Jump to content

Pneumologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pneumologjia ose Pulmologjia (rrjedh prej gjuhës greke πνευμονολογία lënda mbi shërimin e mushkërinjëve“, nga πνεύμονας që do të thotë „mushkëri“ dhe nga πνεύμα „frymëmarrja“ dhe λόγος „shkencë“ ndërsa në gjuhën latine pulmo „mushkëri“) është degë e mjekësisë së brendshme (interne), e cila merret kryesisht me sëmundjet e mushkërive.

Pneumologjia merret me profilaksën, zbulimin dhe trajtimin konservativ të sëmundjeve të mushkërive, bronkieve, mediastinusit si dhe të pleurës. Ndërsa Kirurgia toraksale është pjesë e kirurgjisë, kurse rrezatimi i tumoreve të mushkërive është pjesë e radiologjisë, kurse kemoterapia e tumoreve të mushkërive është pjesë e onkologjisë por nuk hyn direkt në Pneumologji.

Sëmundjet më të shpeshta në Pneumologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pneumonia (Pneumonia bakteriale, Pneumonia atipike, Pneumonia fungale, Pneumonia virale)
Sarkoidoza
Tuberkulozi
Hipoksemia
Tumoret e mushkërive
Tumoret mediastinale
Sëmundja obstruktive kronike (Emfizema, Bronkiti kronik, Astma, Bronkiektazia)
Sëmundja restriktive (Pakësimi i indit mushkëror, Sëmundjet e parenkimës mushkërore, Fibroza intersticiale, Efuzionet pleurale)
Sëmundjet vaskulare (Edema pulmonare, Embolizmi pulmonar, Hipertensioni pulmonar)

Metodat ekzaminuese më të shpeshta në Pneumologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trajtimet terapeutike në Pneumologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Intervenime në Kirurgjin toraksale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]