4%)
2020-06-08 1,089(+0.1%) 26(=)
2020-06-09 1,092(+0.3%) 26(=)
2020-06-10 1,094(+0.2%) 26(=)
2020-06-11 1,096(+0.2%) 27(+3.8%)
2020-06-12 1,097(+0.1%) 28(+3.7%)
2020-06-13 1,097(=) 28(=)
2020-06-14 1,097(=) 28(=)
2020-06-15 1,098(+0.1%) 28(=)
2020-06-16 1,104(+0.5%) 30(+7.1%)
2020-06-17 1,108(+0.4%) 30(=)
2020-06-18 1,110(+0.2%) 30(=)
2020-06-19 1,111(+0.1%) 30(=)
1,111(=) 30(=)
2020-06-25 1,112(+0.1%) 30(=)
2020-06-26 1,115(+0.3%) 30(=)
2020-06-27 1,116(+0.1%) 30(=)
2020-06-28 1,117(+0.1%) 30(=)
2020-06-29 1,118(+0.1%) 30(=)
2020-06-30 1,121(+0.3%) 30(=)
2020-07-01 1,122(+0.1%) 30(=)
2020-07-02 1,122(=) 30(=)
2020-07-03 1,123(+0.1%) 30(=)
2020-07-04 1,124(+0.1%) 30(=)
2020-07-05 1,127(+0.3%) 30(=)
2020-07-06 1,134(+0.6%) 30(=)
2020-07-07 1,141(+0.6%) 30(=)
2020-07-08 1,154(+1.1%) 30(=)
2020-07-09 1,165(+0.9%) 30(=)
2020-07-10 1,173(+0.7%) 30(=)
2020-07-11 1,173(=) 30(=)
2020-07-12 1,174(+0.1%) 31(+3.3%)
2020-07-13 1,174(=) 31(=)
2020-07-14 1,178(+0.3%) 31(=)
2020-07-15 1,179(+0.1%) 31(=)
2020-07-16 1,185(+0.5%) 31(=)
2020-07-17 1,189(+0.3%) 31(=)
2020-07-18 1,192(+0.3%) 31(=)
2020-07-19 1,192(=) 31(=)
2020-07-20 1,193(+0.1%) 31(=)
2020-07-21 1,197(+0.3%) 31(=)
2020-07-22 1,203(+0.5%) 31(=)
2020-07-23 1,205(+0.2%) 31(=)
2020-07-24 1,206(+0.1%) 31(=)
2020-07-25 1,219(+1.1%) 31(=)
2020-07-26 1,219(=) 31(=)
2020-07-27 1,220(+0.1%) 31(=)
2020-07-28 1,224(+0.3%) 31(=)
2020-07-29 1,228(+0.3%) 31(=)
2020-07-30 1,231(+0.2%) 32(+3.2%)
2020-07-31 1,238(+0.6%) 32(=)
2020-08-01 1,243(+0.4%) 32(=)
2020-08-02 1,246(+0.2%) 32(=)
2020-08-03 1,249(+0.2%) 32(=)
2020-08-04 1,257(+0.6%) 32(=)
2020-08-05 1,275(+1.4%) 32(=)
2020-08-06 1,281(+0.5%) 32(=)
2020-08-07 1,288(+0.5%) 32(=)
2020-08-08 1,290(+0.2%) 32(=)
2020-08-09 1,290(=) 32(=)
2020-08-10 1,293(+0.2%) 32(=)
2020-08-11 1,303(+0.8%) 32(=)
2020-08-12 1,307(+0.3%) 32(=)
2020-08-13 1,308(+0.1%) 32(=)
2020-08-14 1,315(+0.5%) 32(=)
2020-08-15 1,322(+0.5%) 32(=)
2020-08-16 1,323(+0.1%) 32(=)
2020-08-17 1,323(=) 33(+3.1%)
2020-08-18 1,326(+0.2%) 33(=)
2020-08-19 1,327(+0.1%) 33(=)
2020-08-20 1,330(+0.2%) 33(=)
