Jump to content

Koronavirusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koronaviruset janë një grup i viruseve të lidhur që shkaktojnë sëmundje te gjitarët dhe zogjtë . Tek njerëzit, koronaviruset shkaktojnë infeksione të traktit respirator që mund të jenë të butë, siç janë disa raste të ftohjes së zakonshme (ndër shkaqe të tjera të mundshme, rinovirus kryesisht), dhe të tjerë që mund të jenë vdekjeprurës, siç janë SARS, MERS, dhe COVID-19 . Simptomat në speciet e tjera ndryshojnë: tek pulat, ato shkaktojnë një sëmundje të traktit të sipërm të frymëmarrjes, ndërsa tek lopët dhe derrat ato shkaktojnë diarre . Ende nuk ka vaksinë ose ilaçe antivirale për të parandaluar ose trajtuar infeksione të koronaviruseve njerëzore.

Koronaviruset përbëjnë nënfamiljen Orthocoronavirinae, në familjen Koronaviridae, porosisin Nidovirales dhe fushën e Riboviria . [1] [2] Ato janë viruse të mbështjellura me një gjenom të ARN me një fije pozitive me sens pozitiv dhe një nukleokapsid të simetrisë helikale. Madhësia e gjenomit të koronavirusëve varion nga afërsisht 27 deri në 34 kilobaza, më e madhja midis viruseve të njohura të ARN-së . [3] Emri koronavirus rrjedh nga korona latine, që do të thotë "kurorë" ose "halo", e cila i referohet pamjes karakteristike që të kujton një kurorë ose një koronë diellore rreth virioneve (grimcat e virusit) kur shikohet nën mikroskopinë elektronike të transmetimit dy-dimensionale, dmth. për shkak të mbulimit të sipërfaqes në thumba proteina në formë klubi.

Zbulimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koronaviruset njerëzore u zbuluan për herë të parë në fund të viteve 1960. Më të hershmet e zbuluara ishin një virus bronkit infektiv në pulat dhe dy tek pacientët me të ftohtë të zakonshëm (më vonë u quajt koronavirus njerëzor 229E dhe koronavirus njerëzor OC43 ). [4] Anëtarët e tjerë të kësaj familje janë identifikuar që nga ajo kohë, duke përfshirë SARS-CoV në 2003, HCoV NL63 në 2004, HKU1 në 2005, MERS-CoV në 2012 dhe SARS-CoV-2 (dikur njihej si 2019-nCoV) në 2019. Shumica e këtyre kanë të bëjnë me infeksione serioze të traktit respirator .

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri "koronavirus" rrjedh nga korona latine, që do të thotë "kurorë" ose "kurorë", në vetvete një huazim nga greqishtja κορώνη korṓnē, "kurorë, kurorë". Emri i referohet pamjes karakteristike të virioneve (forma infektive e virusit) me mikroskopi elektronike, të cilat kanë një pjesë të projeksioneve sipërfaqësore të mëdha, bulboze, duke krijuar një imazh që kujton një kurorë ose një koronë diellore .   Kjo morfologji është krijuar nga peplomers virale, që janë proteina në sipërfaqen e virusit.

Morfologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cross-sectional model of a coronavirus
Modeli kryq seksional i një koronavirusi
Ilustrimi i virionës koronavirus

Koronaviruset janë grimca të mëdha pleomorfike sferike me projeksione sipërfaqësore bulboze. [5] Diametri i grimcave të virusit është rreth 120   nm. [6] Zarfi i virusit në mikrografët elektronikë paraqitet si një palë e veçantë e predhave të dendura elektronike. [7]

Zarfi viral përbëhet nga një bilayer lipidesh, ku membrana (M), zarf (E) dhe proteina strukturore e pikut (S) janë të ankoruar. [8] Një nënbërje e koronaviruseve (konkretisht anëtarët e nëngrupit A betakoronavirus A ) gjithashtu kanë një proteinë sipërfaqësore më të shkurtër si spikeri të quajtur hemagglutinin esterase (HE). [1]

Brenda zarfit, ndodhet nukleokapsidi, i cili formohet nga kopje të shumta të proteinës nukleokapsid (N), të cilat janë të lidhura me gjenomin e ARN me një fije pozitive me sens pozitiv, në një konformacion të vazhdueshëm të rruazave-mbi-një varg . [6] [9] Madhësia e gjenomit për koronaviruset varion nga afërsisht 27 deri në 34 kilobaza . [3] Zarfja e dyfishtë lipidike, proteinat e membranës dhe nukleokapsidi mbrojnë virusin kur është jashtë qelizës pritëse. [10]

Replikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cikli i infeksionit të një koronavirusi

Infeksioni fillon kur glikoproteina e njomës virale (S) bashkohet me receptorin e tij plotësues të qelizave të hostit, i cili zakonisht është enzima 2-konvertuese e angiotenzinës (ACE2). Pas ngjitjes, një proteazë e qelizës pritëse zbërthen dhe aktivizon proteinën e pikës së bashkuar me receptorin. Në varësi të proteazës së qelizës pritëse të disponueshme, ndarja dhe aktivizimi lejon qelizën hyrjen e hyrjes me anë të endocitozës ose shkrirjes direkte të zarfit viral me membranën pritëse . [11]

Me hyrjen në qelizën pritëse, grimca e virusit është e pa veshur, dhe gjenomi i saj futet në citoplazmën e qelizës . [12] Gjeni i ARN-së koronavirus ka një kapak të metilizuar 5 dhe një bisht të poladeniluar 3 ′, i cili lejon ARN-në të bashkëngjitet në ribozomin e qelizës pritëse për përkthim. [13] Ribozomi i hostit përkthen kornizën fillestare të mbivendosur të leximit të gjenomit të virusit dhe formon një poliprinë të gjatë. Poliproteina ka proteazat e veta të cilat e çajnë poliproteinën në proteina të shumta jostrukturore. [14]

Përfaqësimi skematik i organizatës gjenomike dhe fushave funksionale të proteinës S për SARS-CoV dhe MERS-CoV.

