Mësimi në distancë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sir Isaac Pitman

Mësimi në distancë (anglisht: distance learning) është formë e arsimimit në të cilën jo gjithmonë nxënësit ose studentët mund të jenë fizikisht të pranishëm në një shkollë ose institucion tjetër arsimor. Kjo qasje arsimore është përshkruar si "proces i krijimit dhe ofrimit të qasjes për mësimnxënie kur burimi i informacionit dhe nxënësit janë të ndarë nga koha apo distanca, ose të dyja."[1] Programet e mësimit në distancë që kërkojnë prani fizike në klasë për çfarëdo arsye (duke përfshirë edhe marrjen e provimeve) zakonisht quhen kurse hibride[2] ose kurse të kombinuara.[3]

Historiku dhe zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mësimi në distancë ekziston për të paktën qysh nga viti 1728, kur përmes një shpalljeje në gazetën Boston ... "Mësuesi i metodës së re Short Hand, Phillips Caleb" kërkon nga studentet që materialet mësimore tua dërgojnë javë për javë,[4] ndërsa kursi i parë i mësimit në distancë në kuptimin modern u organizua nga Isaac Pitman në fillim të viteve 1840.[5][6]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Anderson, T. (2008). Theory and Practice of Online Education (2nd ed) ISBN 9781897425084
 • Anderson, T., & Dron, J. (2010). Three generations of distance education pedagogy. The International Review of Research in Open and Distance Learning, 12(3), 80–97.
 • Bates, T. (2005). Technology, e-learning and distance education: RoutledgeFalmer.
 • Clark, J. J. (1906). "The Correspondence School--Its Relation to Technical Education and Some of Its Results" (PDF). Science. 24 (611): 327–34. Bibcode:1906Sci....24..327C. doi:10.1126/science.24.611.327. PMID 17772791. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hampel, Robert L (2010). "The Business of Education: Home Study at Columbia University and the University of Wisconsin in the 1920s and 1930s". Teachers College Record. 112 (9): 2496–2517. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Holmberg, Börje. (1995). Theory and Practice of Distance Education (2nd ed) online Arkivuar 6 korrik 2017 tek Wayback Machine
 • Kett, Joseph F. (1994). Pursuit of Knowledge Under Difficulties: From Self-Improvement to Adult Education in America ISBN 978-0804726801
 • Moore, Michael Grahame and William Anderson (2012). Handbook of Distance Education (bot. 2nd). Psychology Press. ISBN 978-1-4106-0729-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) online edition Arkivuar 23 tetor 2020 tek Wayback Machine
 • Major, C. H. (2015). Teaching online: A guide to theory, research, and practice. (Johns Hopkins University Press).
 • Moore, M. G. (1990). Contemporary issues in American distance education (Ed.)
 • Peters, O. (1994). Distance education and industrial production: A comparative interpretation in outline(1973). Otto Peters on distance education: The industrialization of teaching and learning, 107–127.
 • Saba, F. (2011). Distance Education in the United States: Past, Present, Future. Educational Technology, 51(6), 11.
 • Stubblefield, Harold W. and Patrick Keane. (1994). Adult Education in the American Experience: From the Colonial Period to the Present ISBN 978-0787900250
 • Taylor, J. C. (2001). Fifth generation distance education. e-Journal of Instructional Science and Technology (e-JIST), 4(1), 1-14.
 • Terry Evans, M. H., David Murphy (Ed.). (2008). International Handbook of Distance Education. Bingley: Emerald Group Publishing Limited.
 • Walsh, T. (2011). Unlocking the Gates: How and Why Leading Universities Are Opening Up Access to Their Courses (Princeton University Press, 2011) online Arkivuar 31 tetor 2020 tek Wayback Machine

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Honeyman, M; Miller, G (dhjetor 1993). "Agriculture distance education: A valid alternative for higher education?" (PDF). Proceedings of the 20th Annual National Agricultural Education Research Meeting: 67–73. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Tabor, Sharon W. (pranverë 2007). "Narrowing the Distance: Implementing a Hybrid Learning Model". Quarterly Review of Distance Education. IAP. 8 (1): 48–49. ISSN 1528-3518. Marrë më 23 janar 2011. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Vaughan, Dr Norman D. (2010). "Blended Learning". përmbledhur nga Cleveland-Innes, M.F.; Garrison, D.R. (red.). An Introduction to Distance Education: Understanding Teaching and Learning in a New Era. Taylor & Francis. fq. 165. ISBN 0415995981. Marrë më 23 janar 2011. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Holmberg, Börje (2005). The evolution, principles and practices of distance education. Studien und Berichte der Arbeitsstelle Fernstudienforschung der Carl von Ossietzky Universität Oldenburg [ASF] (në gjermanisht). Vëll. 11. Bibliotheks-und Informationssystem der Universitat Oldenburg. fq. 13. ISBN 3-8142-0933-8. Marrë më 23 janar 2011.
 5. ^ Alan Tait. "Reflections on Student Support in Open and Distance Learning". The International Review of Research in Open and Distance Learning. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ IAP. distance learning... a magazine for leaders volume 2 number 6. fq. 18. ISBN 9787774554229. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)