2020-08-21 1,333(+0.2%) 33(=)
2020-08-22 1,337(+0.3%) 33(=)
2020-08-23 1,337(=) 33(=)
2020-08-24 1,342(+0.4%) 33(=)
2020-08-25 1,360(+1.3%) 33(=)
2020-08-26 1,366(+0.4%) 34(+3%)
2020-08-27 1,375(+0.7%) 34(=)
2020-08-28 1,381(+0.4%) 34(=)
2020-08-29 1,393(+0.9%) 34(=)
2020-08-30 1,396(+0.2%) 34(=)
2020-08-31 1,404(+0.6%) 34(=)
2020-09-01 1,406(+0.1%) 34(=)
2020-09-02 1,410(+0.3%) 34(=)
2020-09-03 1,416(+0.4%) 35(+2.9%)
2020-09-04 1,425(+0.6%) 35(=)
2020-09-05 1,428(+0.2%) 35(=)
2020-09-06 1,429(+0.1%) 35(=)
2020-09-07 1,432(+0.2%) 35(=)
2020-09-08 1,443(+0.8%) 35(=)
2020-09-09 1,448(+0.3%) 35(=)
2020-09-10 1,459(+0.8%) 35(=)
2020-09-11 1,464(+0.3%) 35(=)
2020-09-12 1,474(+0.7%) 35(=)
2020-09-13 1,477(+0.2%) 35(=)
2020-09-14 1,482(+0.3%) 35(=)
2020-09-15 1,486(+0.3%) 35(=)
2020-09-16 1,494(+0.5%) 35(=)
2020-09-17 1,498(+0.3%) 36(+2.9%)
2020-09-18 1,515(+1.2%) 36(=)
2020-09-19 1,525(+0.7%) 36(=)
2020-09-20 1,526(+0.1%) 36(=)
2020-09-21 1,560(+2.2%) 36(=)
2020-09-22 1,572(+0.8%) 36(=)
2020-09-23 1,594(+1.4%) 36(=)
2020-09-24 1,625(+1.9%) 36(=)
2020-09-25 1,654(+1.8%) 36(=)
2020-09-26 1,676(+1.3%) 36(=)
2020-09-27 1,697(+1.3%) 36(=)
2020-09-28 1,729(+1.8%) 37(+2.8%)
2020-09-29 1,824(+5.5%) 37(=)
2020-09-30 1,868(+2.4%) 37(=)
2020-10-01 1,945(+4.1%) 38(+2.7%)
2020-10-02 2,019(+3.8%) 38(=)
2020-10-03 2,086(+3.3%) 38(=)
2020-10-04 2,126(+1.9%) 39(+2.6%)
2020-10-05 2,194(+3.2%) 40(+2.6%)
2020-10-06 2,261(+3.1%) 40(=)
2020-10-07 2,370(+4.8%) 40(=)
2020-10-08 2,507(+5.8%) 40(=)
2020-10-09 2,596(+3.6%) 40(=)
2020-10-10 2,670(+2.9%) 40(=)
2020-10-11 2,765(+3.6%) 40(=)
2020-10-12 2,840(+2.7%) 41(+2.5%)
2020-10-13 2,942(+3.6%) 41(=)
2020-10-14 3,056(+3.9%) 41(=)
2020-10-15 3,204(+4.8%) 42(+2.4%)
2020-10-16 3,392(+5.9%) 42(=)
2020-10-17 3,450(+1.7%) 43(+2.4%)
2020-10-18 3,494(+1.3%) 43(=)
2020-10-19 3,609(+3.3%) 46(+7%)
2020-10-20 3,798(+5.2%) 48(+4.3%)
2020-10-21 3,958(+4.2%) 49(+2.1%)
2020-10-22 4,208(+6.3%) 50(+2%)
2020-10-23 4,467(+6.2%) 54(+8%)
2020-10-24 4,678(+4.7%) 56(+3.7%)
2020-10-25 4,757(+1.7%) 60(+7.1%)
2020-10-26 4,893(+2.9%) 63(+5%)
2020-10-27 5,144(+5.1%) 63(=)