Një numër i proteinave jo-strukturore grumbullohen për të formuar një kompleks multi-proteinik replikaz-transkriptazë (RTC). Proteina kryesore e replikazës-transkriptazës është ARN polimeraza e varur nga ARN (RdRp). Ai është i përfshirë drejtpërdrejt në përsëritjen dhe transkriptimin e ARN nga një fije ARN. Proteinat e tjera jostrukturore në kompleks ndihmojnë në procesin e përsëritjes dhe transkriptimit. Proteina jo strukturore e exoribonuklezës, për shembull, siguron besnikëri shtesë ndaj replikimit duke siguruar një funksion të korrigjimit të të cilit mungon polimeraza ARN e varur nga ARN. [15]

Një nga funksionet kryesore të kompleksit është përsëritja e gjenomit viral. RdRp ndërmjetpërdrejt drejton sintezën e ARN gjenomike me sens negativ nga ARN gjenomike me sens pozitiv. Kjo pasohet nga përsëritja e ARN-së gjenomike me sens pozitiv nga ARN-ja gjenomike me sens negativ. [14] Funksioni tjetër i rëndësishëm i kompleksit është transkriptimi i gjenomit viral. RdRp ndërmjetëson drejtpërdrejt sintezën e molekulave të ARN subgenomike me sens negativ nga ARN gjenomike me sens pozitiv. Kjo pasohet nga transkriptimi i këtyre molekulave të ARN subgenomike me sens negativ në mRNA e tyre përkatëse me sens pozitiv.

ARN gjenomike me sens pozitiv të përsëritur bëhet gjenom i viruseve të pasardhësve . ARN-të janë transkriptet e gjeneve të tretës së fundit të gjenomit të virusit pas kornizës fillestare të mbivendosjes së leximit. Këto mRNA janë përkthyer nga ribozomet e hostit në proteinat strukturore dhe një numër të proteinave shtesë. [14] Përkthimi i ARN ndodh brenda retikulës endoplazmatike . Proteinat strukturore virale S, E dhe M lëvizin përgjatë rrugës sekretore në ndarjen Golgi të ndërmjetme . Aty, proteinat M drejtojnë më shumë ndërveprimet protein-proteinë të nevojshme për montimin e viruseve pas lidhjes së tij me nukleokapsidin . [16] Viruset e pasardhësve lëshohen më pas nga qeliza pritëse përmes ekzocitozës përmes vezikulave sekretore.

TransmetimI[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transmetimi njerëzor te njeriu i koronavirusëve kryesisht mendohet të ndodhë midis kontakteve të ngushta përmes pikave të frymëmarrjes të krijuara nga teshtima dhe kollitja. [17] Ndërveprimi i proteinës spike të koronavirusit me receptorin e tij plotësues të qelizave pritëse është thelbësor në përcaktimin e tropizmit të indeve, infektivitetit dhe gamës së specieve të virusit. [18] [19] Koronavirusi SARS, për shembull, infekton qelizat njerëzore duke i bashkangjitur receptorit të enzimës konvertuese angiotenzinës 2 (ACE2). [20]

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pema filogjenetike e koronaviruseve

Emri shkencor për koronavirusin është Orthocoronavirinae ose Coronavirinae . Koronavirus i përket familjes së Koronaviridae .

 • Gjini: Alphacoronavirus
  • Speciet: coronavirus human 229E, coronavirus human NL63, miniopterus bat coronavirus 1, miniopterus bat coronavirus HKU8, virusi diarre epidemik i mishit të dhjamit, virusi me diarre epidemike Porcine, rhinolophus bat coronavirus HKU2, Scotophilus bat coronavirus 512
 • Gjini Betacoronavirus ; speciet e tipit: coronavirus murine
  • Specie: Betacoronavirus 1, Human koronavirus HKU1, murine koronavirus, Pipistrellus e natës koronavirus HKU5, Rousettus e natës koronavirus HKU9, i rëndë respirator akut sindromi i lidhur me koronavirus, i rëndë akut sindromi respirator koronavirus 2, Tylonycteris natës koronavirus HKU4, East mesme respirator syndrome lidhura koronavirus, Koronavirus njerëzor OC43, koronavirus iriq 1 (EriCoV)
 • Gjini Gammacoronavirus ; llojet e llojit: Virusi bronkit infektiv
  • Llojet: balena beluga koronavirus SW1, virus infektiv i bronkitit
 • Gjini Deltacoronavirus ; speciet e tipit: Bulbul coronavirus HKU11
  • Specjet: Bulbul koronavirus HKU11, <i id="mwATo">Derri</i> <i id="mwATs">koronavirus HKU15</i>

Evuluimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paraardhësi më i ri i zakonshëm (MRCA) i të gjithë koronaviruseve është vlerësuar të ketë ekzistuar së fundmi në vitet 8000 pes, megjithëse disa modele vendosin MRCA aq larg prej 55 milion vjet ose më shumë, duke nënkuptuar kohevolucionin afatgjatë me lakuriqët. [21] MRCAs të linjës alphakoronavirus janë vendosur në rreth 2400 pes, linja betakoronavirus në 3300 pes, linja gammakoronavirus në 2800 pes dhe linja deltakoronavirus në rreth 3000 pes. Duket se lakuriqët dhe zogjtë, si vertebrorët fluturues me gjak të ngrohtë, janë hosta idealë për burimin e gjenit koronavirus (me lakuriqë për alphakoronavirus dhe betakoronavirus, dhe zogj për gammakoronavirus dhe deltakoronavirus) për të nxitur evolucionin dhe shpërndarjen e koronavirusit. [22]

Koronaviruset respiratore të gjedhit dhe korinavirusët e frymëmarrjes së qenit largohen nga një paraardhës i zakonshëm kohët e fundit (~   1950). [23] Koronavirusi i gjedhit dhe koronavirusi njerëzor OC43 ndryshojnë rreth viteve 1890. Koronavirusi i gjedhit u largua nga speciet koronavirus të kuajve në fund të shekullit të 18-të. [24]

