Citoplazma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Citoplazma nënkuptojmë përmbajten që përmban qeliza siç janë: Citosoli, Citoskelet, organëzat citoplazmatike si dhe membrana qelizore.

Citoplazma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryesisht përbëhet nga materiet organike dhe inorganike. Prania e ujit është tejet e madhe, përmban diku 85% ujë. Kompononetet e tjera të cilët përbëjnë citoplazmën janë këto:

  • Proteina 10-15 %
  • Lipide 2-4 %
  • Polisakaride 0,1-1,5 %
  • ADN(DNA) 0,4 %
  • ARN 0,7 %
  • Molekula të vogla organike 0,4 %
  • Molekulat inorganike dhe Jone 1,5 %