 

Rastet e COVID-19 në Letoni, muaji Mars
Komunat dhe qytetet e prekura të Republikës së Letonisë

Më 31 janar 2020, Ministria e Punëve të Jashtme të Letonisë ripërtrinë këshillat e tyre të udhëtimit, duke u bërë thirrje udhëtarëve që të mos udhëtojnë në Hubei dhe të vlerësojnë nevojën për të udhëtuar në Kinë në përgjithësi. Ai gjithashtu rekomandoi që të gjithë të ktheheshin nga Kina dhe të përjetonin simptoma të infeksionit të koronavirusit për të kërkuar këshilla mjekësore dhe informacion në lidhje me udhëtimin dhe kontaktet e tyre.

Më 3 shkurt, një shtetase Letoneze që jetonte në Wuhan u evakua me një aeroplan të qeverisë Franceze dhe u dërgua në Paris, ku ajo ishte në karantinë për 14 ditë para se të lejohej të nisej për në Riga. Më 11 shkurt, Letonia dhuroi veshje mbrojtëse, maska, aparate për frymëmarrje dhe pajisje të tjera parandaluese dhe kontrolli të epidemisë në Kinë.

Më 27 shkurt, Estonia konfirmoi rastin e parë COVID-19, një qytetar iranian u sëmur në bordin e një autobusi nga Riga për në Talin dhe e quajti veten një ambulancë nga stacioni i autobusëve në Talin. Ai ishte nisur fillimisht nga Irani dhe kishte fluturuar nga Turqia në Riga, duke kaluar të paktën 2.5 orë në Riga dhe duke përdorur transportin publik. Deri në 2 Mars, 114 njerëz ishin testuar për COVID-19, të gjitha testet dolën negative.

Tren nga shtetasit letonisht të riatdhesuar nga Kyiv në 22 mars
Kufizimet në transportin publik në Riga në 26 Mars

Më 2 Mars, Ministria Letoneze e Shëndetësisë konfirmoi rastin e parë pozitiv të COVID-19 në Letoni. Personi i infektuar ishte një grua që kishte fluturuar nga Milano në Riga përmes Mynihut. [3] Një ditë pasi gjendja e saj ishte përmirësuar ndjeshëm dhe një test i përsëritur doli negativ, ajo u shkarkua nga Qendra Letoneze e Sëmundjeve Infektive me udhëzime për të qëndruar në vet-insolacion për 14 ditë. [4] Në të njëjtën ditë qeveria Letoneze alokoi 2.6 milion euro shtesë për Ministrinë e Shëndetësisë për masa të ndryshme anti-koronavirus. [5] Ministri i Shëndetësisë Ilze Viņķele vlerësoi gatishmërinë e vendit për koronavirusin 8 nga 10. [6] Midis 8 dhe 10 Mars, Qendra Letoneze për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve ka kryer 274 teste dhe konfirmuar shtatë raste të tjera për njerëzit që ishin kthyer kohët e fundit nga Italia Veriore. [7] [8]

Më 12 Mars, Kryeministri Krišjnis Kariņš njoftoi se qeveria kishte shpallur një gjendje të jashtëzakonshme dhe që duke filluar nga 13 Mars dhe deri më 14 Prill tubimet e mëdha publike me mbi 200 njerëz ishin të ndaluara dhe shkollat do të zhvillonin mësim në distancë, së bashku me rekomandimet e tjera të sigurisë. [9]

Në 13 Mars, qeveria njoftoi një miliardë euro mbështetje për bizneset e prekura nga koronavirusi i siguruar si "instrumente financiarë" (të tilla si pushimet e taksave ose pagesa e pushimit të sëmundjes) përmes bankës shtetërore të zhvillimit të ALTUM . [10]