MRCA e koronavirusit njerëzor OC43 është datuar në vitet 1950. [25]

MERS-CoV, megjithëse ka të bëjë me disa specie koronavirus bat, duket se ka devijuar nga këto disa shekuj më parë. [26] Koronavirusi njerëzor NL63 dhe një koronavirus i shkopit ndajnë një MRCA 563–822 vjet më parë. [27]

Koronavirusi i shkopit më të lidhur dhe SARS-CoV u zhvendos në 1986. [28] Pasiqë ishte propozuar një rrugë evolucioni i virusit SARS dhe marrëdhënie e mprehtë me lakuriqët. Autorët sugjerojnë se koronaviruset kanë bashkëjetuar me lakuriqët për një kohë të gjatë dhe paraardhësit e SARS-CoV së pari infektuan speciet e gjinisë Hipposideridae, më pas u përhapën në speciet e Rhinolophidae dhe më pas në civets, dhe më në fund te njerëzit. [29] [30]

Koracaavirus Alpaca dhe koronavirus njerëzor 229E divergjuan para vitit 1960. [31]

Koronavirusi njerëzor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koronaviruset ndryshojnë dukshëm në faktorin e rrezikut. Disa mund të vrasin më shumë se 30% të atyre të infektuarve (siç është MERS-CoV ), dhe disa janë relativisht të padëmshëm, siç është ftohja e zakonshme. [14] Koronaviruset shkaktojnë ftohje me simptoma kryesore, të tilla si ethe dhe dhimbje të fytit nga adenoids e enjtura, që ndodhin kryesisht në stinët e dimrit dhe në fillim të pranverës. [32] Koronaviruset mund të shkaktojnë pneumoni (ose pneumoni të drejtpërdrejtë virale ose një pneumoni bakteriale sekondare) dhe bronkit (ose bronkit direkt viral ose një bronkit sekondar bakterial). [33] Koronavirusi i famshëm i njeriut i zbuluar në vitin 2003, SARS-CoV, i cili shkakton sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes (SARS), ka një patogjenezë unike sepse shkakton si infeksione të traktit të sipërm ashtu edhe të poshtëm të rrugëve të frymëmarrjes .

Shtatë llojet e koronaviruseve njerëzore janë të njohura, nga të cilat katër prodhojnë simptomat përgjithësisht të buta të ftohjes së zakonshme :

 1. Koronavirusi njerëzor OC43 (HCoV-OC43)
 2. Koronavirus njerëzor HKU1
 3. Koronavirus njerëzor NL63 (HCoV-NL63, koronavirus i New Haven)
 4. Koronavirusi njerëzor 229E (HCoV-229E)

– dhe tre, simptoma që janë potencialisht të rënda:

 1. Koronavirus i lidhur me sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS-CoV), i njohur më parë si koronavirus i ri 2012 dhe HCoV-EMC
 2. Koronavirus i sindromës së rëndë respiratore akute (SARS-CoV ose "SARS-klasik")
 3. Sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2), i njohur më parë si 2019-nCoV ose "roman koronavirus 2019"

Koronaviruset HCoV-229E, -NL63, -OC43 dhe -HKU1 qarkullojnë vazhdimisht në popullatën njerëzore dhe shkaktojnë infeksione të frymëmarrjes tek të rriturit dhe fëmijët në mbarë botën. [34]

Përhapja e sëmundjeve të lidhura me koronavirusin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përhapjet e llojeve të koronavirusit të vdekshmërisë relativisht të lartë janë si më poshtë:

shpërthim Lloji i virusit vdekjet
2003 shpërthim i rëndë i sindromës akute të frymëmarrjes SARS-cov 774 [35]
Përhapja e koronavirusit të sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme 2012 MERS-cov Mbi 400 [36]
Shpërthimi i sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme 2015 në Korenë e Jugut MERS-cov 36 [37]
Shpërthimi i sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme 2018 MERS-cov 41
2019–2020 pandemia koronavirus SARS-cov-2 Të paktën 11,906

Sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (SARS)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2003, pas shpërthimit të sindromës së rëndë të frymëmarrjes akute (SARS) e cila kishte filluar vitin paraprak në Azi, dhe rastet dytësore diku tjetër në botë, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) lëshoi një kumtesë për shtyp ku thuhej se një koronavirus i ri i identifikuar nga një numri i laboratorëve ishte agjent shkaktar për SARS. Virusi u emërua zyrtarisht koronavirus SARS (SARS-CoV). Më shumë se 8,000 njerëz u infektuan, rreth dhjetë përqind e të cilëve vdiqën. [20]

Sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtator 2012, u identifikua një lloj i ri i koronavirusit, i quajtur fillimisht Roman Koronavirus 2012 (Novel Coronavirus), dhe tani zyrtarisht u emërua koronavirus i sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS-CoV). [38] [39] Organizata Botërore e Shëndetit lëshoi një paralajmërim global menjëherë pas kësaj. [40] Azhurnimi i OBSH-së më 28 shtator 2012 tha që virusi nuk duket të kalonte lehtë nga një person në tjetrin. [41] Sidoqoftë, më 12 maj 2013, një rast i transmetimit nga njeriu në njeri në Francë u konfirmua nga Ministria Franceze e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë. Për më tepër, rastet e transmetimit nga njeriu në njeri u raportuan nga Ministria e Shëndetësisë në Tunizi . Dy raste të konfirmuara përfshijnë njerëz që duket se e kishin kapur sëmundjen nga babai i tyre i ndjerë, i cili u sëmur pas një vizite në Katar dhe Arabinë Saudite. Përkundër kësaj, duket se virusi kishte probleme të përhapet nga njeriu te njeriu, pasi shumica e individëve që janë të infektuar nuk transmetojnë virusin. [42] Deri më 30 tetor 2013, në Arabinë Saudite kishte 124 raste me 52 vdekje. [43]

