Testimi për COVID-19

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
CDC 2019-nCoV Laboratory Test Kit.jpg
Test testimi laboratorik COVID‑19 e CDC-së amerikane

Testimi për COVID-19 mund të ndihmojë në gjetjen e virusit SARS-CoV-2. Ekzistojnë dy lloje të provave; njëri mund të gjejë virusin, dhe tjetri që mund të gjejë antitrupa të prodhuar në përgjigje të infeksionit.

Një normë e saktë e vdekshmërisë së sëmundjes dhe niveli i imunitetit të tufës në popullatë mund të gjendet nga rezultatet e këtyre testeve. Sidoqoftë, ende nuk dihet se sa do të zgjasë imuniteti dhe sa efektiv do të jetë ai.[1]

Për shkak të testimit të kufizuar, që nga marsi i vitit 2020, asnjë shtet nuk kishte të dhëna të besueshme për virusin.[2]

Metodat e testimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Metodat e OBSH-së[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Testet diagnostike të pranuara nga OBSH për prokurim
Data e shënuar Emri i produktit Prodhuesi
3 Prill 2020 Analizë cilësore Cobas SARS-CoV-2 për përdorim në sistemet cobas 6800/8800 Sistemet molekulare Roche
7 Prill 2020 Analiza e ortPCR gjenesit të Coronavirus (COVID-19) Kryeministri
9 Prill 2020 Abbott në kohë reale SARS-CoV-2 [3] Abbott Molekulare
24 Prill 2020 Analiza RT-PCR në kohë reale PerkinElmer SARS-CoV-2 SYM-BIO LiveScience

Që nga 7 prilli 2020, OBSH kishte pranuar dy teste diagnostikuese nën procedurën e Listës së Përdorimit Emergjent (EUL) për përdorim gjatë pandemisë COVID ‑ 19.[4] Të dy diagnostikimet in vitro, testet janë gjenesig PCR Coronavirus në kohë reale (COVID‑19) krijuar nga Primerdesign, dhe provë cilësore cobas SARS-CoV-2 për përdorim në sistemet cobas® 6800/8800 nga Roche Molecular Systems . Miratimi do të thotë që këto teste mund të jepen gjithashtu nga Kombet e Bashkuara .

Sa e saktë është kjo?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në mars 2020 Kina[5] raportoi probleme me saktësinë në kompletet e tyre të provës.

Në Shtetet e Bashkuara, kompletet e provave të zhvilluara nga CDC kishin "të meta".[6]

80% e kompleteve të provës Republika Çeke e blerë nga Kina dha rezultate të gabuara.[7][8]

Shpikje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një grup shkencëtarësh nga Universiteti Hokkaido zhvilluan një test antitrupi që mund të zbulojë antitrupa të gripit të shpendëve në vetëm 20 minuta Ata thanë se testi i tyre mund të ndryshohet për të zbuluar SARS-CoV-2.[9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Abbasi, Jennifer (17 prill 2020). "The Promise and Peril of Antibody Testing for COVID-19". JAMA (në anglisht). JAMA Network. doi:10.1001/jama.2020.6170. PMID 32301958. Marrë më 20 prill 2020.
  2. ^ Ioannidis, John P.A. (17 mars 2020). "A fiasco in the making? As the coronavirus pandemic takes hold, we are making decisions without reliable data" (në anglisht). STAT. Marrë më 22 mars 2020.
  3. ^ "WHO Emergency Use Listing for SARS‐CoV‐2 in vitro diagnostic products" (PDF). World Health Organization (në anglisht). Marrë më 4 maj 2020.
  4. ^ "WHO lists two COVID-19 tests for emergency use". World Health Organization (në anglisht). Marrë më 10 prill 2020.
  5. ^ Heartbreak in the Streets of Wuhan
  6. ^ "State figures on testing raise questions about efforts to contain outbreak". The BostonGlobe.com (në anglisht). flaws with the testing kits first distributed by the federal government and bureaucratic hurdles that held up testing by private labs at hospitals, universities and testing chains
  7. ^ Morning, Prague (26 mars 2020). "80% of Rapid COVID-19 Tests the Czech Republic Bought From China are Wrong" (në anglisht).
  8. ^ VOJTĚCH BLAŽEK (23 mars 2020). "Úřad dopředu psal, kdy mohou rychlotesty selhat. I tak je stát nasadil". Zeznam Zprávy (në çekisht). Marrë më 7 prill 2020. Indeed, the rapid tests that arrived from China a few days ago do not really reliably detect the infection at an early stage
  9. ^ Keine Nishiyama; Yohei Takeda; Masatoshi Maeki; Akihiko Ishida; Hirofumi Tani; Koji Shigemura; Akihide Hibara; Yutaka Yonezawa; Kunitoshi Imai (1 gusht 2020). "Rapid detection of anti-H5 avian influenza virus antibody by fluorescence polarization immunoassay using a portable fluorescence polarization analyzer". Science direct (në anglisht). 316. doi:10.1016/j.snb.2020.128160. Marrë më 26 maj 2020.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]