Një listë e masave emergjente hyri në fuqi në 14 Mars. [11] Më 14 Mars, Kariņš njoftoi se duke filluar nga 17 Mars udhëtimi ndërkombëtar do të ndalet, megjithatë, kjo nuk do të ndikojë në udhëtimet private brenda Bashkimit Evropian, kthimin e qytetarëve ose qarkullimin e mallrave. Për më tepër, ngjarjet e organizuara publike janë të ndaluara dhe tubimet e tjera nuk mund të kalojnë 50 pjesëmarrës. [12] [13]

Në përgatitjen e një fluksi të mundshëm të pacientëve COVID-19, shumica e spitaleve filluan zvogëlimin ose ndalimin e trajtimit më të palidhur të planifikuar dhe ambulator, me përjashtim të operacioneve kritike. [14] Më 25 Mars, Qendra për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve Drejtori i Departamentit të Analizës dhe Parandalimit të Rrezikut nga Sëmundjet Jurijs Perevo reportedikov raportoi pacientët e parë COVID-19 pa lidhje epidemiologjike të qarta me ndonjë rast tjetër infeksioni ose udhëtim jashtë vendit, duke treguar fillimin e transmetimit të COVID-19 brenda shoqërisë Letoneze. [15] [16] [17]

Në 29 Mars, qeveria miratoi një numër rregullimesh më të rrepta. Më e rëndësishmja, të gjithë duhej të mbanin një distancë prej 2 metrash dhe të vëzhgonin masat e sigurisë epidemiologjike në ngjarje private dhe publike, si dhe gjatë aktiviteteve të brendshme dhe të jashtme publike. Janë dhënë përjashtime për 2 persona, ata që jetojnë në të njëjtën shtëpi ose prindërit dhe fëmijët e tyre të mitur nëse nuk jetonin në të njëjtën shtëpi. Kufizimet e reja ndaluan gjithashtu të gjitha aranzhimet private (përveç funeraleve), ngjarjet publike, takimet, procesionet, piketat, sportet e brendshme dhe aktivitetet fetare. Vendet e tregtimit dhe furnizimit me ushqim publik u lejuan akoma të mbanin më shumë njerëz duke ruajtur distancën prej 2 metrash dhe duke respektuar masat e sigurisë. Masa të ndryshme të tjera u miratuan gjithashtu, të tilla si përparësia e furnizimit të artikujve mjekësorë për qëllime kombëtare ose e drejta e qeverisë për të kërkuar informacion nga operatorët e komunikimeve elektronike mbi persona të veçantë për hetim epidemiologjik. [18] [19]

Mesi i vitit 2020

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 7 Prill, Kabineti i Ministrave vendosi të zgjasë gjendjen e jashtëzakonshme me një muaj tjetër deri në 12 maj me të njëjtat kufizime të vendosura. [20]

Më 7 maj, Kabineti i Ministrave zgjati gjendjen e jashtëzakonshme deri në 9 qershor, por lehtësoi disa nga kufizimet. Veçanërisht, duke filluar nga 12 maj, do të lejohen tubime të jashtme dhe brenda 3 orësh në ambiente të mbyllura deri në 25 persona ndërsa vëzhgoni distancën dy metra dhe siguroni dezinfektues. Do të kërkohet një mbulesë e gojës dhe hundës në transportin publik. Udhëtimi dhe turizmi do të lejohen gjithashtu brenda tre shteteve baltike . [21] Nga 22 maj, udhëtimi nga BE u rihap. [22] Më 22 maj, aplikacioni për gjurmimin e kontakteve "Apturi Covid" (ndezur. Stop Covid) u lëshua që mund të shkarkohej vullnetarisht dhe ndiqte standardet e Google dhe Apple API. [23]

Gjendja e jashtëzakonshme përfundoi në 10 qershor, ndërsa kufizimet mbetën në fuqi - mbulimi i fytyrës në transportin publik, distanca prej 2 metrash, si dhe kufizime të ndryshme në tubime dhe ngjarje publike. [24] Në 16 qershor, qeveria u takua me ekspertë të ndryshëm për të diskutuar valën e dytë të mundshme. [25] Dumpis paralajmëroi se pandemia nuk kishte mbaruar dhe se situata duhej të monitorohej nga afër. [26] Disponueshmëria e provës së paguar nga shteti u zgjat nga fundi i qershorit  deri në fund të verës. [27]