Pasi Qendra Mjekësore Hollandeze Erasmus renditi virusin, virusit iu dha një emër i ri, Qendra Mjekësore Human Coronavirus-Erasmus (HCoV-EMC). Emri i fundit për virusin është koronavirus i sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS-CoV). Në maj të vitit 2014, u regjistruan të dy rastet e vetme të Shteteve të Bashkuara të infeksionit MERS-CoV, që të dy ndodhnin në punëtorët e kujdesit shëndetësor që punuan në Arabinë Saudite dhe më pas udhëtuan në SH.B.A. u trajtuan në Indiana dhe një në Florida. Të dy ishin shtruar në spital përkohësisht dhe më pas u pushuan. [44]

Në maj 2015, një shpërthim i MERS-CoV ndodhi në Republikën e Koresë, kur një njeri që kishte udhëtuar për në Lindjen e Mesme, vizitoi 4 spitale në zonën e Seulit për të trajtuar sëmundjen e tij. Kjo shkaktoi një nga shpërthimet më të mëdha të MERS-CoV jashtë Lindjes së Mesme. [45] Që nga dhjetori i vitit 2019, 2.468 raste të infeksionit MERS-CoV ishin konfirmuar me teste laboratorike, 851 prej të cilave ishin fatale, një normë vdekshmërie prej afro 34.5%. [46]

Sëmundja koronavirus 2019 (COVID-19)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteristikat e pacientëve të cilët janë infektuar me SARS-CoV-2, MERS-CoV, dhe SARS-CoV [47] ()
SARS-CoV-2 [a] MERS-cov SARS-cov
demografik
Data e zbulimit Dhjetor 2019 Qershor 2012 Nëntor 2002
Vendi i zbulimit Wuhan, Kinë Jeddah, Arabia Saudite Guangdong, Kinë
Mesatarja e moshës 49 56 39.9
Gama e moshës   21-76 14-94 1-91
Mashkull: raport femëror 2.7: 1 3.3: 1 1: 1.25
Rastet e konfirmuara 207.855 [b] 2494 8096
Shkalla e vdekshmërisë së rasteve 8,648 [ulët-alfa 2] (4.2%) 858 (37%) 744 (10%)
Punëtorët e kujdesit shëndetësor 16 [c] 9.8% 23.1%
simptomat
ethe 40 (98%) 98% 99-100%
Kolle e thate 31 (76%) 47% 29-75%
dyspnea 22 (55%) 72% 40-42%
diarre 1 (3%) 26% 20-25%
Dhimbje të fytit 0 21% 13-25%
Mbështetje për ventilim 9.8% 80% 14-20%
Shenime
 1. ^ Symptoms were based on the first 41 patients.
 2. ^ Data as of 18 March 2020.
 3. ^ Data as of 21 January 2020; other data up to 21 January 2020. Published on 24 January 2020.

Në Dhjetor 2019, një shpërthim pneumonie u raportua në Wuhan, Kinë . [48] Më 31 Dhjetor 2019, shpërthimi u gjurmua në një tendosje romane të koronavirusit, [49] cilit iu dha emri i përkohshëm 2019-nCoV nga Organizata Botërore e Shëndetit (WHO), [50] [51] [52] më vonë u riemërua SARS- CoV-2 nga Komiteti Ndërkombëtar për Taksonominë e viruseve . Disa studiues kanë sugjeruar që Tregu me shumicë i detit Huanan mund të mos jetë burimi origjinal i transmetimit viral te njerëzit. [53] [54]

Që nga 21 Marsi 2020, ka pasur të paktën 11,906 vdekje të konfirmuara dhe më shumë se 286,816 raste të konfirmuara në pandeminë e pneumonisë koronavirus . Shtresa e Wuhan është identifikuar si një lloj i ri i Betakoronavirus nga grupi 2B me afërsisht 70% ngjashmëri gjenetike me SARS-CoV. [55] Virusi ka një ngjashmëri 96% me një koronavirus të shkopit, kështu që dyshohet gjerësisht se ka origjinë nga lakuriqët. [53] [56] Pandemia ka rezultuar në kufizime të udhëtimit dhe bllokime në shkallë vendi në disa vende.

Në kafshë të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koronaviruset janë njohur si shkaktare të kushteve patologjike në mjekësinë veterinare që nga fillimi i viteve 1970. Me përjashtim të bronkitit infektiv avian, sëmundjet kryesore të lidhura kanë kryesisht një lokacion të zorrëve . [57]

Sëmundjet e shkaktuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koronavirusët kryesisht infektojnë traktin e sipërm respirator dhe gastrointestinal të gjitarëve dhe zogjve. Ato gjithashtu shkaktojnë një sërë sëmundjesh në kafshët bujqësore dhe kafshët shtëpiake shtëpiake, disa prej të cilave mund të jenë serioze dhe janë një kërcënim për industrinë e bujqësisë. Në pulat, virusi infeksion i bronkitit (IBV), një koronavirus, synon jo vetëm traktin respirator, por edhe traktin urogjenital . Virusi mund të përhapet në organe të ndryshme në të gjithë pulën. [58] Koronaviruset ekonomikisht të rëndësishme të kafshëve në fermë përfshijnë koronavirusin e derrit ( gastroenteritis transmisionueshëm coronavirus, TGE) dhe koronavirusin e gjedhit, të cilat rezultojnë në diarre te kafshët e reja. Koronavirusi i farës : dy forma, koronavirusi enterik i maces është një patogjen me rëndësi klinike të vogël, por mutacioni spontan i këtij virusi mund të rezultojë në peritonit infektiv të maces (FIP), një sëmundje e shoqëruar me vdekshmëri të lartë. Në mënyrë të ngjashme, ekzistojnë dy lloje të koronavirusit që infektojnë ferrets: koronavirusi enterik ferret shkakton një sindromë gastrointestinale të njohur si enterit kataral epizootik (ECE), dhe një version sistemik më vdekjeprurës të virusit (si FIP në macet) i njohur si koronavirus sistemik ferret (FSC) ). [59] Ekzistojnë dy lloje të koronavirusit të qenit (CCoV), një që shkakton sëmundje të butë gastrointestinale dhe një që është zbuluar se shkakton sëmundje të frymëmarrjes. Virusi i hepatitit të miut (MHV) është një koronavirus që shkakton një sëmundje epidemike të mushkërive me vdekshmëri të lartë, veçanërisht në mesin e kolonive të minjve laboratorikë. [60] Virusi Sialodacryoadenitis (SDAV) është koronavirus shumë infektiv i minjve laboratorikë, i cili mund të transmetohet midis individëve me kontakt të drejtpërdrejtë dhe indirekt nga aerosoli. Infeksionet akute kanë sëmundshmëri dhe tropizëm të lartë për gjëndrat e pështymës, lachrymal dhe harderian . [61]

