Diabetes mellitus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Diabeti ne mjekësi Diabetes mellitus (DM) (nga greq. διαβαίνειν „depertoj“ dhe lat. mellitus - "mjalte", në shqip njihet edhe si "sëmundja e sheqerit") është emërtimi për një grup sëmundjesh të shkëmbimit të lëndëve dhe përshkruan shenjat kryesore dhe prejardhjen e tyre si: jashtëqitja e sheqerit në urinë. Në gjuhën mjekësore është një përcaktim për trazime të ndryshme të shkëmbimit të lëndëve, shfaqja e të cilit është një sasi e tepërt sheqeri në gjak. Shkaku është ose në mangësinë e insulinës, një insulinë ndjeshmëri (insulinë rezistence) ose të dyja.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas shkakut ka lloje të ndryshme diabeti, që sidoqoftë kanë lidhje të përbashkëta. Llojet më të zakonshme janë:

  • diabetes mellitus tip I (quhej më parë diabet të rinjsh ose diabetes mellitus insulinë mvarës) karakterizohet nga rënia ose mungesa e prodhimit të insulinës
  • diabetes mellitus tip II (quhej më parë diabet të rriturish, diabet që lidhet me dhjamosjen e njeriut, ose diabetes mellitus joinsulinor mvarës), qe karakterizohet nga rezistenca (qëndrueshmëria) e indeve trupore kundër veprimit insulinor, megjithëse zvogëlon tretjen e insulinës mund të ndodhë edhe bashkëjetesa me të.

Komplikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diabeti është çrregullimi i metabolizmit që reflektohet në paraqitjen e sasisë jonormale të glukozës në gjak, si pasojë e rezistencës së qelizave të gjakut ndaj insulinës, apo si pasojë e sasisë së vogël të insulinës së tajitur nga pankreasi. Janë dy gjendje që mund të shkaktohet nga diabeti i sheqerit (diabetes mellitus): hiperglikemia (niveli i lartë i glukozës) dhe hipoglikemia (niveli i ultë i glukozës).

Në rast se pacienti nuk e ka mbajtur nën kontroll nivelin e glukozës në gjak, pasojat mund të jenë të shumta:

  1. Probleme me këmbët, gjegjësisht gangrena që shpie edhe deri te amputimi i këmbës,
  2. Nefropati, gjegjësisht sëmundje të veshkës,
  3. Probleme me shikim gjer në verbim të plotë,
  4. Komplikime në sistemin kardiovaskular, duke rritur gjasat për zhvillim të sëmundjeve të zemrës apo infarkt, etj.

Testi më i sigurt për përcjelljen e nivelit të glukozës në gjak është testi HbA1c, i cili tregon vlerën mesatare të glukozës në gjak për 3 muajt e fundit. Vijoni kontrollimet e meposhtme:

HbA1c ( 2-3 here/ vite), Mikroalbumin (1 here/vite), yndyra ne gjake (1 here/vite), shtypja e gjakut (1-2 here/vite), pesha ( gjdo vizite ), gjendjen e kembeve( 1 here/ vite), kontrollim te syve ( cdo 2 vite).

Shiko edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Stampa:Link FA