Në fillim të korrikut, Dumpis vërejti se rreziku më i madh i rasteve të reja vinte nga udhëtimi dhe importi i virusit nga vendet e tjera. [28] Shpërthimet e vogla të vëzhguara javën vijuese u atribuuan tubimeve personale. [29] Për shkak të rritjes së çështjeve, disa kufizime u rivendosën për objektet hotelierike. [30] Më 15 korrik, dënimet për mosrespektimin e rregullave të vetë-izolimit u miratuan. [31] Deri në fund të korrikut, epidemiologu Jurijs Perevošcikovs, drejtor i Departamentit të SPKC për Analizën e Rrezikut dhe Parandalimin e Sëmundjeve Infektive, tha se kufizime më të rrepta nuk ishin të nevojshme në atë kohë. [32] Më 20 korrik, testimi u bë i detyrueshëm për punëtorët mysafirë, [33] Perevošcikovs vërejti se punëtorët e ftuar nuk do të rrisnin ndjeshëm rrezikun e infektimit. [34]

Pas një takimi të rregullt javor, Levits dhe Karinš deklaruan se po bëhen plane të ndryshme të paparashikuara për valën e dytë të mundshme të virusit. [35]

Dumpis argumentoi se mbajtja e niveleve të ulëta në Letoni mbështetej shumë tek masat dhe rregullat më të rrepta në vendet e tjera. [36] Deri më 25 shtator, mbërritja nga të gjitha vendet e BE (përveç Vatikanit) kërkoi vetë-izolim pas mbërritjes në Letoni. [37]

Në tetor, nivelet e infeksionit u rritën 11 herë nga shtatori. [38] Përdorimi i mbulesave të fytyrës u bë i detyrueshëm në transportin publik në 7 Tetor, [39] dhe vende të tjera publike në 14 Tetor, së bashku me kufizime të tjera. [40] Dumpis nxiti të vendosë përparësinë e distancimit shoqëror mbi maskat. [41] Zonat rurale panë një deficit të ripërdorshëm të maskës. [42] Nga 19 Tetori, Letonia pa një numër rekord të rasteve të konfirmuara, [43] dhe kufizimet në mbledhjet dhe studimet në distancë u shtrënguan më tej deri në 24 Tetor. [44] Më 29 tetor, gjobat u futën për mos veshjen e mbulesës së fytyrës në vende publike të mbyllura. [45] Testimi panë radhë të gjata për shkak të mungesës së personelit me deri në 11 ditë në zonat rurale. [46] Në mënyrë që të zvogëlohen radhët e testimit nga një mesatare prej 6 në 2 ditë, janë planifikuar vende të reja testimi. [47]

Në fillim të nëntorit, Kabineti i Ministrave u nda për vendosjen e një gjendje të re të jashtëzakonshme, [48] ndërsa Levits e mbështeste atë. [49] Dumpis shpjegoi se udhëtimi dhe lëvizja kanë qenë shkaku i rritjes së shpejtë të numrit të çështjeve dhe se kufizimet më të rrepta ishin të nevojshme sepse shoqëria nuk kishte ndjekur plotësisht as kufizimet e dritës më parë. [50] SPKC raportoi se 50% e rasteve të reja nuk mund të gjurmohen te një burim, [51] dhe personat e infektuar kanë shumë persona kontakti, gjë që sugjeron që kufizimet nuk po vërehen. Një studim tregoi se aktiviteti shoqëror ishte rikthyer në një nivel përpara pandemisë që lidhte uljen e distancës shoqërore me rritjen e rasteve të reja. [52] [53] Më 6 nëntor, për të kufizuar përhapjen e shpejtë të virusit, qeveria shpalli një gjendje të dytë të jashtëzakonshme për të filluar në 9 nëntor. Kufizimet në tubime, ngjarje, aktivitete sportive, hotelierike dhe arsimim u forcuan më tej. [54] Deri më 9 nëntor, numri i personave të shtruar në spital brenda 24 orësh kishte arritur një kulm të ri dhe numri i të vdekurve kapërceu 100 persona. [55] Deri më 10 nëntor, koha e pritjes në radhë të testimit ishte ulur ndjeshëm, pas një ndryshimi të mëparshëm në procedurat e aplikimit. [56] [57] Nga fundi i nëntorit, Dumpis vërejti se kufizimet e distancës ende nuk ishin vërejtur siç shihen nga normat në rritje të çështjeve. [58] Pas shpërthimeve lokale, bashkitë dhe rajonet u ballafaquan me kufizime shtesë të rrepta, [59] dhe qeveria njoftoi se lista e rajoneve të prekura do të rishikohej çdo javë bazuar në shkallën e infeksionit. [60] Në mënyrë të ngjashme institucionet arsimore panë më shumë rregulla të imponuara. [61] Pas një numri tjetër më të lartë të rasteve të reja ditore, u njoftua se mund të ndiqnin rregulla edhe më të rrepta. [62]