Një koronavirus i shkopit të lidhur me HKU2 i quajtur koronavirus i sindromës diarre akute të derrit (SADS-CoV) shkakton diarre te derrat. [62]

Para zbulimit të SARS-CoV, MHV kishte qenë koronavirusi i studiuar më së miri si in vivo ashtu dhe in vitro, si dhe në nivelin molekular. Disa shtame të MHV shkaktojnë një encefalit progresiv demyelinues në minj i cili është përdorur si një model muroz për sklerozën e shumëfishtë . Përpjekje të konsiderueshme kërkimore janë përqendruar në sqarimin e patogjenezës virale të këtyre koronaviruseve të kafshëve, veçanërisht nga virologët e interesuar për sëmundjet veterinare dhe zoonotike . [63]

Në kafshët shtëpiake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Virusi bronkit infektiv (IBV) shkakton bronkit infektiv avian .
 • Koronavirusi i mishit të derrit ( gastroenterit i transmetueshëm koronavirus i derrave, TGEV). [64] [65]
 • Koronavirusi i gjedhit (BCV), përgjegjës për enteritin e përhapur të rëndë në viçat e rinj.
 • Feline koronavirus (FCoV) shkakton enterit butë në macet, si dhe të rëndë Feline peritonit infektive (variante të tjera të së njëjtës virusit).
 • dy llojet e koronavirusit të qenit (CCoV) (njëra që shkakton enterit, tjetri që gjendet në sëmundjet e frymëmarrjes).
 • Coronavirus i Turqisë (TCV) shkakton enterit në gjelat .
 • Koronavirusi enterik ferret shkakton enteritin katarral epizootik në ferre .
 • Koronavirusi sistemik ferret shkakton sindromën sistemike të ngjashme me FIP në ferre. [66]
 • Koronavirus i qenit Pantropik.
 • Koronavirusi enterik i lepurit shkakton sëmundje akute gastrointestinale dhe diarre në lepujt e rinj evropianë . Shkalla e vdekshmërisë është e lartë. [67]
 • Virusi i diarresë epidemike të mishit të derrit (PED ose PEDV), është shfaqur në të gjithë botën. [68]

Elementet gjenomike cis-vepruese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E përbashkët me gjenomin e të gjitha viruseve të tjerë të ARN-së, gjenet e koronavirusit përmbajnë elementë ARN që veprojnë cis që sigurojnë përsëritjen specifike të ARN-së virale nga një polimerazë e ARN-së e koduar viralisht. Elementët e bashkuar të veprimit cis kushtuar replikimit të koronavirusit përbëjnë një pjesë të vogël të gjenomit total, por ky supozohet të jetë një pasqyrim i faktit që koronaviruset kanë gjenomet më të mëdha të të gjitha viruseve të ARN-së. Kufijtë e elementeve të veprimit cis të domosdoshëm për riprodhim janë mjaft të përcaktuara mirë, dhe strukturat dytësore të ARN- së të këtyre rajoneve janë kuptuar. Sidoqoftë, mënyra se si këto strukturë dhe sekuenca që veprojnë cis ndërveprojnë me replikazën virale dhe përbërësit e qelizave pritëse për të lejuar sintezën e ARN-së nuk është kuptuar mirë. [1]