COVID-19 cases in Latvia () hide
Date Confirmed Deaths Recoveries Tested Sources
New Total New Total Total New Total
2020-03-02 1 1 17 131
2020-03-03 1 1 21 152
2020-03-04 1 1 17 170
2020-03-05 1 1 16 186
2020-03-06 1 1 14 200
2020-03-07 1 2 1 22 222
2020-03-08 4 6 1 22 244
2020-03-09 2 8 1 30 274
2020-03-10 2 10 1 17 291
2020-03-11 6 16 1 41 332
2020-03-12 1 17 1 76 408
2020-03-13 9 26 1 258 666
2020-03-14 4 30 1 244 910
2020-03-15 4 34 1 237 1,147
2020-03-16 15 49 1 391 1,538
2020-03-17 22 71 1 604 2,144
2020-03-18 15 86 1 533 2,677
2020-03-19 25 111 1 528 3,205
2020-03-20 13 124 1 1,241 4,446
2020-03-21 15 139 1 681 5,127
2020-03-22 41 180 1 987 6,114
2020-03-23 17 197 1 692 6,806
2020-03-24 24 221 1 1,151 9,796
2020-03-25 23 244 1 817 10,613
2020-03-26 36 280 1 1,089 11,702
2020-03-27 25 305 1 1,046 12,748
2020-03-28 42 347 1 1,057 13,805
2020-03-29 29 376 1 502 14,307
2020-03-30 22 398 1 500 14,807
2020-03-31 48 446 1 1,003 15,810
2020-04-01 12 458 1 1,024 16,834
2020-04-02 35 493 1 1,364 18,198
2020-04-03 16 509 1 1 1 1,182 19,380
2020-04-04 24 533 1 2 1 1,300 20,680
2020-04-05 9 542 2 1 773 21,453
2020-04-06 6 548 2 16 1,122 22,575
2020-04-07 29 577 2 16 1,461 24,036
2020-04-08 12 589 2 16 1,422 25,458
2020-04-09 23 612 2 16 1,198 26,656
2020-04-10 18 630 1 3 16 1,140 27,796
2020-04-11 21 651 2 5 16 418 28,214
2020-04-12 4 655 5 16 562 28,776
2020-04-13 2 657 5 16 242 29,018
2020-04-14 9 666 5 16 878 29,896
2020-04-15 9 675 5 16 1,406 31,302
2020-04-16 7 682 5 88 1,535 32,837
2020-04-17 30 712 5 88 1,860 34,697
2020-04-18 15 727 5 88 1,184 35,881
2020-04-19 12 739 5 88 787 36,668
2020-04-20 9 748 4 9 133 1,304 37,972
2020-04-21 13 761 2 11 133 1,364 39,336
2020-04-22 17 778 11 133 1,705 41,041
2020-04-23 6 784 1 12 133 2,039 43,080
2020-04-24 20 804 12 267 2,663 45,743
2020-04-25 8 812 12 267 1,874 47,617
2020-04-26 6 818 1 13 267 1,564 49,235
2020-04-27 18 836 13 267 2,380 51,561
2020-04-28 13 849 2 15 348 3,250 54,811
2020-04-29 9 858 15 348 3,075 57,886
2020-04-30 12 870 1 16 348 3,234 61,120
2020-05-01 1 871 16 348 1,982 63,102
2020-05-02 8 879 16 348 1,143 64,245
2020-05-03 17 896 16 348 1,219 65,464
2020-05-04 896 1 17 348 686 66,150
2020-05-05 4 900 17 464 2,477 68,627
2020-05-06 9 909 1 18 464 2,442 71,069
2020-05-07 19 928 18 464 1,947 73,016
2020-05-08 2 930 18 464 2,555 75,571
2020-05-09 9 939 18 464 1,021 76,592
2020-05-10 7 946 18 464 555 77,147
2020-05-11 4 950 18 627 1,900 79,047
2020-05-12 1 951 1 19 627 2,199 81,246
2020-05-13 11 962 19 627 2,029 83,275
2020-05-14 8 970 19 662 2,156 85,431
2020-05-15 27 997 19 662 1,946 87,377
2020-05-16 11 1,008 19 662 1,028 88,405
2020-05-17 1 1,009 19 662 718 89,123
2020-05-18 3 1,012 2 21 694 1,845 90,968
2020-05-19 4 1,016 21 694 1,783 92,751
2020-05-20 9 1,025 1 22 694 1,870 94,621
2020-05-21 5 1,030 22 712 1,745 96,366
Tabela Grafike e rasteve të COVID-19 në Letoni
Tabela Grafike e rasteve të reja
Rastet në vazhdim