Paketimi i gjenomit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Montimi i grimcave koronavirus infektiv kërkon zgjedhjen e ARN gjenomike virale nga një pishinë qelizore që përmban një tepricë të bollshme të ARN-ve jo virale dhe virale. Ndër shtatë deri në dhjetë mRNA të veçanta virale të sintetizuara në qelizat e infektuara me virus, vetëm ARN gjenomike me gjatësi të plotë është e paketuar në mënyrë efikase në grimcat e koronavirusit. Studimet kanë zbuluar elementë cis-veprues dhe faktorë viral trans-veprues të përfshirë në encapsidimin dhe paketimin e gjenomit koronavirus. Të kuptuarit e mekanizmave molekularë të përzgjedhjes së gjenomit dhe paketimit është thelbësore për zhvillimin e strategjive antivirale dhe vektorët e shprehjes virale bazuar në gjenomin e koronavirusit. [1]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d "Family Coronaviridae". Ninth Report of the International Committee on Taxonomy of Viruses. Oxford: Elsevier. 2011. fq. 806–28. ISBN 978-0-12-384684-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ International Committee on Taxonomy of Viruses (24 gusht 2010). "ICTV Master Species List 2009—v10" (xls). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Sexton NR, Smith EC, Blanc H, Vignuzzi M, Peersen OB, Denison MR (gusht 2016). "Homology-Based Identification of a Mutation in the Coronavirus RNA-Dependent RNA Polymerase That Confers Resistance to Multiple Mutagens". Journal of Virology. 90 (16): 7415–28. doi:10.1128/JVI.00080-16. PMC 4984655. PMID 27279608. CoVs also have the largest known RNA virus genomes, ranging from 27 to 34 kb (31, 32), and increased fidelity in CoVs is likely required for the maintenance of these large genomes (14). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Geller C, Varbanov M, Duval RE (nëntor 2012). "Human coronaviruses: insights into environmental resistance and its influence on the development of new antiseptic strategies". Viruses. 4 (11): 3044–68. doi:10.3390/v4113044. PMC 3509683. PMID 23202515. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 5. ^ Goldsmith CS, Tatti KM, Ksiazek TG, Rollin PE, Comer JA, Lee WW, etj. (shkurt 2004). "Ultrastructural characterization of SARS coronavirus". Emerging Infectious Diseases. 10 (2): 320–6. doi:10.3201/eid1002.030913. PMC 3322934. PMID 15030705. Virions acquired an envelope by budding into the cisternae and formed mostly spherical, sometimes pleomorphic, particles that averaged 78 nm in diameter (Figure 1A). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b Fehr AR, Perlman S (2015). Maier HJ, Bickerton E, Britton P (red.). "An Overview of Their Replication and Pathogenesis; Section 2 Genomic Organization". Methods in Molecular Biology. Springer. 1282: 1–23. doi:10.1007/978-1-4939-2438-7_1. ISBN 978-1-4939-2438-7. PMC 4369385. PMID 25720466. See section: Virion Structure. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Neuman BW, Adair BD, Yoshioka C, Quispe JD, Orca G, Kuhn P, etj. (gusht 2006). "Supramolecular architecture of severe acute respiratory syndrome coronavirus revealed by electron cryomicroscopy". Journal of Virology. 80 (16): 7918–28. doi:10.1128/JVI.00645-06. PMC 1563832. PMID 16873249. Particle diameters ranged from 50 to 150 nm, excluding the spikes, with mean particle diameters of 82 to 94 nm; Also See Figure 1 for double shell. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Lai MM, Cavanagh D (1997). "The molecular biology of coronaviruses". Advances in Virus Research. 48: 1–100. doi:10.1016/S0065-3527(08)60286-9. ISBN 9780120398485. PMID 9233431. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Chang CK, Hou MH, Chang CF, Hsiao CD, Huang TH (mars 2014). "The SARS coronavirus nucleocapsid protein--forms and functions". Antiviral Research. 103: 39–50. doi:10.1016/j.antiviral.2013.12.009. PMID 24418573. See Figure 4c. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Neuman BW, Kiss G, Kunding AH, Bhella D, Baksh MF, Connelly S, etj. (prill 2011). "A structural analysis of M protein in coronavirus assembly and morphology". Journal of Structural Biology. 174 (1): 11–22. doi:10.1016/j.jsb.2010.11.021. PMC 4486061. PMID 21130884. See Figure 10. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Simmons G, Zmora P, Gierer S, Heurich A, Pöhlmann S (dhjetor 2013). "Proteolytic activation of the SARS-coronavirus spike protein: cutting enzymes at the cutting edge of antiviral research". Antiviral Research. 100 (3): 605–14. doi:10.1016/j.antiviral.2013.09.028. PMC 3889862. PMID 24121034. See Figure 2. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Coronaviruses: An Overview of Their Replication and Pathogenesis; Section 4.1 Attachment and Entry {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Coronaviruses: An Overview of Their Replication and Pathogenesis; Section 2 Genomic Organization {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ a b c d Fehr AR, Perlman S (2015). "Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis". Methods in Molecular Biology. 1282: 1–23. doi:10.1007/978-1-4939-2438-7_1. ISBN 978-1-4939-2437-0. PMC 4369385. PMID 25720466. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Sexton NR, Smith EC, Blanc H, Vignuzzi M, Peersen OB, Denison MR (gusht 2016). "Homology-Based Identification of a Mutation in the Coronavirus RNA-Dependent RNA Polymerase That Confers Resistance to Multiple Mutagens". Journal of Virology. 90 (16): 7415–28. doi:10.1128/JVI.00080-16. PMC 4984655. PMID 27279608. Finally, these results, combined with those from previous work (33, 44), suggest that CoVs encode at least three proteins involved in fidelity (nsp12-RdRp, nsp14-ExoN, and nsp10), supporting the assembly of a multiprotein replicase-fidelity complex, as described previously (38). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Maier, Helena Jane, red. (2015). "Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis". Coronaviruses. Methods in Molecular Biology. Vëll. 1282. Springer. fq. 1–23. doi:10.1007/978-1-4939-2438-7_1. ISBN 978-1-4939-2438-7. PMC 4369385. PMID 25720466. See section: Coronavirus Life Cycle—Assembly and Release {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Transmission of Novel Coronavirus (2019-nCoV) | CDC". www.cdc.gov (në anglishte amerikane). 2020-01-31. Marrë më 2020-02-01.