 

 1. ^ "Aktualitātes par COVID-19 (News about COVID-19)" (në letonisht). Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs. Arkivuar nga origjinali më 19 mars 2020. Marrë më 19 maj 2020.
 2. ^ "Covid-19 izplatība Latvijā". covid19.gov.lv (në letonisht). 30 nëntor 2020. Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2020. Marrë më 30 nëntor 2020.
 3. ^ "Coronavirus makes its way to Latvia". Baltic News Network. LETA. 3 shkurt 2020. Marrë më 3 shkurt 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Latvia's first coronavirus patient to be discharged from hospital Tuesday". Baltic Times. 3 shkurt 2020. Marrë më 4 shkurt 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Latvian government allocates additional funding to measures against Covid-19". Baltic News Network. LETA. 3 shkurt 2020. Marrë më 3 shkurt 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Latvian Health Minister: We score 8 out of 10 for coronavirus preparedness". Public Broadcasting of Latvia. 3 mars 2020. Marrë më 3 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Three more Covid-19 cases confirmed in Latvia, total number reaching 6". The Baltic Course. 9 mars 2020. Marrë më 9 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Two more confirmed coronavirus cases in Latvia; both returned from Italy". The Baltic Course. 10 mars 2020. Marrë më 10 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Latvian government announces widespread measures to contain coronavirus". Public Broadcasting of Latvia. 12 mars 2020. Marrë më 13 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Latvian government announces billion-euro support for businesses hit by coronavirus". Public Broadcasting of Latvia. 13 mars 2020. Marrë më 13 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "COVID-19 emergency measures in English". Public Broadcasting of Latvia. 13 mars 2020. Marrë më 13 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Latvia to close borders to passenger traffic on Tuesday 17 March". Public Broadcasting of Latvia. 14 mars 2020. Marrë më 14 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Stay home. Latvian government shuts down all international passenger services". Baltic News Network. 14 mars 2020. Marrë më 14 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Hospitals cut services bracing for patient influx". Public Broadcasting of Latvia. 17 mars 2020. Marrë më 17 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "First untraceable Covid-19 cases in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. 25 mars 2020. Marrë më 25 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Covid-19 transmission in society has begun in Latvia". Baltic News Network. LETA. 25 mars 2020. Marrë më 25 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Community spread of Covid-19 has begun in Latvia". The Baltic Times. 25 mars 2020. Marrë më 25 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Latvian government steps up restrictions with two-person, two-meter rule". Public Broadcasting of Latvia. 30 mars 2020. Marrë më 30 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ State Chancellery (29 mars 2020). "Stricter rules for physical distancing of persons are introduced to limit the spread of Covid-19". Cabinet of Ministers. Marrë më 30 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Latvia extends state of emergency by one month". Public Broadcasting of Latvia. 7 prill 2020. Marrë më 7 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Latvia's state of emergency extended until June 9, some restrictions eased". Public Broadcasting of Latvia. 7 maj 2020. Marrë më 7 maj 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "European Union citizens can travel to Latvia again". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Latvian 'Stop Covid' app first of its kind in the world". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "Latvia's state of emergency comes to an end on June 10". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Possible second wave of COVID-19 to be discussed". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "Infectologist: Nothing is really over". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "State-paid COVID-19 tests available until end of summer". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Epidemiologist Dumpis: main worry is importing new cases from abroad". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Coronavirus loves company, says epidemiologist". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Some COVID-19 restrictions restored in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "Latvian government approves penalties for quarantine rule-breakers". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Stricter COVID-19 restrictions not needed in Latvia, epidemiologist says". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ "COVID-19 testing made mandatory for guest workers in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "Guest workers not a COVID-19 threat, says epidemiologist". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "President and PM say preparations being made for COVID-19 second wave". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ "Infectologist: Latvia's hope is restrictions in other countries". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ "All European countries (except the Vatican) now require self-isolation upon arrival in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "Kopš septembra vidus inficēšanās ar Covid-19 pieaugusi 11 reizes". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "Face masks now required on all public transport in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. 7 tetor 2020. Marrë më 18 tetor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ "Face masks compulsory in public places in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. 13 tetor 2020. Marrë më 18 tetor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ "Infectologist: Distancing is a stronger weapon against COVID-19 than masks". Public Broadcasting of Latvia. 14 tetor 2020. Marrë më 18 tetor 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ "Laukos daudzkārt lietojamās sejas maskas – deficīts". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "Latvia saw record COVID-19 cases last week". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ "New restrictions come into force in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Saeima okays fines for not using a mask in public places". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ "Workers lack for COVID-19 testing in Latvia". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ "Latvia to have more COVID-19 testing locations". Public Broadcasting of Latvia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/ministriem-nav-vienpratibas-par-arkartejas-situacijas-nepieciesamibu.a380542/
 49. ^ https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/prezidents-atbalsta-arkartejas-situacijas-izsludinasanu-covid-19-ierobezosanai.a380480/
 50. ^ https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/dumpis-ar-visiem-lidzekliem-jasamazina-covid-19-gadijumu-skaits.a380686/
 51. ^ https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/spkc-50-inficetajiem-nevar-noteikt-inficesanos-avotu.a380828/
 52. ^ https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/petijums-cilveki-parvietojas-aktivak-salidzinajuma-ar-arkartas-situaciju-pavasari.a381079/
 53. ^ https://www.bvef.lu.lv/par-mums/zinas/zina/t/61977/
 54. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/society/second-state-of-emergency-declared-in-latvia.a380742/
 55. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/covid-19-case-total-increases-by-92-in-latvia.a381020/
 56. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/queues-for-covid-19-tests-have-shrunk-in-latvia.a381282/
 57. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/new-covid-19-test-queue-system-comes-into-force-in-latvia.a379270/
 58. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/infectologist-dumpis-many-rules-are-being-breached-in-latvia.a382651/
 59. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/twelve-municipalities-to-have-additional-rules-imposed.a382909/
 60. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/regional-rules-to-be-determined-every-week-in-latvia.a383227/
 61. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/more-rules-imposed-on-schools-in-latvia.a382943/
 62. ^ https://eng.lsm.lv/article/society/health/latvia-might-face-even-more-rules-and-restrictions.a383172/