 18. ^ Masters PS (2006-01-01). "The molecular biology of coronaviruses". Advances in Virus Research. Academic Press. 66: 193–292. doi:10.1016/S0065-3527(06)66005-3. ISBN 9780120398690. PMID 16877062. Nevertheless, the interaction between S protein and receptor remains the principal, if not sole, determinant of coronavirus host species range and tissue tropism. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Cui J, Li F, Shi ZL (mars 2019). "Origin and evolution of pathogenic coronaviruses". Nature Reviews. Microbiology. 17 (3): 181–192. doi:10.1038/s41579-018-0118-9. PMID 30531947. Different SARS-CoV strains isolated from several hosts vary in their binding affinities for human ACE2 and consequently in their infectivity of human cells76,78 (Fig. 6b) {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ a b Li F, Li W, Farzan M, Harrison SC (shtator 2005). "Structure of SARS coronavirus spike receptor-binding domain complexed with receptor". Science. 309 (5742): 1864–68. Bibcode:2005Sci...309.1864L. doi:10.1126/science.1116480. PMID 16166518. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Wertheim JO, Chu DK, Peiris JS, Kosakovsky Pond SL, Poon LL (qershor 2013). "A case for the ancient origin of coronaviruses". Journal of Virology. 87 (12): 7039–45. doi:10.1128/JVI.03273-12. PMC 3676139. PMID 23596293. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Woo PC, Lau SK, Lam CS, Lau CC, Tsang AK, Lau JH, etj. (prill 2012). "Discovery of seven novel Mammalian and avian coronaviruses in the genus deltacoronavirus supports bat coronaviruses as the gene source of alphacoronavirus and betacoronavirus and avian coronaviruses as the gene source of gammacoronavirus and deltacoronavirus". Journal of Virology. 86 (7): 3995–4008. doi:10.1128/JVI.06540-11. PMC 3302495. PMID 22278237. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Bidokhti MR, Tråvén M, Krishna NK, Munir M, Belák S, Alenius S, Cortey M (shtator 2013). "Evolutionary dynamics of bovine coronaviruses: natural selection pattern of the spike gene implies adaptive evolution of the strains". The Journal of General Virology. 94 (Pt 9): 2036–49. doi:10.1099/vir.0.054940-0. PMID 23804565. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Vijgen L, Keyaerts E, Moës E, Thoelen I, Wollants E, Lemey P, etj. (shkurt 2005). "Complete genomic sequence of human coronavirus OC43: molecular clock analysis suggests a relatively recent zoonotic coronavirus transmission event". Journal of Virology. 79 (3): 1595–604. doi:10.1128/jvi.79.3.1595-1604.2005. PMC 544107. PMID 15650185. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Lau SK, Lee P, Tsang AK, Yip CC, Tse H, Lee RA, etj. (nëntor 2011). "Molecular epidemiology of human coronavirus OC43 reveals evolution of different genotypes over time and recent emergence of a novel genotype due to natural recombination". Journal of Virology. 85 (21): 11325–37. doi:10.1128/JVI.05512-11. PMC 3194943. PMID 21849456. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Lau SK, Li KS, Tsang AK, Lam CS, Ahmed S, Chen H, etj. (gusht 2013). "Genetic characterization of Betacoronavirus lineage C viruses in bats reveals marked sequence divergence in the spike protein of pipistrellus bat coronavirus HKU5 in Japanese pipistrelle: implications for the origin of the novel Middle East respiratory syndrome coronavirus". Journal of Virology. 87 (15): 8638–50. doi:10.1128/JVI.01055-13. PMC 3719811. PMID 23720729. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Huynh J, Li S, Yount B, Smith A, Sturges L, Olsen JC, etj. (dhjetor 2012). "Evidence supporting a zoonotic origin of human coronavirus strain NL63". Journal of Virology. 86 (23): 12816–25. doi:10.1128/JVI.00906-12. PMC 3497669. PMID 22993147. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Vijaykrishna D, Smith GJ, Zhang JX, Peiris JS, Chen H, Guan Y (prill 2007). "Evolutionary insights into the ecology of coronaviruses". Journal of Virology. 81 (8): 4012–20. doi:10.1128/jvi.02605-06. PMC 1866124. PMID 17267506. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Gouilh, Meriadeg Ar; Puechmaille, Sébastien J.; Gonzalez, Jean-Paul; Teeling, Emma; Kittayapong, Pattamaporn; Manuguerra, Jean-Claude (tetor 2011). "SARS-Coronavirus ancestor's foot-prints in South-East Asian bat colonies and the refuge theory". Infection, Genetics and Evolution. 11 (7): 1690–1702. doi:10.1016/j.meegid.2011.06.021. PMID 21763784. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Cui J, Han N, Streicker D, Li G, Tang X, Shi Z, etj. (tetor 2007). "Evolutionary relationships between bat coronaviruses and their hosts". Emerging Infectious Diseases. 13 (10): 1526–32. doi:10.3201/eid1310.070448. PMC 2851503. PMID 18258002. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Crossley BM, Mock RE, Callison SA, Hietala SK (dhjetor 2012). "Identification and characterization of a novel alpaca respiratory coronavirus most closely related to the human coronavirus 229E". Viruses. 4 (12): 3689–700. doi:10.3390/v4123689. PMC 3528286. PMID 23235471. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 32. ^ Liu P, Shi L, Zhang W, He J, Liu C, Zhao C, etj. (nëntor 2017). "Prevalence and genetic diversity analysis of human coronaviruses among cross-border children". Virology Journal (në anglisht). 14 (1): 230. doi:10.1186/s12985-017-0896-0. PMC 5700739. PMID 29166910.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 33. ^ Forgie S, Marrie TJ (shkurt 2009). "Healthcare-associated atypical pneumonia". Seminars in Respiratory and Critical Care Medicine. 30 (1): 67–85. doi:10.1055/s-0028-1119811. PMID 19199189. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C (2018). "Hosts and Sources of Endemic Human Coronaviruses". Advances in Virus Research. 100: 163–88. doi:10.1016/bs.aivir.2018.01.001. ISBN 978-0-12-815201-0. PMID 29551135. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Smith RD (dhjetor 2006). "Responding to global infectious disease outbreaks: lessons from SARS on the role of risk perception, communication and management". Social Science & Medicine. 63 (12): 3113–23. doi:10.1016/j.socscimed.2006.08.004. PMID 16978751. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ "Case‐control study to assess potential risk factors related to human illness caused by the Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV)" (PDF). World Health Organization. 28 mars 2014. Marrë më 24 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ "Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV)—Republic of Korea". World Health Organization (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 10 maj 2020. Marrë më 2016-12-01.
 38. ^ Doucleef, Michaeleen (26 shtator 2012). "Scientists Go Deep On Genes Of SARS-Like Virus". Associated Press. Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2012. Marrë më 27 shtator 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Falco, Miriam (24 shtator 2012). "New SARS-like virus poses medical mystery". CNN Health. Arkivuar nga origjinali më 1 nëntor 2013. Marrë më 16 mars 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ "New SARS-like virus found in Middle East". Al-Jazeera. 24 shtator 2012. Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2013. Marrë më 16 mars 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ Kelland, Kate (28 shtator 2012). "New virus not spreading easily between people: WHO". Reuters. Arkivuar nga origjinali më 24 nëntor 2012. Marrë më 16 mars 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ CDC (2 gusht 2019). "MERS Transmission". Centers for Disease Control and Prevention. Arkivuar nga origjinali më 7 dhjetor 2019. Marrë më 10 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "Novel coronavirus infection—update". World Health Association. 22 maj 2013. Arkivuar nga origjinali më 7 qershor 2013. Marrë më 23 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ CDC (2 gusht 2019). "MERS in the U.S." Centers for Disease Control and Prevention. Arkivuar nga origjinali më 15 dhjetor 2019. Marrë më 10 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Sang-Hun, Choe (8 qershor 2015). "MERS Virus's Path: One Man, Many South Korean Hospitals". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 15 korrik 2017. Marrë më 1 mars 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ "Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV)". WHO. Arkivuar nga origjinali më 18 tetor 2019. Marrë më 10 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Wang, Chen; Horby, Peter W; Hayden, Frederick G; Gao, George F (shkurt 2020). "A novel coronavirus outbreak of global health concern". The Lancet. 395 (10223): 470–73. doi:10.1016/S0140-6736(20)30185-9. PMID 31986257. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ The Editorial Board (29 janar 2020). "Is the World Ready for the Coronavirus?—Distrust in science and institutions could be a major problem if the outbreak worsens". The New York Times. Marrë më 30 janar 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ "WHO Statement Regarding Cluster of Pneumonia Cases in Wuhan, China". www.who.int (në anglisht). 9 janar 2020. Arkivuar nga origjinali më 14 janar 2020. Marrë më 10 janar 2020.
 50. ^ "Laboratory testing of human suspected cases of novel coronavirus (nCoV) infection. Interim guidance, 10 January 2020" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 20 janar 2020. Marrë më 14 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ "Novel Coronavirus 2019, Wuhan, China | CDC". www.cdc.gov. 23 janar 2020. Arkivuar nga origjinali më 20 janar 2020. Marrë më 23 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ "2019 Novel Coronavirus infection (Wuhan, China): Outbreak update". Canada.ca. 21 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ a b Cohen, Jon (2020-01-26). "Wuhan seafood market may not be source of novel virus spreading globally". ScienceMag American Association for the Advancement of Science. (AAAS) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2020. Marrë më 2020-01-29. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":0" defined multiple times with different content
 54. ^ Eschner, Kat (2020-01-28). "We're still not sure where the COVID-19 really came from". Popular Science. Arkivuar nga origjinali më 30 janar 2020. Marrë më 2020-01-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Hui, David S.; I Azhar, Esam; Madani, Tariq A.; Ntoumi, Francine; Kock, Richard; Dar, Osman; Ippolito, Giuseppe; Mchugh, Timothy D.; Memish, Ziad A. (shkurt 2020). "The continuing 2019-nCoV epidemic threat of novel coronaviruses to global health—The latest 2019 novel coronavirus outbreak in Wuhan, China". International Journal of Infectious Diseases. 91: 264–66. doi:10.1016/j.ijid.2020.01.009. PMID 31953166. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 56. ^ Eschner, Kat (2020-01-28). "We're still not sure where the COVID-19 really came from". Popular Science (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 30 janar 2020. Marrë më 2020-01-30.
 57. ^ Murphy, FA; Gibbs, EPJ; Horzinek, MC; Studdart MJ (1999). Veterinary Virology. Boston: Academic Press. fq. 495–508. ISBN 978-0-12-511340-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Bande F, Arshad SS, Bejo MH, Moeini H, Omar AR (2015). "Progress and challenges toward the development of vaccines against avian infectious bronchitis". Journal of Immunology Research. 2015: 424860. doi:10.1155/2015/424860. PMC 4411447. PMID 25954763. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 59. ^ Murray, Jerry (16 prill 2014). "What's New With Ferret FIP-like Disease?". Arkivuar nga origjinali (xls) më 24 prill 2014. Marrë më 24 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Weiss SR, Navas-Martin S (dhjetor 2005). "Coronavirus pathogenesis and the emerging pathogen severe acute respiratory syndrome coronavirus". Microbiology and Molecular Biology Reviews. 69 (4): 635–64. doi:10.1128/MMBR.69.4.635-664.2005. PMC 1306801. PMID 16339739. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ "Rat Coronavirus—an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ Zhou P, Fan H, Lan T, Yang XL, Shi WF, Zhang W, etj. (prill 2018). "Fatal swine acute diarrhoea syndrome caused by an HKU2-related coronavirus of bat origin". Nature. 556 (7700): 255–58. Bibcode:2018Natur.556..255Z. doi:10.1038/s41586-018-0010-9. PMID 29618817. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Tirotta E, Carbajal KS, Schaumburg CS, Whitman L, Lane TE (korrik 2010). "Cell replacement therapies to promote remyelination in a viral model of demyelination". Journal of Neuroimmunology. 224 (1–2): 101–07. doi:10.1016/j.jneuroim.2010.05.013. PMC 2919340. PMID 20627412. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ Cruz JL, Sola I, Becares M, Alberca B, Plana J, Enjuanes L, Zuñiga S (qershor 2011). "Coronavirus gene 7 counteracts host defenses and modulates virus virulence". PLOS Pathogens. 7 (6): e1002090. doi:10.1371/journal.ppat.1002090. PMC 3111541. PMID 21695242. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 65. ^ Cruz JL, Becares M, Sola I, Oliveros JC, Enjuanes L, Zúñiga S (shtator 2013). "Alphacoronavirus protein 7 modulates host innate immune response". Journal of Virology. 87 (17): 9754–67. doi:10.1128/JVI.01032-13. PMC 3754097. PMID 23824792. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ "Merck Veterinary Manual". Merck Veterinary Manual. Arkivuar nga origjinali më 13 dhjetor 2019. Marrë më 24 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 67. ^ "Enteric Coronavirus". Diseases of Research Animals. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2019. Marrë më 24 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 68. ^ Wei X, She G, Wu T, Xue C, Cao Y (shkurt 2020). "PEDV enters cells through clathrin-, caveolae-, and lipid raft-mediated endocytosis and traffics via the endo-/lysosome pathway". Veterinary Research. 51 (1): 10. doi:10.1186/s13567-020-0739-7. PMC 7011528. PMID 32041637. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Koronavirusi – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë